Nieuws

Hannelore Goeman. “Politici moeten problemen oplossen in plaats van ze te creëren”

Team Vooruit

Tuesday 14

September 2021 13:41

 In de spotlight 
Vlaams fractieleider Hannelore Goeman maakte de start van het schooljaar vanop de eerste rij mee. Ze blikt terug op een enorm natte zomer, de start van het schooljaar, de geboorte van haar zoon én kijkt vooruit naar de prioriteiten voor het komende jaar.

Het schooljaar is ondertussen twee weken op gang, met veel minder coronamaatregelen. Hoe waren die eerste schooldagen voor jou?

Ik heb de eerste dagen een aantal scholen bezocht. Het gaf zoveel energie om opnieuw live met leerkrachten en leerlingen te kunnen praten. Dat heb ik echt enorm gemist tijdens corona. Zo fijn om te horen hoe iedereen er een extra speciaal schooljaar van wil maken nu we terug echt naar school mogen.

Het gaf zoveel energie om opnieuw live met leerkrachten en leerlingen te kunnen praten

De ‘gratis laptops’ voor scholieren bleken toch niet zo gratis, wat vind je daarvan? 

Typisch voor Ben Weyts: één grote goednieuwsshow waar ouders de rekening voor krijgen gepresenteerd. Ik was echt kwaad toen ik hoorde dat sommige ouders soms tot 500€ moeten betalen voor een laptop die zogezegd gratis zou zijn. Dat noem ik gewoon slecht beleid. Dit is ook het zoveelste voorbeeld waarom er dringend een maximumfactuur nodig is in het secundair onderwijs.

 Lees ook  Joris: “Op die manier raken ze veel sneller bij de gewonden" >

Wat zijn jouw prioriteiten voor dit parlementaire jaar? 

Corona heeft de zwakke plekken in de zorg en ons onderwijs genadeloos blootgelegd. Het was opnieuw pijnlijk duidelijk hoeveel werk er nog is op vlak van welzijn en onderwijs. Er is de voorbije jaren gewoon veel te weinig geïnvesteerd in ouderenzorg en mentaal welzijn. De gevolgen hebben we gezien. Dat moet beter. Hetzelfde geldt voor onderwijs. 

Neem daar nog eens de overstromingen bij van deze zomer en het lijkt mij ook meer dan duidelijk dat de Vlaamse regering dringend veel meer ambitie moet tonen op vlak van klimaatbeleid. 

(Lees verder onder de Facebookpost.)

Wat is volmaakt geluk voor jou?

Als mijn zoon naar mij lacht, ben ik volmaakt gelukkig. Elke keer opnieuw. :)

Kijk je anders naar de politiek en de wereld sinds je zoon er is?

Toch wel. Het voelt nu alsof het nieuws rechtstreeks naar mijn hart gaat. Als ik de beelden zie van ouders die hun baby proberen meegeven met Amerikaanse soldaten in Kaboel of die twee Joodse meisjes die onlangs zijn doodgereden in Antwerpen, ben ik daar echt niet goed van. Ik ben ergens bezorgder geworden, denk ik, maar ook extra strijdvaardig om te proberen mijn steen bij te dragen aan een betere toekomst. 

Wat is jouw grootste angst?

Iemand te verliezen die ik heel graag zie.

Welke karaktertrek vind je het meest irritant van jezelf?

Mijn onvermogen om op tijd te komen.

Ik ben ergens bezorgder geworden, denk ik, maar ook extra strijdvaardig om te proberen mijn steen bij te dragen aan een betere toekomst

Welke karaktertrek vind je het meest irritant bij anderen?

Egoïsme en arrogantie. En al helemaal in combinatie.

Welke verleiding kan je niet weerstaan?

Met een dame blanche kan je me altijd plezieren. 

Met welk deel van jouw uiterlijk ben je het minst tevreden?

Mijn buik, en al helemaal nu die een zwangerschap heeft overleefd. Maar ik wil niet klagen. Ik ben vooral dankbaar dat ik gezond ben; ik ken genoeg mensen in mijn omgeving die minder geluk hebben om te weten hoe ongelooflijk belangrijk dat is.

Welk levend persoon veracht je?

Donald Trump. Trump is voor mij hét toonbeeld van een zelfingenomen macho die vrouwen vooral als ‘accessoire’ of seksobject ziet. Als president is hij het compleet tegenovergestelde van wat ik van een goed politicus verwacht: ik vind hem de belichaming van het ieder-voor-zich denken, iemand die enkel rijdt voor een elite en mensen beledigt. Politici moeten problemen oplossen in plaats ze te creëren. 

(Lees verder onder de Facebookpost.)

Waarvan heb je het meeste spijt?

Ik vind dat ik weinig reden heb om met spijt in het leven te staan. Ik voel mezelf echt een ‘chançard’ en probeer vooral dankbaar te zijn voor alle kansen die ik krijg. Wat ik wel heel erg vind, is dat ik door corona mijn grootouders amper gezien heb voor ze dit jaar allebei zijn gestorven. 

Wanneer en waar was je het gelukkigst?

Toen ik mijn zoon voor het eerst in mijn armen hield. Het is een groot cliché, maar ik heb nog nooit zo’n allesoverweldigende liefde gevoeld. 

Je mag één ding aan jezelf veranderen. Wat zou dat zijn?

Ik zou mij graag soms wat minder aantrekken van wat andere mensen van mij denken. Ik weet heel goed waar ik voor sta, maar de politiek kan soms hard zijn. Ik probeer dat meer en meer te relativeren. 

(Lees verder onder de foto.)

Wat is jouw grootste prestatie?

Ik ben best wel trots dat ik als 36-jarige vrouw onze Vlaamse fractie mag leiden in een politieke wereld waar mannen nog te vaak de eerste viool spelen. Ik ben echt blij dat dat bij Vooruit echt geen issue is, we hebben zo veel sterke vrouwen binnen onze beweging, die dezelfde kansen krijgen. Ik hoop met wat ik nu doe andere vrouwen te helpen om hùn droom te verwezenlijken. 

Wat is voor jou het dieptepunt van ellende?

Niet kunnen zorgen voor de mensen die je graag ziet, dat lijkt me het ergste dat er is. Het geld niet hebben om nieuw schoolgerief te betalen voor je kinderen bijvoorbeeld, of je ouders te helpen als die zwaar ziek zijn. Het is oer-menselijk om het beste te willen voor je familie of uw vrienden, ik begrijp de wanhoop van mensen die het gevoel hebben dat ze daar tekort schieten. 

Brave meisjes komen in de hemel, stoute meisjes komen overal

Waar zou je willen wonen?

Ik woon echt heel graag in Brussel, maar het zou nog beter zijn als de zon hier evenveel scheen als in pakweg Madrid. :)

(Lees verder onder de foto.)

Wat is jouw meest typerende eigenschap?

Zonder twijfel mijn enthousiasme. Ik ben gezegend met een stevige portie levensvreugde die mij telkens opnieuw de goesting en energie geeft om mij helemaal te smijten voor de dingen die ik belangrijk vind, in de politiek en daarbuiten. En andere mensen steek ik daarmee graag aan.

Wie zijn je favoriete auteurs?

Ilja Leonard Pfeifer. Ik was al grote fan van zijn eerste grote succesroman, La Superba, maar heb zijn laatste werk, Grand Hotel Europa, letterlijk verslonden. Een cocktail van onderwerpen die mij nauw aan hart liggen - migratie, geschiedenis, kunst en uiteraard, de liefde! - Héérlijk!

Wie zijn jouw helden? 

Ik ben niet echt de vrouw van de grote helden. Ik kijk vooral op naar mensen die, elk op hun manier, wereldverbeteraars zijn: geëngageerde burgers, verpleegkundigen, leerkrachten, sociaal werkers die elke dag het verschil maken. Daar heb ik een eindeloos respect voor.

Hoe luidt je kernspreuk? 

Brave meisjes komen in de hemel, stoute meisjes komen overal. ;)  

 

Benieuwd naar meer van Hannelore? Volg haar via Facebook. 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant