Nieuws

Vooruit wil jouw energiefactuur betaalbaarder maken

Ronny Wolfcarius

Monday 04

October 2021 10:46

Energie is geen luxeproduct. Het is een basisproduct. Toch blijven de energieprijzen in recordtempo stijgen. Andere partijen in de regering willen de BTW niet verlagen naar 6%, zoals Vooruit voorstelt. Vooruit blijft niet bij de pakken zitten en komt met nieuwe concrete voorstellen. 

 

"De elektriciteitsprijzen stijgen naar ongekende hoogtes. De energiefactuur is in enkele maanden verdrievoudigd”, zegt voorzitter Conner Rousseau.

Voor veel mensen wordt de energiefactuur zo onbetaalbaar. Mensen dreigen in armoede te belanden. Vooruit wijst er op dat het sociaal tarief wel verlengd en uitgebreid zal worden. Zo komen meer mensen ervoor in aanmerking. Maar, de energiecrisis treft niet alleen wie zo’n sociaal tarief krijgt.

Ook wie gewoon gaat werken ondervindt de gevolgen van de stijgende energiefactuur. Dat mogen we niet laten gebeuren, energie is geen luxeproduct.

 LEES OOK  In plaats van werk te maken van oplossingen, bespaart deze Vlaamse regering liever op gezinnen >

Overheid moet haar extra BTW-inkomsten gebruiken om energiefactuur te verlagen

Vooruit is en blijft voorstander van een BTW-verlaging van 21 naar 6%. Andere partijen in de regering houden dat tegen.

Vooruit blijft niet bij de pakken zitten en komt met constructieve voorstellen. Wanneer de energieprijzen omhoog gaan, krijgt de overheid extra inkomsten. Voor vooruit is het duidelijk: Gebruik de extra BTW-inkomsten van de overheid rechtstreeks voor het verlagen van de energiefactuur. 

Bovendien moet de overheid volop investeren in energie van de toekomst. Zon en wind zijn gratis en hoeven we niet uit andere landen te halen. Dat is betrouwbaar, duurzaam én betaalbaar. 

Pak ook op Vlaams niveau de energiefactuur aan

Vooruit verzet zich ook in het Vlaams Parlement tegen de stijgende energieprijzen. Door de oneerlijke verdeling van allerlei heffingen en bijdragen van de Vlaamse regering betalen gezinnen veel meer dan bedrijven.  

Conner: “Hoog tijd om ook op Vlaams niveau de energiefactuur aan te pakken en die oneerlijke verdeling recht te zetten. The time is now.”

 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.