Nieuws

Melissa: “We blijven strijden voor een verlaging van je energiefactuur”

Ronny Wolfcarius

Thursday 03

February 2022 18:09

Melissa Depraetere is opgelucht dat er eindelijk een akkoord is om de stijgende energieprijzen aan te pakken. Voor haar is dit een eerste, belangrijke stap. Nu is het tijd voor een structurele oplossing. “Vooruit blijft strijden voor een verlaging van de energiefactuur.” Lees meer ▼

 Vicky Reynaert: “We zijn pas veilig als iedereen veilig is. En mede dankzij Meryame Kitir is de formule van een generisch vaccin in Zuid-Afrika ontdekt. Zo zetten we een gigantische stap vooruit.” Lees meer▼

 • Melissa: “Wij blijven strijden voor 6% btw op alle energie”

  Vooruit strijdt al lang voor het drastisch en snel verlagen van de energiefacturen. Dat is ook nodig want de energieprijzen blijven maar stijgen. “In oktober zorgden we ervoor dat de energiefactuur voor 2 miljoen mensen met meer dan 730 euro daalden”, begint fractieleider Melissa Depraetere

  Helaas was dat niet voldoende. Massa’s mensen moeten kiezen tussen een onbetaalbare energiefactuur of kou lijden. 

  Een snelle en belangrijke stap

  Je huis verwarmen is geen luxe. Toch kreeg Melissa honderden berichten van kwetsbare mensen, hardwerkende singles en tweeverdieners. Van vrienden, familie en onbekenden. Melissa: “Ze vreesden allemaal in de kou te moeten zitten. Voor hen moesten we snel én opnieuw ingrijpen.

  Met een investering van meer dan 1 miljard verlagen we de energiefacturen drastisch. Dat naast het invoeren van de werkbonus en de indexering van de lonen. Die maatregelen zijn nu nodig en helpen ook om de koopkracht in stand te houden.”

  Met een investering van meer dan 1 miljard verlagen we de energiefacturen drastisch. Dat naast de werkbonus en de indexering van de lonen.
  Tijd voor een structurele oplossing

  De huidige maatregelen zijn noodzakelijk, maar volstaan niet om de problemen op lange termijn aan te pakken. Dankzij Vooruit komt er ook een structurele oplossing. Want ook dat staat zwart op wit in het akkoord.

  “De regering moet de komende weken verder werken aan een slimme, duurzame en sociale oplossing”, gaat Melissa verder. “We laten dit niet los. Want 1 ding is zeker: de internationale energiemarkt blijft onrustig. Ons voorstel? Een plan voor na deze crisisperiode. Een oplossing die langer meegaat dan 1 winter. Wij blijven strijden voor 6% btw op alle energie.” 

   LEES OOK  Conner: "Dit is een belangrijke stap vooruit om de energiefacturen snel te verlagen voor iedereen" >

  De Vlaamse regering blijft achter

  De afgelopen week kwam heel wat kritiek op het energieakkoord vanuit de oppositie. Melissa reageert fel: “De vorige regering, een regering zonder socialisten, liet mensen in de steek door een verhoging van de btw naar 21% en het invoeren van een indexsprong.”

  En ook in de Vlaamse regering gebeurt maar weinig voor het verlagen van de energiefacturen. “De Vlaamse regering mompelt hier en daar iets over structurele maatregelen, maar wat ze bedoelen is totaal onduidelijk. Het enige voorstel dat ze deden was het verlagen van de energiefactuur met 3 euro per maand. De volle 3 euro…

  Ondertussen investeren wij 1,7 miljard euro om de energiefactuur te verlagen in tijden van crisis. Dat is het verschil tussen een regering met of zonder socialisten”, besluit Melissa. 

  Vooruit blijft verder strijden voor het beschermen van de koopkracht, voor de betaalbaarheid voor het leven, voor u. 

  (Het artikel gaat verder onder de video.)

 • Vicky: "Produceer vaccins overal ter wereld"

  Corona is heel onvoorspelbaar. Twee jaar geleden kon geen enkele wetenschapper zeggen waar we vandaag zouden staan en op vandaag kan ook geen enkele wetenschapper voorspellen wat ons nog te wachten staat.

  De eerste variant kwam uit Wuhan, toen kwam delta, die begon als de Indische variant, nu is er de omikronvariant die intussen op zichzelf nieuwe varianten kreeg. Die ontdekten we in Zuid-Afrika. … “Dat heeft ons geleerd dat we pas veilig zijn als iedereen veilig is”, zegt federaal parlementslid
  Vicky Reynaert

  Daarom is het ook belangrijk dat zoveel mogelijk mensen hun vaccin krijgen. Maar een wereldwijde hoge vaccinatiegraad is makkelijker gezegd dan gedaan. Daarvoor zouden alle patenten op de vaccins moeten afgeschaft worden. “Daar wou de farma-industrie helaas niets van weten”, vervolgt Vicky. “Want de winstmarge zou dan heel wat lager liggen.”

   LEES OOK  Meryame: "Met een generisch vaccin kunnen we mensen wereldwijd véél sneller beschermen" >

  Doorbraak in ontwikkelingssamenwerking

  Minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir zorgde, samen met het WHO, voor een doorbraak. Vicky: “Meryame investeerde massaal in het wetenschappelijk onderzoek van een Zuid-Afrikaans technologisch centrum. Op deze manier kan er, onafhankelijk van de grote farmabedrijven, een generisch vaccin ontwikkeld worden. 

  Binnenkort kan elk bedrijf, waar ook ter wereld, vaccins ontwikkelen zonder daarvoor langs de kassa van de farmareuzen te moeten passeren. Dat brengt de wereldwijde vaccinatie pas echt in een stroomversnelling. Zo kunnen we echt een verschil maken.”

  Binnenkort kan elk bedrijf, waar ook ter wereld, vaccins ontwikkelen zonder daarvoor langs de kassa van de farmareuzen te moeten passeren

  Vicky pleit voor een duidelijke strategie. “Echte ontwikkelingssamenwerking is meer dan overschotten van vaccins sturen naar derdewereldlanden. Ontwikkelingssamenwerking is geen liefdadigheid en al zeker geen bodemloze put. Internationale solidariteit moet altijd gericht zijn op het versterken van mensen. We moeten hen de handvatten aanreiken om zelf aan de slag te gaan. Dat is waar het voor ons, socialisten, om draait. Dat is wat nu gebeurt.” 

  Socialisten lossen problemen op 

  “Socialisten lossen de problemen op. We zetten steeds moeilijke stappen, we komen met oplossingen die echt werken en die het verschil maken. Voor de pensioenen, voor de zorg en nu opnieuw: voor de vaccins. Alleen samen komen we door deze crisis. Te vaak is er veel politiek maar weinig actie. Laat dit een moment van actie zijn”, besluit Vicky. 


Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.