Vooruit wil 3,4 miljard euro laten terugvloeien naar de gezinnen
Team Vooruit
Thursday 07
December 2023 08:04
De hardwerkende Vlaming betaalt zich blauw aan basisdiensten zoals energie, telefonie en verzekeringen. En terwijl de woekerwinsten van multinationals, banken en verzekeraars blijven toenemen, daalt ook nog eens de dienstverlening. Het gevolg van een gebrek aan concurrentie, complexe overstapregels en een te laks overheidsbeleid volgens de socialisten. Voorzitter Melissa Depraetere komt met een plan om de marktmacht van de grote spelers te breken en wil zo 3,4 miljard per jaar laten terugvloeien naar de gezinnen.
Gezinnen betalen jaarlijks €3,4 miljard te veel
Nergens in Europa betaal je meer voor bellen, televisie en internet. Ons spaargeld brengt amper iets op, terwijl onze banken en verzekeraars behoren tot de duurste van Europa. En wie een huis wil kopen verslikt zich bijna in de factuur van de makelaar en de notaris.
"Alles wordt duurder. En de dienstverlening wordt steeds slechter. Als gewone Vlaming voel je je gewoon machteloos tegen die grote bedrijven."
De marktmacht van de grote bedrijven zoals banken, verzekeraars, energieleveranciers, telecombedrijven en vrije beroepen stelt hen in staat om hun prijzen te blijven opdrijven en hun goederen en diensten aan te bieden aan verstikkende voorwaarden. “Het frustreert ons allemaal. Alles wordt duurder. En de dienstverlening wordt steeds slechter. Als gewone Vlaming voel je je gewoon machteloos tegen die grote bedrijven”, zegt Depraetere.
Vooruit doorbreekt de marktmacht van multinationals
En die frustratie is terecht zo blijkt uit een berekening van de studiedienst van de socialisten. Door het machtsmisbruik van deze grote spelers betalen onze gezinnen jaarlijks 3,4 miljard te veel voor basisdienstverlening. “Dat bestrijd je niet met de slappe protocollen van Alexia Bertrand die het eens vriendelijk vragen aan de grote spelers. Dat doe je met harde maatregelen die het opnemen voor de consument en de macht van de grote spelers breken” aldus Depraetere.
De socialisten komen daarom met een koopkrachtplan om:
-
Spaarders een minimumrente te garanderen
-
Erelonen te beperken
-
Banken, verzekeraars, telecom- en energiebedrijven te verplichten het voordeligste contract aan te bieden
-
Overdreven hoge dossier- en beheerkosten te verbieden of minstens plafonneren
-
Meer concurrentie te organiseren door extra spelers toe te laten en overstappen kosteloos en eenvoudig te maken
Ons koopkrachtplan versterkt de koopkracht van onze gezinnen
“Door meer concurrentie te organiseren en consumentenrechten echt afdwingbaar te maken, kunnen we de koopkracht van onze gezinnen versterken met 1.200 euro per jaar. Zonder dat het onze begroting iets kost.
"Met ons koopkrachtplan kunnen we de koopkracht van onze gezinnen versterken met 1.200 euro per jaar. Zonder dat het onze begroting iets kost."
Een logisch pakket voor iemand die bevoegd is voor consumentenbescherming én begroting. Maar Bertrand staat altijd de kant van de lobby en de grote bedrijven en laat de consument achter met torenhoge facturen. Ze bedreigt de koopkracht van de consument in plaats van die te beschermen. Pijnlijk en niet voor herhaling vatbaar”, besluit een felle Depraetere.
Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur
Team Vooruit
Deel dit artikel met je vrienden.
Dit vind je misschien ook
interessant
-
Voor een beter en socialer Vlaanderen
Team Vooruit29.09.2024
-
Hoe stem je geldig?
Team Vooruit23.09.2024
-
Maak kennis met onze nieuwe parlementsleden
Team Vooruit14.06.2024