Nieuws

LOKAAL: IN DE PERS: TVL reeks rond campus 11de linie

Vooruit Hasselt

Wednesday 06

December 2023 11:34

De Elfde Linie site is een versnipperde, grijze en een moeilijk bereikbare zone. Om Hasselt als studentenstad verder op de kaart te zetten, willen we de site een verdiende make-over geven. We streven naar een campus naar Amerikaans model met veel meer goren en een optimale maar duurzame bereikbaarheid. Ook moet de onderwijscampus geen eiland zijn, maar een volwaardig onderdeel van de stad vormen waar ook de link met cultuur, innovatie en ondernemerschap nooit veraf is. Kortom, een topomgeving voor studenten, onderwijsinstellingen en Hasselaren.

Een jaar geleden kwamen we met een droombeeld: onze Elfde Linie site zou dé studentencampus van de toekomst worden met een eigen sterke identiteit .
Wel, het is niet bij dromen gebleven, wij hebben sindsdien al een aantal stappen ondernomen om deze ambitie te realiseren.


Welke stappen dat zijn, kom je hier beneden te weten via de vierdelige reeks op het nieuws van TV Limburg!

De Hoebanx-site

Na het Quartier Bleu heeft Hasselt grootse plannen voor een nieuw stadsdeel. De Hoebanx-site aan het Kolonel Dusartplein wordt het eerste, tastbare resultaat van de grote, nieuwe studentencampus die zal verrijzen aan de Elfde Liniestraat. De buurt ondergaat een volledige metamorfose en zal over vijf jaar niet meer te herkennen zijn. De plannen zijn ambitieus en spreken tot de verbeelding. Hasselt wil groeien naar een stad met 15.000 studenten. Nog dit jaar moet de afbraak van de leegstaande gebouwen aan de Hoebanx-site beginnen. De Universiteit Hasselt plant er een gebouw neer voor de faculteit Bedrijfseconomische Wetenschappen, die van Diepenbeek naar Hasselt verhuist. Daarnaast komen er een studentenrestaurant en 274 koten. 

 

Bekijk hier deel 1 van de reportage

 

Scholencampus Elfde-Liniestraat naar Amerikaans model

We bouwen in de Elfde Liniestraat een studentencampus naar Amerikaans model uit. Het wordt een groene, open campus, waar 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 iets moet te beleven zijn. De Elfde Liniestraat verandert in een wandelpromenade, waar de tram zal rijden en de auto verbannen wordt. Ook het stadspark wordt aangepakt en zal een groene long vormen met de studentencampus van de toekomst. De heraanleg van het Kapermolenpark start begin januari. Die van de Elfde Liniestraat nog voor de zomer. 

 

Bekijk hier deel 2 van de reportage

 

Hasselt als echte studentenstad

Hasselt is, na Oostende, de snelst vergrijzende stad van Vlaanderen. En dat is een trend die het stadsbestuur absoluut wil keren door jonge mensen en vooral studenten aan te trekken. Dus moet Hasselt groeien als onderwijsstad. Hasselt zet in op meer studentenvoorzieningen. Er worden koten bijgebouwd, ondermeer op de Hoebanx-site en in de binnenstad. Ondanks de hoge huurprijzen, en tegen de verwachtingen in, zijn de studentenkamers in de nieuwe torens aan de Elfde Liniestraat een succes. Hasselt telt zo'n 2.500 kotstudenten en dat aantal stijgt.

Bekijk hier deel 3 van de reportage

 

Een autoluwe studentencampus

Begin volgend jaar starten ingrijpende werken voor de aanleg van fietshubs en een nieuwe bushalte aan de Elfde Liniestraat in Hasselt. Het is de eerste stap naar een verkeersluwe, groene studentencampus naar Amerikaans voorbeeld. Dat gebeurt met een flinke financiële inspanning van Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters. Zij zegt dat er een modal shift moet komen. De auto wordt geweerd en verbannen naar de randparkings. Er komen veilige en comfortabele fiets- en wandelpaden rond de campus en een futuristische brug over de Grote Ring. De scholencampus zal enkel te voet of per fiets bereikbaar zijn. De sneltram zal door de Elfde Liniestraat rijden en de Vildersstraat wordt ter hoogte van de Elfde Liniestraat afgesloten.

 

Bekijk hier deel 4 van de reportage


Ga naar Vooruit Hasselt
Over de Auteur

Vooruit Hasselt

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant