Nieuws

Pak de stijgende energiefactuur ook op Vlaams niveau aan

Team Vooruit

Friday 08

October 2021 10:34

De kostprijs voor energie blijft stijgen, daar zijn gezinnen de dupe van. Bruno Tobback en Conner Rousseau dienden een resolutie in om naast de federale inspanningen de energiefactuur ook op Vlaams niveau te doen dalen.

De energiefactuur blijft stijgen, dus moeten er oplossingen komen. Een groot deel van de energiefactuur bestaat uit bijdragen voor de Vlaamse regering. Zo’n 1,4 miljard euro aan Vlaamse openbaredienstverplichtingen worden doorgerekend aan gezinnen.

“Gezinnen draaien op dit moment op voor 90 procent van de middelen, terwijl we naar een fiftyfifty-situatie willen”, zegt Conner. 

(Lees verder onder de Facebookpost.)

Een politieke keuze

Bruno plaatste het onderwerp op de agenda van het Vlaams parlement. “In de Vlaamse openbaredienstverplichtingen zitten goede zaken bij, zoals straatverlichting. Het overgrote deel gaat naar groenestroomcertificaten, subsidies voor grote bedrijven dus. 

De factuur komt bij gezinnen en KMO’s terecht. Dat is een politieke keuze die de Vlaamse regering nu maakt. Duizenden gezinnen betalen nu de zonnepanelen op het dak van een groot bedrijf. Dat is absurd”, zegt Bruno

Bruno maakt de vergelijking met het federaal niveau. “Daar versterkt de regering het sociaal tarief en brengt de BTW-opbrengsten terug naar de mensen. 

Het is tijd dat de Vlaamse regering ook haar verantwoordelijkheid neemt. Heroriënteer de middelen om de meest kwetsbaren -dat zijn stilaan alle gezinnen- te beschermen.”

(Lees verder onder de Facebookpost.)

Geen haast voor de Vlaamse regering

Elke dag keihard uw best doen, maar de facturen niet kunnen betalen. Dat is voor veel mensen vandaag de realiteit. In plaats van werk te maken van oplossingen, bespaart deze Vlaamse regering liever op gezinnen. 

Vooruit laat zien dat het anders kan en diende een resolutie in om de energiefacturen met spoed aan te pakken. De meerderheid van het Vlaams parlement ging stemde tegen de spoedbehandeling. De resolutie wordt pas binnen twee weken behandeld op de Commissie voor Leefmilieu, Natuur, Ruimtelijke Ordering en Energie.

 LEES OOK  Fairtrade moet de gewoonste zaak van de wereld worden >


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant