Nieuws

Hef de patenten van coronavaccins nú op

Team Vooruit

Friday 24

September 2021 15:24

De vaccinatiecampagne in België is enorm succesvol, met heel wat minder ziekenhuisopnames als gevolg. Maar we zijn pas écht veilig voor het virus als de hele wereld toegang heeft tot de vaccins. Daarom pleiten Vooruit-Kamerleden Karin Jiroflée en Vicky Reynaert ervoor om de patenten van de vaccins op te heffen.

Dat er vandaag versoepelingen mogelijk zijn in ons land, is te danken aan iedereen die solidair was en zich liet vaccineren. 

Maar we moeten waakzaam blijven voor mogelijke varianten die kunnen opduiken.

De oplossing? De hele wereld zo snel mogelijk toegang geven tot vaccins. 

Karin: “Wat vinden we belangrijker: de winst van enkele farmabedrijven of de wereld veilig maken voor iedereen?

Het kan niet dat kwetsbare landen geen toegang tot vaccins hebben door patenten.”

Resolutie

Vooruit dient daarom een resolutie in. Vicky: “Alle vaccins en behandelingen in de strijd tegen het coronavirus moeten vrij beschikbaar zijn voor iedereen.“

De Europese aanpak van de vaccinatiestrategie, met België als een van de koplopers, moeten we ook in ontwikkelingslanden kunnen uitzetten. De basisprincipes: betaalbaarheid, gelijkheid en snelheid. 

Concreet houdt de resolutie in dat het vrijwillig delen van kennis en intellectuele eigendomsrechten toegestaan wordt. Zo kunnen we snel resultaten boeken. Met internationale solidariteit gaan we allemaal vooruit. 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant