Yilmaz Kurtal: “Ik wil mensen vooruit helpen in het leven”
Ronny Wolfcarius
Tuesday 25
January 2022 14:20
In de spotlight
Yilmaz Kurtal is schepen van Financiën en Werk in Genk. Een rol die hij sinds januari 2019 combineert met zijn job als consulent bij de VDAB. Een harde werker met een sociaal karakter. Maak kennis met Yilmaz Kurtal.
Hoe ben je eigenlijk in de politiek terecht gekomen, Yilmaz?
Na mijn middelbare school ben Ik als jonge gast in de mijnen beginnen werken. Daarna belandde ik bij BLM (Begeleidingsdienst Limburgs Mijngebied). Ik combineerde het werk toen met mijn studies sociaal-cultureel werk in Leuven. Vervolgens trok ik 2 jaar naar Novara, in Italië om in de transportsector te werken. Toen ik terugkeerde, startte ik bij de VDAB.
In het totaal heb ik dus 14 jaar in Maasmechelen gewerkt. Eerst bij BLM en daarna bij VDAB als jobcoach. Vooral mensen die speciale aandacht nodig hadden in hun zoektocht naar werk, kwamen bij mij terecht. Ter illustratie: in ons contract stond dat we bij zo’n 40 mensen moesten bemiddelen. Ik had er 120.
In die periode is het bij mij wel beginnen borrelen. Ik merkte dat heel wat zaken boven mijn hoofd beslist werden en dat er niet naar de doelgroep geluisterd werd. Daarom wou ik zelf mee beslissen en mij politiek engageren.
Ze hadden mij eerder al gevraagd voor verkiezingen maar ik had geen zin om de lijst op te vullen. Bij de toenmalige sp.a, nu Vooruit, ontvingen ze mij wél met open armen en gaven ze mij de kans om mee te beslissen.
Hoe zie jij de weg Vooruit en hoe vertaalt dat zich naar een thema dat jou na aan het hart ligt?
De weg Vooruit betekent voor mij: de kansen grijpen die op je weg komen en blijven doorgaan. Ik heb niets cadeau gekregen en er altijd hard voor gewerkt. Ik ben blijven beuken op deuren, ook al stonden ze maar op een kier. Vanuit mijn bevoegdheden Financiën en Werk probeer ik er nu voor te zorgen dat iedereen kansen krijgt. Dat deed ik voordien ook als jobcoach. Ik ben altijd in de weer om mensen te helpen. Dat is de rode draad doorheen mijn carrière.
Wat zijn voor jou vandaag de grootste maatschappelijke uitdagingen?
Diversiteit, inclusiviteit en werk zijn momenteel de grootste uitdagingen voor mij. Ook in Genk trouwens.
Er zit enorm veel potentieel in de Genkse jongeren, en Genk in het algemeen. Daar ben ik van overtuigd. Toch komt dat nog niet altijd tot uiting. Ik wil mij smijten zodat al die jongeren de kansen krijgen om vooruit te gaan in het leven. Iedereen kan deelnemen aan de maatschappij, iedereen telt mee. Ik geef de volle 100% voor elke Genkenaar en voor elke Limburger. Elke mens, ongeacht afkomst, godsdienst, kleur. Iedereen is gelijk voor mij.
Ik wil de afstand tot de arbeidsmarkt verkleinen voor mensen die niet makkelijk werk vinden.
Op welke thema's wil je vooral inzetten?
Vanuit mijn bevoegdheden ben ik verantwoordelijk voor Financiën en Werk. Het is dan ook vooral binnen die thema’s dat ik initiatieven op poten zet. Ik wil de afstand tot de arbeidsmarkt verkleinen voor mensen die niet makkelijk werk vinden.
In Genk zijn er een aantal projecten opgestart om die mensen te helpen in hun zoektocht naar een job. ViaVia bijvoorbeeld is een project voor mensen die op eigen kracht heel moeilijk toegang hebben tot de arbeidsmarkt. Vanuit het Werkstation in Genk begeleiden wij hen in die zoektocht. De werkgevers die deelnemen aan dit project zijn trouwens enorm uitgebreid. Vroeger ging het vooral om schoonmaakbedrijven maar nu werken we ook samen met enkele productiebedrijven. Een vergelijkbaar project is Slagkracht, waarbij we een opleiding geven of bepaalde attitudes en skills verbeteren.
Ook de Stadsfabriekjes zijn een heel mooi initiatief. Het idee daarachter is dat zelfstandigen in het centrum van Genk voor meer werkgelegenheid zorgen. Vanuit de stad ondersteunen we daarom starters en via ons Werkstation bemiddelen we bij zelfstandigen.
Ik zet ook enorm in op samenwerkingsovereenkomsten met opleidingscentra. Voor veel mensen ligt de drempel om zelf naar opleidingscentra te stappen heel hoog. Dankzij het Werkstation van Genk zijn ze beter voorbereid. Kandidaten weten beter wat er van hen verwacht wordt en vanuit de stad voorzien wij ook financiële ondersteuning.
(Het interview gaat verder onder de Facebookpost.)
Op welke projecten in Genk ben je fier?
De begeleiding van NEET-jongeren (Not in Education, Employment or Training) door onze Genkse jobcoaches. Als stad sluiten we verschillende overeenkomsten met bedrijven om een veilig kader aan te bieden.
Ik ben ook erg fier op de positieve evolutie van het divers personeelsbestand van de stad Genk. Drie jaar geleden, toen ik begon, hadden de jury’s allemaal hetzelfde profiel. Nochtans is diversiteit binnen de juryleden enorm belangrijk in een stad als Genk waar de samenstelling van de bevolking zeer divers is. Ik ben grote voorstander van een personeelsbestand dat een correcte weerspiegeling is van onze maatschappij.
Ik ben erg fier op het divers personeelsbestand van stad Genk.
Er zijn verschillende profielen nodig die weten wat er leeft in bepaalde gemeenschappen. Binnen de Turkse gemeenschap is het bijvoorbeeld not done om in iemands ogen te kijken. En zeker niet als je een oudere aanspreekt. Maar als niemand van de jury dat weet, dan denken ze vaak: “Oei, die kandidaat is niet geïnteresseerd”. Hetzelfde geldt ook voor de jobcoaches in Genk. Toen ik hier startte waren er enkel jobcoaches van blanke afkomst. Daardoor mis je bepaalde nuances en wordt er al een snel een verkeerde conclusie getrokken. Die diversiteit is er nu wel. Ook dat is de weg Vooruit voor mij. Die dossiers krijgen misschien niet veel media-aandacht, maar daarom zijn ze niet minder belangrijk.
We gaan nu ook meer aandacht besteden aan de huisvrouwen die momenteel niet zichtbaar zijn op de arbeidsmarkt maar wel willen werken. Dat is een doelgroep met enorm veel potentieel. Maar zij moeten wel ondersteund worden in hun zoektocht naar werk en/of een opleiding.
Even iets anders. Wanneer en waar was je het gelukkigst?
Ik kan heel gelukkig zijn met kleine zaken. Maar als ik iets moet noemen, kies ik de geboorte van mijn kleindochter.
Wat is je dierbaarste bezit?
Mijn familie. Zonder twijfel. Ik ben echt een familiemens en een gevoelsmens.
Wat is voor jou het dieptepunt van ellende?
Het verliezen van 4 van mijn kinderen heeft me erg getekend.
(Het interview gaat verder onder de Facebookpost.)
Wat is je meest typerende eigenschap?
Ik blijf er altijd voor gaan. Mensen zeggen altijd: “Yilmaz, jij hebt geen achteruitversnelling, jij gaat alleen maar vooruit.”
Wat is je favoriete hobby?
Ik ben een grote voetbalfan. Twee clubs hebben een speciale plek in mijn hart: Besiktas in Turkije en KRC Genk natuurlijk (lacht).
Wie zijn jouw helden?
Mijn ouders zijn erg belangrijk voor mij, en daarnaast ook mijn zus. Verder beschouw ik iedereen die iets voor de maatschappij betekent als een held. Iedereen die een positieve bijdrage levert, in welke vorm dan ook, kan op mijn bewondering rekenen.
We zitten ondertussen natuurlijk al 2 jaar in een gezondheidscrisis. Mijn zus en schoonzus werken allebei in de zorgsector. Ik heb dan ook een enorme bewondering voor hen. Woorden schieten tekort om mijn respect voor onze zorgverleners uit te drukken.
Mijn zus en schoonzus werken allebei in de zorgsector. Ik heb een enorme bewondering voor hen.
Welke karaktertrek vind je het meest irritant bij jezelf?
Ik ben nogal een stijfkop en kan behoorlijk koppig zijn wanneer ik mijn zinnen op iets zet.
Welke karaktertrek vind je het meest irritant bij anderen?
Palingen zonder ruggengraat. Daarmee bedoel ik: mensen die met de wind meedraaien. Je mag gerust een andere mening hebben dan ik. Ik heb daar helemaal geen probleem mee. Maar dan moet je niet tegen mij “A” zeggen en 2 seconden later “B”. Daar heb ik het bijzonder moeilijk mee.
Welke verleiding kun je niet weerstaan?
Zon en zee kan ik niet weerstaan. Je krijgt me meteen mee als de bestemming maar aan het water is. Van water word ik echt rustig. Ik kan uren aan het water zitten. Daar kan ik echt mezelf zijn en nadenken over de dingen des levens.
Waarvan heb je het meeste spijt?
Spijt...Goh. Volgens mij doe je alles wat je doet ook bewust. Maar als ik had geweten wat ik nu weet, was ik veel vlugger in de politiek gestapt. Dan had ik veel eerder impact kunnen hebben op vlak van diversiteit en mensen kunnen helpen die het echt nodig hebben.
Hoe luidt je kernspreuk?
Een klassieker maar daarom niet minder waar. “Waar een wil is, is een weg.”
Meer weten over Yilmaz? Lees meer op zijn pagina.
Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur
Ronny Wolfcarius
Deel dit artikel met je vrienden.
Dit vind je misschien ook
interessant
-
Voor een beter en socialer Vlaanderen
Team Vooruit29.09.2024
-
Hoe stem je geldig?
Team Vooruit23.09.2024
-
Maak kennis met onze nieuwe parlementsleden
Team Vooruit14.06.2024