Nieuws

Acht uur op de bus naar school? Zo maken we er een einde aan

Ronny Wolfcarius

Thursday 16

September 2021 10:02

Leerlingen die tot acht uur per dag op de bus moeten zitten om van en naar school te gaan. “Onverantwoord”, zeggen Vlaams Parlementsleden Els Robeyns en Hannelore Goeman. “Kinderen die vlot en veilig op school geraken, dat is niet meer dan normaal."

‘s Morgens voor dag en dauw opstaan en ‘s avonds pas heel laat terug thuis komen. Dat is voor heel wat kinderen uit het buitengewoon onderwijs realiteit. Sommigen zijn zelfs tot acht uur per dag onderweg. 

“De ouders van die kinderen zijn daar niet over te spreken. Terecht”, zeggen Els en Hannelore. “Elk kind heeft recht op het beste onderwijs in de beste omstandigheden. Acht uur op de bus hoort daar niet bij.”

(Lees verder onder de Facebookpost.) 

Een magere troost

Vooruit, de Kinderrechtencommissaris en vele ouders roepen ieder jaar op om het leerlingenvervoer beter te organiseren. Pas na 1 september kwam de Vlaamse regering over de brug met extra middelen voor De Lijn. 

Els: “De extra middelen pakken voorlopig enkel de ‘ergste noden en de meest precaire situaties’ aan. Voor veel kinderen volgt geen oplossing. En je kan er zeker van zijn: volgend jaar is het weer van dat.”

 Lees ook  Dit is nodig om onze kinderen veilig van en naar school te brengen >

De besparingen op De Lijn eisen zijn tol. Els: “Het bijkomend budget voor De Lijn om leerlingenvervoer te organiseren, blijft al jaren constant, terwijl het aantal leerlingen in het buitengewoon onderwijs stijgt.

Onze meest kwetsbare kinderen raken amper op school. Onbegrijpelijk in een welvarende regio als Vlaanderen.”

Een blijvende oplossing is nodig

Vooruit wil daarom de Vlaamse regering elk jaar verplichten om voldoende middelen te voorzien. Concreet betekent dit

  • De Lijn haalt de leerlingen ten vroegste op om 6u45

  • Leerlingen komen ten laatste 10 minuten voor aanvang aan op school

  • Leerlingen worden na de lessen ten laatste twee uur na afloop terug thuis afgezet


Hannelore besluit: “Een Vlaanderen waar iedereen zonder veel probleem op school raakt? Dat lijkt mij niet te veel gevraagd. Laten we nu eindelijk aan die vreselijke verhalen een einde maken.” 

 Lees ook  Hannelore: "Ik was echt kwaad toen ik hoorde dat sommige ouders soms tot 500€ moeten betalen voor een laptop" >


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.