Nieuws

Vooruit eist crisismanager voor commerciële woonzorgcentra

Ronny Wolfcarius

Wednesday 08

February 2023 14:00

De 3 grootste commerciële woonzorgkoepels sluizen jaarlijks miljoenen euro’s winst door naar buitenlandse holdings. Hannes Anaf: “Daardoor betalen rusthuisbewoners jaarlijks tot 3.300 euro te veel. De Vlaamse regering moet onmiddellijk een crisismanager aanstellen om deze frauduleuze praktijken aan banden te leggen.”

 

Frauduleuze praktijken

De analyse van de 67 financiële inspectieverslagen legde frauduleuze praktijken in de 3 grootste commerciële woonzorgcentra bloot: Orpea, Vulpia en Armonea. Zij rekenen jaarlijks duizenden euro’s kosten aan, hoewel daar geen dienst tegenover staat. Dat geld wordt bovendien rechtstreeks doorgesluisd naar buitenlandse holdings.

De 3 grootste commerciële woonzorgcentra sluizen jaarlijks miljoenen euro’s winst door naar buitenlandse holdings. Daardoor betalen rusthuisbewoners tot zo’n 3.300 euro te veel.

“Ondertussen wordt er bespaard op de zorg voor onze ouderen”, reageert Vlaams parlementslid Hannes Anaf. “In de zorgsector geldt een winstverbod, maar deze commerciële woonzorgcentra lappen daar hun laars aan en de Vlaamse regering laat hen gewoon doen. Conclusie: steeds minder zorg voor een steeds hogere prijs.”

LEES OOK "De Vlaamse regering bespaart op kinderen én ouderen"

Op de rand van een faillissement

Tot overmaat van ramp staan deze commerciële zorgcentra, na jaren van gesjoemel, ook nog eens op de rand van een faillissement. “Duizenden ouderen dreigen zo zonder zorg op straat terecht te komen. En de financiële put voor de Vlaamse belastingbetaler zal zo met honderden miljoenen euro’s toenemen”, stelt Hannes.

Vooruit eist dat de Vlaamse regering eindelijk haar verantwoordelijkheid opneemt en een crisismanager aanstelt om deze woonzorgcentra aan een strikt toezicht te onderwerpen. Daar dienden we met Vooruit vandaag ook een spoedresolutie over in. Daarnaast moet ze ook het op faillissement afstevende ORPEA onder curatele plaatsen. Zodat zij geen eigen financiële beslissingen meer kunnen maken, zonder dat de overheid hiervoor toestemming geeft.

Op zorg mag geen winst gemaakt worden. Het is de taak van een sterke overheid om goede, betaalbare zorg te garanderen voor iedereen.

“Op zorg mag geen winst gemaakt worden. Het is de taak van een sterke overheid om goede en betaalbare zorg te garanderen voor iedereen. De toestand is zorgwekkend. De Vlaamse regering moet nu ingrijpen”, besluit Hannes.

 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant