Vijf vragen over de reddingsstrook: “Door een reddingsstrook te vormen, red jij mee levens”
Team Vooruit
Wednesday 15
September 2021 13:04
Stel je voor: een kettingbotsing op de Belgische autosnelwegen. Paniek. Chaos. File. Elke minuut telt. “Dankzij het verplichten van een reddingsstrook, geraken hulpdiensten sneller bij de slachtoffers”, vertelt federaal parlementslid Joris Vandenbroucke.
1. Waarom is een reddingsstrook zo belangrijk, Joris?
“Door chaos en file bij een ongeval op de autosnelweg, geraken de hulpdiensten niet snel genoeg bij het ongeval. De reddingsstrook, die dankzij onze wet vorig jaar in België is ingevoerd, schept duidelijkheid. De hulpdiensten raken daardoor sneller én veilig bij de slachtoffers.”
“Iedere dokter of ambulancier kan je vertellen dat elke minuut telt na een zwaar ongeval. Als de hulpdiensten niet door kunnen, gaat kostbare tijd verloren.”
2. Een reddingsstrook, wat is dat nu juist?
“Als je in de file staat, moet je ofwel uiterst links staan als je op de linkerrijstrook rijdt ofwel uiterst rechts als je op de rechterrijstrook rijdt. Zo komt er in het midden een strook vrij waarop de hulpdiensten gemakkelijk rechtdoor kunnen rijden. Op die manier raken ze veel sneller bij de gewonden.
(Lees verder onder de Facebookpost.)
3. Wat is het nut van een reddingsstrook?
“Iedere dokter of ambulancier kan je vertellen dat elke minuut telt na een zwaar ongeval. Als de hulpdiensten niet door kunnen, gaat kostbare tijd verloren. Hoe sneller de hulpdiensten bij het slachtoffer geraken, hoe groter de kans op overleven. Door een reddingsstrook te vormen red je dus levens.”
Lees ook Joris: “In de politiek is dat vaak een goede eigenschap” >
4. Vanwaar komt het idee van een reddingsstrook?
“In heel wat andere landen bestaat een reddingsstrook al veel langer. Ik pikte het idee zelf op in Duitsland en sinds 1 oktober 2020 is het dankzij onze wet ook in België verplicht. Sta je stil in de file? Wijk dan altijd uit naar links of rechts zodat een reddingsstrook zich kan vormen voor de hulpdiensten. Zo raken zij sneller bij de slachtoffers en red jij mee levens.”
(Lees verder onder de Facebookpost.)
5. De reddingsstrook heeft zijn nut al bewezen. Welke wetten rond verkeersveiligheid liggen nog op de plank?
“Verkeersveiligheid is voor Vooruit enorm belangrijk. We hebben dan ook verschillende voorstellen neergelegd.
-
De invoering van het rijbewijs met punten
-
De zone 30 in elke dorps- en stadskern
-
Meer controle op het gebruik van gsm’s achter het stuur
-
De invoering van venstertijden voor vrachtwagens zodat zij op drukke momenten niet in de buurt van scholen mogen rijden.”
Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur
Team Vooruit
Deel dit artikel met je vrienden.
Dit vind je misschien ook
interessant
-
Voor een beter en socialer Vlaanderen
Team Vooruit29.09.2024
-
Hoe stem je geldig?
Team Vooruit23.09.2024
-
Maak kennis met onze nieuwe parlementsleden
Team Vooruit14.06.2024