Nieuws

’t Stad werkt

Team Vooruit

Sunday 08

September 2024 10:23

Antwerpen is de economische motor en de meest innovatieve en ondernemende stad van Vlaanderen. We mogen trots zijn op onze haven, de tweede grootste van Europa en een van de belangrijkste chemische clusters van de wereld. De transitie naar groene, hernieuwbare energie is geen bedreiging voor de haven, maar een kans om nieuwe miljardeninvesteringen en nieuwe industriële ontwikkelingen naar Antwerpen te halen. 

Bedrijven kunnen in Antwerpen rekenen op hardwerkend, goed opgeleid talent. Onze dokwerkers zijn bijvoorbeeld zonder twijfel de beste ter wereld, die we terecht goed beschermen en betalen. We waken erover dat iedereen die in Antwerpen werkt, dat doet aan fatsoenlijke voorwaarden. Bedrijven en ondernemingen die mee investeren in onze stad en nieuwe jobs creëren, vinden in ons een partner.

Als we de Antwerpse economie en de haven willen wapenen voor de toekomst, dan moeten we ervoor zorgen dat de talentenpool niet opdroogt. In de zomer van 2024 stonden 60.000 vacatures open in Antwerpen (en dan tellen we de tienduizenden uitzendjobs nog niet eens mee), terwijl de stad op hetzelfde 32.000 werkzoekenden telde. Die kloof tussen vraag en aanbod moeten we op het niveau van de stad overbruggen. Als grootste stad van Vlaanderen en als havenstad vraagt de Antwerpse context om een specifieke aanpak.

De sleutel ligt bij het onderwijs. 10.000 Antwerpse werkzoekenden hebben geen hoger diploma, nog eens 15.000 anderen zelfs geen diploma secundair onderwijs. Een aanzienlijk deel van de jonge schoolverlaters is niet eens ingeschreven als werkzoekende en valt volledig buiten de mazen van het net (en de statistieken). Taalkennis en geletterdheid zijn de grootste obstakels op weg naar een diploma. Die moeten we dus zo vroeg mogelijk versterken om geen talent verloren te laten gaan.

Dan moeten er natuurlijk wel genoeg leerkrachten voor de klas staan. Leerkrachten kunnen halve mirakels verrichten, we hebben er allemaal gehad die we eeuwig dankbaar blijven voor de inspiratie en het (zelf)vertrouwen dat ze ons gaven. Maar vandaag worstelen zowat alle Antwerpse scholen met het aanhoudende lerarentekort. Dat blijft verder ontsporen, met de generatie van morgen die de rekening mag betalen. Hoog tijd dat de stad daar mee haar schouders onder zet. Samen met de scholen, de hogescholen en de universiteiten maken we Antwerpenaars warm om leerkracht te worden. De schoonste job ter wereld. 

Als we de openstaande vacatures willen invullen, en de economische koppositie van Antwerpen willen behouden, dan komen we er niet met de werkzoekenden. Dan moeten we iedereen die kan werken, aan het werk krijgen. In te veel Antwerpse gezinnen zijn de moeders niet aan de slag. Dat legt een hypotheek onder hun eigen kansen en die van hun kinderen. We leiden hen op en zorgen voor de ondersteuning die ze nodig hebben om een job te vinden (zoals flexibele kinderopvang). 

Speerpunten:

• De Antwerpse Haven is de economische motor van Vlaanderen. We versterken de Port of Antwerp-Bruges en maken ze klaar voor een duurzame toekomst.

• Handen af van de wet Major.

• Iedereen die kan, moet aan het werk. De stad krijgt de regie over het arbeidsmarktbeleid inzake begeleiding en bemiddeling van werkzoekenden, leefloongerechtigden en niet-beroepsactieven. We willen dit samen realiseren met VDAB en Atlas, maar ook met de sociale partners.

• We versterken de arbeidsmarktparticipatie van vrouwen. In het bijzonder voor vrouwen met migratieachtergrond schakelen we een versnelling hoger. We zorgen voor activeringstrajecten op maat zodat sociale rechten worden opgebouwd en het risico op armoede wordt verkleind.

• We versterken het Antwerps onderwijs. We dringen  de ongekwalificeerde uitstroom terug. We zetten volop in op leerwinst in combinatie met welbevinden. We organiseren innovatieve proeftuinen om dit te realiseren.

• Het kind staat centraal. We versterken projecten die de samenwerking tussen welzijn en onderwijs bevorderen.

Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant