Nieuws

Ben: “Screening van internetadvertenties is noodzakelijk voor de bescherming van Oekraïense vluchtelingen”

Ronny Wolfcarius

Thursday 14

April 2022 11:28

Veel Oekraïense vluchtelingen hebben nood aan onderdak, kleding en hulpgoederen als ze hier toekomen. Naast de vele goedbedoelde online zoekertjes waar mensen hulp aanbieden, lijken sommige websites eerder op datingsites. Ben Segers pleit voor een strenge screening van deze zoekertjes en het matchen van zoekende Oekraïners en gastgezinnen via de officiële weg.  

Op heel wat websites bieden mensen hulp aan voor Oekraïense vluchtelingen. De solidariteit in ons land is enorm. Toch moeten we ook waakzaam zijn. Federaal parlementslid Ben Segers waarschuwde al bij het begin voor misbruik. “Mensen op de vlucht voor oorlog zijn extra kwetsbaar. Ze vallen in de verkeerde handen en worden uitgebuit. We moeten alles doen om Oekraïners te beschermen”, vertelde hij enkele weken geleden in De Kamer. 

LEES OOK Ben: “Oekraïense gezinnen verdwijnen van de radar. We moeten nù ingrijpen” >

De uitbuiting van Oekraïners kunnen we nu live volgen op websites en Facebookpagina’s waar mensen hulp aanbieden voor Oekraïense vluchtelingen. “De meeste berichten zijn onschuldig en goedbedoeld. Helaas zie ik ook veel verontrustende zoekertjes”, zegt Ben. 

Mensen op de vlucht voor oorlog zijn extra kwetsbaar. Ze vallen in de verkeerde handen en worden uitgebuit. We moeten alles doen om Oekraïners te beschermen.

Een man uit Wilrijk die een single vrouw zoekt in ruil voor een woning, iemand die op zoek is naar een au pair voor haar zoon of een man die vraagt naar gezin met zeer jonge kinderen… “Dat is gewoon crimineel”, gaat Ben verder. “Daarom eisen we dat politie en parket actiever op zoek gaan naar deze misdadige advertenties.”

(Het artikel gaat verder onder de Tweet.)

Gezinnen en Oekraïners matchen via de officiële weg

Mensen die willen helpen en Oekraïense vluchtelingen komen meestal met elkaar in contact via websites zoals Mapahelp en Facebookpagina’s. Nochtans is dat niet de officiële procedure. Gastgezinnen kunnen zich best aanmelden via de campagne van de overheid, #PlekVrij. Via deze weg worden gastgezinnen en hun woning gescreend.

Die screening is enorm belangrijk voor een goede én veilige match.Ben: “Het meest ideale scenario is dat de overheid iedereen die een online zoekertjes plaats opbelt met de vraag om via de officiële weg te werken. Helaas zijn de overheidsdiensten nu al overbevraagd.”

Vooruit stelt voor om middenveldorganisaties zoals Caritas of Vluchtelingenwerk Vlaanderen hiervoor in te schakelen. “Zo’n systeem werkt in Nederland en zorgt voor het goed afstemmen van wederzijdse verwachtingen. Dat is goed voor mensen die solidair hun huis openstellen én voor de bescherming van Oekraïense vluchtelingen”, besluit Ben. 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant