Nieuws

Vicky: “Rusland moet zware sancties krijgen voor hun militaire inval in Oekraïne”

Ronny Wolfcarius

Thursday 24

February 2022 17:04

De aanvallen van Rusland tegen Oekraïne laten niemand onberoerd. Vicky Reynaert veroordeelt deze flagrante schending van het internationaal recht, de democratie en de Oekraïense vrijheid. Ze eist concrete acties: strenge sancties voor Rusland en bescherming voor de slachtoffers in Oekraïne. Lees meer ▼

→ Iedereen is bezorgd dat de acties van Rusland ook grote gevolgen hebben voor de brandstof- en energieprijzen hier. De prijzen schieten vandaag omhoog met 40%. Kris Verduyckt: “We moeten nù zorgen voor een btw-verlaging naar 6%: op elektriciteit én gas.” Lees meer▼

 • Vicky: “Zware sancties tegen Rusland zijn nodig”

  Federaal parlementslid Vicky Reynaert veroordeelt deze flagrante schending van het internationaal recht, de democratie en de Oekraïense vrijheid: “De mensen, gezinnen en kinderen in Oekraïne hebben niets te maken met de politieke spelletjes van Poetin. Maar het zijn zij die sterven. Onze gedachten zijn bij de mensen in Oekraïne.” 

  De mensen, gezinnen en kinderen in Oekraïne hebben niets te maken met de politieke spelletjes van Poetin.


  Vicky gaat verder met een quote van Poetin die hij 20 jaar geleden uitsprak in het Duitse Parlement: ‘Laten we samen bouwen aan een Europees huis.’ “We weten nu dat zijn woorden niets waard zijn”, zegt Vicky. 

  “Vandaag zien we opnieuw hoe Poetin omgaat met zijn buurlanden: bruut, zonder mededogen en zonder schaamte. Dat is niet de eerste keer. We zagen het in Georgië, in Kazachstan, in de Krim en we zien het nu opnieuw in Oekraïne. Waar houdt dit op?”

  (Het artikel gaat verder onder de Facebookpost)

  Géén excuses voor deze aanvallen

  Poetin krijgt helaas steun van verschillende partijen in Europa én in ons land. Sommige partijen in dit Parlement rechtvaardigden zelfs het optreden van Poetin de afgelopen dagen. “Het is die steun waarop hij rekent”, gaat Vicky verder. 

  “Laat me duidelijk zijn: er zijn géén excuses voor de aanvallen van Rusland. Er is geen rechtvaardiging voor deze agressie. Het is een vreselijke en barbaarse oorlogsmisdaad. Met ieder succes dat Rusland heeft, wordt het agressiever. Enkel als Rusland hier verzwakt uitkomt, zal het stoppen.” 

  Er zijn géén excuses voor de aanvallen van Rusland. Er is geen rechtvaardiging voor deze agressie. Het is een vreselijke en barbaarse oorlogsmisdaad. 
  Daadkrachtig optreden

  Vicky eist zware sancties voor Rusland en daadkrachtige acties voor de slachtoffers en Belgen die nu in Oekraïne zijn. “Voor ons is het duidelijk: dit moet nù ophouden. 

  Vandaag sterven mensen die hun land, hun gezin en hun thuis willen verdedigen. Ze zijn slachtoffer van een dictator. Zijn leugens zijn niet nieuw, zijn misdaden helaas ook niet. De prijs voor zijn acties moet hoog zijn”, besluit Vicky. 

 • Kris: “Vooruit blijft strijden voor een permanente en volledige verlaging van de btw naar 6%”

  Federaal parlementslid Kris Verduyckt benadrukt de ernst van de Russische aanval op Oekraïne. “Het is verschrikkelijk voor Europa, voor de vrede, voor onze democratie en vooral voor de mensen in Oekraïne.”

  Onzekerheid regeert de wereld

  We weten niet wat de pandemie nog zal brengen, hoelang de brandstof- en energieprijzen nog blijven stijgen en welke gevolgen de conflicten in het buitenland voor ons gaan hebben. Onzekerheid regeert de wereld en speelt in de kaart van autoritaire leiders zoals Poetin.

  Kris roept op om volhardend en met sterke sancties te reageren: “We kunnen enkel krachtig internationaal optreden als we ons land op orde hebben. Dat is vandaag niet zo. Onze gezinnen maken zich zorgen: ‘Gaat die oorlog ook tot bij ons komen? Gaat dit gevolgen hebben voor onze facturen? Gaan we onze facturen nog wel kunnen betalen?”

  We kunnen enkel krachtig internationaal optreden als we ons land op orde hebben.

  Enkele weken geleden kwam de federale regering met een energieakkoord. Dat energieakkoord investeert 1,1 miljard euro om de energiefactuur snel te verlagen. Dat was noodzakelijk, maar niet voldoende om de problemen op lange termijn aan te pakken. Vooruit bleef strijden voor een structurele oplossing en liet dit zwart op wit in het energieakkoord zetten.

   LEES OOK  Melissa: "We blijven strijden voor een verlaging van je energiefactuur" >

  Structurele oplossing voor onze energiefactuur

  Kris: “Wat moeten we vandaag doen tegen die torenhoge energiefacturen? De federale regering beloofde om het energieakkoord te herzien en om onze energiefacturen structureel te verlagen. Vooruit blijft strijden voor een permanente en volledige verlaging van de btw naar 6%: op elektriciteit én gas, want het mag niet uitmaken hoe je je huis verwarmt. Steeds meer partijen delen dit standpunt met ons.”

  Vooruit blijft strijden voor een permanente en volledige verlaging van de btw naar 6%: op elektriciteit én gas.

  De regering kreeg de afgelopen weken de tijd om te werken aan een slimme, duurzame én sociale oplossing. “Ondertussen is onze wereld onrustiger en heeft dit opnieuw een groot effect op de stijging van de energieprijzen. We moeten nu actie ondernemen. Een btw-verlaging naar 6% is noodzakelijk om onze energiefacturen betaalbaar te houden.

  Deze regering pakte de coronacrisis effectief aan. Deze regering investeert in ons leger. Laten we nu met deze regering de energiecrisis oplossen”, besluit Kris.  

 


Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.