Nieuws

United for peace: Vooruit steunt Oekraïne

Ronny Wolfcarius

Wednesday 02

March 2022 16:00

Op 24 februari gebeurde het ondenkbare: Poetin valt Oekraïne binnen. En zoals bij elke oorlog betalen burgers de hoogste prijs. Vooruit veroordeelt de agressie van Poetin en ging op 2 maart mee de straat op, uit solidariteit met de vele Oekraïense slachtoffers, onschuldige mensen en kinderen.

Wat de mensen in Oekraïne meemaken is verschrikkelijk. We zagen allemaal de vreselijke beelden: plat gebombardeerde steden, Oekraïners die schuilen in metrostations en gezinnen die hals over kop op de vlucht slaan. 

Ondertussen zijn al miljoenen onschuldige Oekraïners op de vlucht en vielen honderden doden, waaronder ook kinderen die op weg waren naar school. “De mensen, gezinnen en kinderen in Oekraïne hebben niets te maken met de politieke spelletjes van Poetin. Maar het zijn zij die sterven. Onze gedachten zijn bij de mensen in Oekraïne. Zware sancties tegen Rusland zijn nodig”, stelde Vicky Reynaert eerder al in het federaal parlement. 

 LEES OOK  Vicky: “Er zijn géén excuses voor de aanvallen van Rusland” 

Voor vrede, democratie en vrijheid

Jarenlang hebben we gestreden voor onze westerse waarden: onze vrede, onze democratie en onze vrijheid. De invasie door Poetin zet dat allemaal op het spel. En dat kunnen we niet laten gebeuren. Voor Vooruit is er geen rechtvaardiging voor deze agressie tegen Oekraïne en moet er zo snel mogelijk terug vrede komen. Daarom manifesteerden we op 2 maart mee op het Luxemburgplein in Brussel. 

(Het artikel gaat verder onder de Facebookpost)

Zware veroordelingen en sancties tegen Poetin zijn nodig. Ook de slachtoffers hebben onze hulp nodig. Er zijn hartverwarmende initiatieven van mensen hier in België om de Oekraïners te helpen. Solidariteit is nu meer dan nodig. Samen zorgen we ervoor dat hulp dichtbij de mensen komt. Meryame Kitir, onze minister voor Ontwikkelingssamenwerking, trok 3 miljoen euro uit voor het Internationale Rode Kruis om bescherming en hulp te bieden aan de mensen die het land nog niet ontvlucht zijn.

Meryame: “Het is nu ontzettend belangrijk om onze humanitaire partners te steunen. In oorlog maakt toegang tot water en voedsel het verschil tussen leven en dood. Ik doe er alles aan om onze hulp zo snel mogelijk over de grens en dichtbij de mensen te brengen.”

(Het artikel gaat verder onder de Facebookpost)

Btw naar 6%

Ook onze bevolking zal de gevolgen van deze oorlog voelen. En het meest directe gevolg zal te zien zijn op de energierekeningen van de mensen. Die waren al hoog, ze werden de dag van Poetins invasie alleen maar hoger. Deze crisis zal van iedereen iets vragen. Maar dat mag geen excuus zijn om een basisproduct zoals het verwarmen van je huis onbetaalbaar te maken. Voor Vooruit wordt het tijd dat de regering haast maakt en 6% btw op energie en gas permanent invoert.

Het laat ook zien hoe belangrijk het is om energie-onafhankelijk te worden. Russisch gas inruilen voor uranium uit Kazachstan maakt weinig verschil. Deze crisis vraagt om meer dan enkel die keuze. Het vraagt om investeringen in wind, in zon en ook in isolatie. Daar moeten we nu – over regeringen heen – werk van maken.


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.