Nieuws

UPDATE: Wat als het renovatieplan van Vooruit in 2020 al uitgerold was?

Ronny Wolfcarius

Wednesday 22

June 2022 08:00

De klimaatcrisis is de grootste uitdaging van deze generatie. Daarom legde Vooruit al in februari 2019 het renovatieplan op tafel. Een plan om de warmtevoorziening van het volledig Vlaamse woningpark te renoveren en te vergroenen tegen 2035. Wat als de Vlaamse regering ons renovatieplan in 2020 wél had uitgerold? We maken de balans op.

LEES OOK Melissa: "Iedereen moet de kans krijgen om te investeren in duurzame energie” > 

Het renovatieplan

Als we nu niet investeren, zadelen we de volgende generaties op met de kosten van de klimaatcrisis. Daarom legde Vooruit al in februari 2019 het renovatieplan op tafel. Een plan om de warmtevoorziening van het volledig Vlaamse woningpark te renoveren en te vergroenen tegen 2035. Want de goedkoopste energie is de energie die je niet gebruikt.

Vlaamse woningen worden amper gerenoveerd. Dat is niet alleen slecht nieuws voor het klimaat, maar ook voor Oekraïne én onze portefeuille.

Helaas worden Vlaamse woningen amper gerenoveerd. Dat is slecht nieuws voor het klimaat, voor Oekraïne én voor onze portefeuille. Je moet al heel wat geld sparen en neerleggen voor een eigen woning. Door slechte isolatie moet je nadien ook nog elke maand een peperdure energiefactuur betalen. Dat kan toch niet de bedoeling zijn? 

Update: wat er al veranderd zou zijn

Vooruit zet in op betaalbaar en haalbaar renoveren. 3 jaar na het voorstellen van ons renovatieplan maken we de balans op. Wat was er veranderd als het renovatieplan meteen was uitgerold vanaf januari 2020? 

Als het renovatieplan was uitgerold vanaf januari 2020 zou vandaag 1 op 6 woningen al gerenoveerd zijn.

Met de uitrol van ons renovatieplan in 2020 zou vandaag:

  • 1 op 6 woningen gerenoveerd zijn 

  • de uitstoot jaarlijks gedaald zijn met 1,5 Mton CO2, de uitstoot van 500.000 auto’s

  • de koopkracht van Vlaamse gezinnen met 3 miljard euro gestegen zijn

  • België volledig onafhankelijk zijn van Russisch aardgas

Voor Vooruit is het duidelijk: wij blijven strijden voor een sociaal rechtvaardig klimaatbeleid. Het is nog niet te laat. We moeten vermijden dat de gewone Vlaming de factuur betaalt voor een klimaatbeleid dat alles uitstelt. De kosten moeten eerlijk verdeeld worden en we moeten de energiefactuur verlagen. Een ambitieus renovatieplan blijft dus nodig.

 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant