’t Stad zorgt
Team Vooruit
Saturday 07
September 2024 10:31
De kinderarmoede in Antwerpen daalde de voorbije jaren sterker dan het Vlaamse gemiddelde. Elk kind dat opgroeit in armoede blijft er één te veel, maar de afname toont wel dat je als zorgende stad een grote sociale impact kan hebben. Met de Klimpremie en de Septemberpremie beschermen we de meest kwetsbare Antwerpse gezinnen. Dat zullen we blijven doen.
Van de crèche tot het rusthuis: we zorgen voor elke Antwerpenaar. Het Zorgbedrijf blijft in handen van de stad. Als een stad één kerntaak heeft, dan is het wel publieke zorg. Goede zorg is ook betaalbare zorg. Daarom voeren we een maximumfactuur in voor het woonzorgcentrum: bewoners betalen nooit meer dan ze kunnen betalen. Je financiële situatie mag nooit een rem zijn op de zorg die je krijgt.
Sociale rechten kennen we automatisch toe. Zeker de meest kwetsbare Antwerpenaars verdwalen in de complexe regels of de wirwar aan stadsdiensten. Zo lopen de mensen die ze het meest nodig hebben nog vaak sociale rechten mis.
Een zorgzame stad is ook een stad die dicht bij haar inwoners staat. De digitalisering van de stedelijke dienstverlening moet hand in hand gaan met de toegankelijkheid en de aanspreekbaarheid. Digitale tools en administratieve vereenvoudiging moeten de medewerkers van de stad net tijd en ruimte geven om de Antwerpenaars nog beter te helpen. Ze zijn daar zelf ook vragende partij voor. Districtshuizen, politiekantoren, digipunten,… moeten open huizen zijn waar je ook zonder afspraak kan binnenstappen.
In Antwerpen leven en wonen 172 verschillende nationaliteiten. Nieuwkomers hebben dezelfde verantwoordelijkheden, maar verdienen ook dezelfde kansen als geboren en getogen sinjoren. Antwerpenaars zijn Antwerpenaars. Daarom hebben we praktijktesten ingevoerd om discriminatie op de huur- en arbeidsmarkt tegen te gaan. Bij de stad en in het onderwijs zit neutraliteit in wat je doet, niet in wat je draagt. We heffen dan ook het verbod op religieuze symbolen op. Dat heeft in het verleden te veel Antwerpenaars kansen ontnomen.
Speerpunten:
• Elke Antwerpenaar heeft recht op kwalitatieve en betaalbare zorg. Van de kinderopvang tot het woonzorgcentrum.. We versterken het Zorgbedrijf zodat publieke zorg gegarandeerd blijft.
• We kennen sociale rechten automatisch toe. Daarvoor versterken we de samenwerking en informatiedoorstroming tussen de overheid en welzijnsorganisaties.
• We dringen de kinderarmoede verder terug. Via de Antwerpse Klimpremie breiden we de financiële steun aan mensen met een laag inkomen uit.
• We investeren in zorg en mentaal welzijn voor elke Antwerpenaar. We zorgen voor laagdrempelige initiatieven die zorg en begeleiding voorzien.
• Dienstverlening moet bereikbaar en toegankelijk zijn. Digitaal voor wie het kan, fysiek voor wie het nodig heeft. In stadskantoren, districtshuizen of politiekantoren moet je altijd terecht kunnen zonder afspraak.
Over de Auteur
Team Vooruit
Deel dit artikel met je vrienden.
Dit vind je misschien ook
interessant
-
Iedereen Vooruit
Team Vooruit10.09.2024
-
’t Stad groeit
Team Vooruit10.09.2024
-
’t Stad werkt
Team Vooruit10.09.2024