Nieuws

Vlaams. Hannes Anaf: "De bewoners van Zwijndrecht en omgeving hebben recht op de waarheid"

Team Vooruit

Wednesday 23

June 2021 20:29

In het Vlaams Parlement stelde Caroline Gennez zich grote vragen bij de slachtoffers die gevallen zijn bij een werfongeval in Antwerpen. Maxim Veys verwierp de plannen van minister Bart Somers om inburgeringslessen voor nieuwkomers betalend te maken. Hannes Anaf zetelt vanaf vrijdag in de PFOS- onderzoekscommissie: “De bewoners van Zwijndrecht en omgeving hebben recht op de waarheid."

 

 • Caroline Gennez: inspecteer bouwwerven beter

  Vorige week werden we opgeschrikt door een ernstig werfongeval in Antwerpen. Toen het dak van een gebouw en de stellingen instortten, kwamen tien mensen onder het puin terecht. Vijf bouwvakkers overleefden het niet. Momenteel loopt het onderzoek naar de oorzaak van het ongeval. 

  “Bij dit nieuws over het tragisch werfongeval past eigenlijk enkel stilte”, zegt Vlaams parlementslid Caroline Gennez. “Vanuit Vooruit willen we een warme, krachtige oproep doen om het probleem van de veiligheid, zwartwerk en sociale dumping beter in kaart te brengen. Om hier effectief iets aan te doen.”

  Veiligheid garanderen op werven

  Het inzetten van buitenlandse werkkrachten in de bouw is een bekend fenomeen. Ook het misbruik is bekend. Ze gaat verder: “Op de werven zijn werknemers tewerkgesteld uit de Europese Unie en ver daarbuiten. Altijd werken ze goedkoper dan Belgische arbeiders omdat de sociale zekerheidsbijdragen vanuit hun thuisland gelden. Ze werken vaak lange dagen, aan slechts vijf à zes euro per dag en dit verschillende jaren lang.”

  Vanuit Vooruit willen we een warme, krachtige oproep doen om het probleem van de veiligheid, zwartwerk en sociale dumping beter in kaart te brengen

  Voor Caroline is het garanderen van veiligheid essentieel: “Controle op sociale dumping, veiligheid en zwartwerk op onze werven is moeilijk. Dat ga ik niet ontkennen. De Vlaamse sociale inspectie telt op dit moment 30 inspecteurs, waarvan tien in 2020 werden ingezet voor controle op economische migratie. Dit is echt veel te weinig om de veiligheid te kunnen garanderen”, zegt Caroline. 


  Mensen toeleiden naar de bouwsector

  “Een ongeluk komt nooit alleen”, zegt Caroline. “Mevrouw de minister, u erkent net zoals wij dat er een tekort is aan arbeidskrachten in de bouw. Het is één van de belangrijkste knelpuntberoepen in Vlaanderen. Het gaat om zwaar, gespecialiseerd werk aan een bescheiden loon.

  Laten we vraag en aanbod op de arbeidsmarkt voor de bouwsector maximaal matchen, zodat de werven veilig georganiseerd kunnen worden

  Dit zien we ook in de instroom van de opleidingen ‘bouw’, die met 20% gedaald zijn. De aannemers zijn aangewezen op buitenlandse arbeidskrachten. Zij missen vaak de kennis, de taal, de veiligheidsvoorschriften. Daarom is het vooral een zaak om mensen toe te leiden naar de bouwsector. Laten we vraag en aanbod op de arbeidsmarkt voor de bouwsector maximaal matchen, zodat de werven veilig georganiseerd kunnen worden”, besluit Caroline. 


 • Maxim Veys: leg de lat voor Nederlands hoger, maar houd de drempels om Nederlands te leren laag 

  Vlaams parlementslid Maxim Veys is niet te spreken over de plannen van minister Somers om inburgeringslessen voor nieuwkomers betalend te maken. Volgens hem werkt dit juist drempelverhogend. 

  Extra drempels maakt het moeilijker

  Maxim: “Gelijke kansen beginnen bij taal. Nederlands kennen is essentieel om naar school te gaan, werk te vinden en je te integreren in je buurt. Voor de kennis van de taal moet de lat absoluut hoger, maar de drempels om Nederlands te leren moeten lager. De Vlaamse regering maakt het nieuwkomers nu net moeilijker door extra drempels op te werpen zoals betalende taal- en inburgeringslessen en betalende examens.”

  We moeten de lat voor de kennis van het Nederlands hoger leggen, maar de drempels om Nederlands te leren juist verlagen. Alleen zo gaat iedereen erop vooruit

  “De taalcursussen en -examens betalend maken is niet alleen contraproductief op vlak van gelijke kansen, het zal meestal gaan om een broekzak-vestzak operatie en een hogere kost voor de overheid”, aldus Maxim. 

  “Nieuwkomers die het niet kunnen betalen en verplicht het traject moeten volgen, zullen uiteindelijk toch moeten terugvallen op de OCMW’s. Bovendien zorgt de betaling ook voor een hogere administratiekost voor de overheid. Enkel maar verliezers dus. We moeten de lat voor de kennis van het Nederlands hoger leggen, maar de drempels om Nederlands te leren juist verlagen. Alleen zo gaat iedereen erop vooruit’, besluit Maxim. 

 • Hannes Anaf zetelt vanaf vrijdag in PFOS-onderzoekscommissie: laat het niet louter symbolisch zijn

  Het Vlaams Parlement boog zich vandaag over de vraag wie de factuur moet betalen van de PFOS-vervuiling. Plaatsvervangend fractieleider van het Vlaams Parlement Hannes Anaf weet opnieuw wat moet gebeuren: 

  “Over wat het bedrijf 3M al dan niet wist, moet snel duidelijkheid komen. Dit zal grondig onderzocht worden in de onderzoekscommissie. Wat de uitkomst ook is, de vervuiler zal moeten betalen”, zegt Hannes. 

  LEES OOK: Interview: Hannes Anaf, voorzitter van de PFOS-commissie >>

  Snelle initiatieven 

  Er is nood aan duidelijkheid voor iedereen. Hannes hoopt dat de Vlaamse regering dit ook ziet: “We moeten nu niet alle procedures afwachten. Snelle initiatieven zijn nodig. Het probleem is nu geschetst. En nu is er paniek op het terrein, net omdat de voorbije jaren niets gebeurd is. De bewoners van Zwijndrecht en omgeving hebben recht op de waarheid in het PFOS-dossier. 


  Wat de uitkomst ook is, de vervuiler zal moeten betalen

  Het is goed dat de problematiek nu ernstig wordt genomen. Hopelijk is dit niet louter symbolisch. Ik hoop dat ook budget voorzien is, als blijkt dat er nog veel sites zijn die gesaneerd moeten worden in andere Vlaamse gemeenten”, aldus Hannes. 

  Hannes zetelt vanaf vrijdag mee in de PFOS-onderzoekscommissie, dat stemde het Vlaams Parlement. Hannes besluit: “We staan voor een onderzoekscommissie waar veel van verwacht wordt, vooral dat er eindelijk duidelijkheid en transparantie komt. Het is belangrijk om met een goede start aan deze commissie te beginnen.”


Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant