Nieuws

Vicky: “Poetins oorlog maakt ook mensen in ons land armer. Wij blijven ons verzetten tegen de Russische oorlogsmisdaden”

Ronny Wolfcarius

Thursday 21

April 2022 20:07

→ De oorlog van Poetin heeft zware gevolgen, ook in ons land. Vicky Reynaert roept op om ons te blijven verzetten tegen Poetin en zijn Russisch leger: “Het is Poetins oorlog die zorgt dat de prijzen in ons land stijgen. Zijn oorlog maakt mensen in ons land armer.” Lees meer ▼

→ Deze week moest de inspectie opnieuw een pakjesbedrijf sluiten omwille van wantoestanden en kinderarbeid. Dit keer was het PostNL. Anja Vanrobaeys eist voor de zoveelste keer een duidelijke wetgeving die koeriers beschermt. Lees meer ▼

 • Vicky: "Poetins oorlog maakt ook mensen in ons land armer"

  De mensen in Oekraïne leven sinds 2 maanden in een vreselijke oorlog: elke dag worden steden plat gebombardeerd en worden levens verwoest. Door alle berichtgeving via sociale media is de oorlog dichterbij dan ooit.  

  “Ik zie video’s en foto’s vol hoop en verschrikking die elkaar afwisselen”, begint federaal parlementslid Vicky Reynaert in de Kamer. “Elke keer opnieuw ben ik geschokt. De beelden uit de voorstad Kiev, Boetsja, verafschuwen de wereld. En die wreedheden gebeuren in steeds meer steden.”

  LEES OOK Ben: “Verwijder misleidende advertenties gericht op Oekraïense vluchtelingen > 

  Zware straffen voor oorlogsmisdaden

  Vicky benadrukt de ernst van deze oorlog. “Het Russische leger pleegt gruwelijke oorlogsmisdaden tegenover de mensen in Oekraïne. Iedere dag hoor je nieuwe verhalen over executies, zie je nieuwe beelden van massagraven … Waar houdt dit op? Wat gaan we aantreffen in andere steden zoals Marioepol?”

  Oorlogsmisdaden moeten zwaar bestraft worden. Daarom steunde ons land het onderzoek van het internationaal strafhof in het voormalige Joegoslavië. Dat doen we nu ook voor Oekraïne. “De overheid kan nog meer doen”, gaat Vicky verder. “Wij hebben de expertise, de forensisch experten en de financiële steun voor dit onderzoek.”

  De overheid kan nog meer doen. Wij hebben de expertise, de forensisch experten en de financiële steun voor dit onderzoek.
  We moeten ons blijven verzetten tegen Poetin

  De horror die het Russische leger aanricht in de steden wordt steeds duidelijker. Vicky: "Als we de daders echt willen straffen, moeten we die steden steunen.

  Onschuldige Oekraïners zijn het slachtoffer van de gruwelijke oorlogsmisdaden die Poetin pleegt. En laat het duidelijk zijn: ook in ons land zweerden heel wat mensen, waaronder politici in onze parlementen, samen met dictator Poetin. Partijen die Oekraïne geen steun wilden geven.”

  Ook in ons land zweerden heel wat mensen, waaronder politici in onze parlementen, samen met dictator Poetin. 

  Het is de oorlog van Poetin die zorgt dat de prijzen in ons land enorm stijgen. “Zijn oorlog maakt ook mensen in ons land armer. Wij moeten onze democratie en Westerse waarden blijven verdedigen. Vooruit zal dat altijd doen”, besluit Vicky.

  (Het artikel gaat verder onder de Facebookpost.)

 • Anja: “Socialisten eisen al langer om nù actie te ondernemen voor de rechten en bescherming van koeriers”

  Afgelopen dinsdag moest de inspectie opnieuw een pakjesbedrijf sluiten door kinderarbeid. Federaal parlementslid Anja Vanrobaeys klopt voor de zoveelste keer op tafel: “Hier sta ik opnieuw om de wantoestanden en kinderarbeid bij een pakjesbedrijf aan te klagen, dit keer bij PostNL. Zolang de politiek blijft vervallen in traagheid, wegkijken en fabels blijf ik mij hier kwaad maken.”

  PostNL aanpakken met sterke en duidelijke wetgeving

  “De grootste fabel is dat het slechts om incidenten gaat, dat het om 1 bedrijf gaat. Zijn ze de invallen bij GLS en DPD al vergeten?”, stelt Anja.

  Volgens sommigen is het voldoende om dus enkel meer inspecties in te voeren. “Natuurlijk is dat niet genoeg”, gaat Anja verder. “Terwijl de wantoestanden aan het licht komen, zien we dat het marktaandeel van PostNL deze week stijgt met 5%. Het is duidelijk dat aandeelhouders denken dat PostNL onschendbaar is. Alleen met een sterke wetgeving pak je die bedrijven aan.”

  Aandeelhouders denken dat PostNL onschendbaar is Alleen met een sterke wetgeving pak je die bedrijven aan. 

  Anderen zien hoofdelijke aansprakelijkheid als dé oplossing waarbij PostNL gedwongen wordt om haar verplichting naar alle werknemers na te komen. Anja: “Dat is een eerste stap, maar we moeten meer doen. We spreken hier over een sector die mensen maar 5 euro per uur betaalt. Waar de politie moet vragen om de kinderen naar school te brengen in plaats van te laten werken. Die wantoestanden los je alleen op door mensen beter te beschermen via onze sociale bescherming.”

  Socialisten blijven opkomen voor de bescherming en rechten van werknemers

  Vooruit gaat voor een duidelijke, sterke en definitieve aanpak. “Gedaan met een politiek die zich verschuilt achter fabels. Wij roepen op om onmiddellijk een taskforce op te richten. Wij socialisten eisen al langer om actie te ondernemen voor de rechten en bescherming van koeriers. 

  Ons geduld is op. Kinderen worden vandaag uitgebuit. Dit moet stoppen. Een sterke overheid grijpt nu in”, besluit Anja. 


Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant