Nieuws

Meryame: “Fairtrade is geen kost, het is een investering die zich dubbel en dik terugbetaalt”

Team Vooruit

Wednesday 06

October 2021 12:26

Tijdens Week van de Fair Trade zet Minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedenbeleid, Meryame Kitir, volop in om van eerlijke handel de mainstream te maken. Meryame: “Fairtrade is loon naar werk krijgen, en dat in goede werkomstandigheden. Dat is geen kost, maar een investering die zich dubbel en dik terugbetaalt.”

Vandaag start de Week van de Fair Trade. En Fairtrade is intussen zoveel meer dan alleen koffie, chocolade en bananen. In heel het land worden dan ook initiatieven in het zonnetje gezet die dat aantonen, van kleren tot schoenen met het Fairtrade-merk.

Op veel van die plaatsen tekent Meryame present. Als minister van Ontwikkelingssamenwerking vindt ze dat werk moet lonen, ook buiten onze landsgrenzen. “Als dat gebeurt op een duurzame manier, wordt iedereen daar beter van”, zegt Meryame. “Niet alleen de consument hier, ook werknemers ver weg. Fairtrade is solidariteit ten top.

We geven mensen ver weg de nodige steun zodat ze hun toekomst kunnen vastpakken. We versterken ze zodat ze vooruit kunnen in het leven. Tegelijkertijd dragen we zorg onze planeet, want een duurzaamheidstoets wordt er ook aan gekoppeld. Niks dan voordelen dus. Voor iedereen.”

(Het artikel gaat verder onder de Facebookpost.)

Iedereen kan deel uitmaken van het Fairtrade verhaal

Meryame ziet ook hoe eerlijke handel in de loop der jaren geëvolueerd is. “Vroeger ging het hoofdzakelijk over koffie, chocolade en bananen. Vandaag vind je in elke stad winkels die fair fashion verkopen en faire sneakers. Of kun je faire appels en peren kopen. Je kan zelfs een fair boeket bloemen kopen in de Lidl. Dat is een goede zaak, al kan het nog beter.

Fairtrade moet de gewoonste zaak van de wereld worden. Voor zowel de kruidenier om de hoek als grote platformen als bol.com. Voor zowel dragers van geitenwollen sokken als sneaker footies dus.” 

(Het artikel gaat verder onder de Facebookpost.)

Steeds meer bedrijven stappen al mee in het verhaal

Ondertussen stappen steeds meer bedrijven mee in dat verhaal.

Meryame: “Eerder dit jaar gingen 60 Belgische bedrijven - op hun eigen initiatief trouwens - dat engagement, van eerlijk loon met waardig werk, aan. Ik ben zelf een kind van de fabriek. Ik heb jarenlang gezien en gevoeld wat het doet als je wie werkt - in mijn geval mijn collega’s toen aan de band - waardeert.

Niet alleen met een waardig loon of een deftige sociale bescherming, maar in elke betekenis van dat woord. Ik heb me daar toen jarenlang voor ingezet. 

Nu wil ik ervoor zorgen dat werkgevers die dergelijke initiatieven opzetten en engagementen aangaan volop steun krijgen van de regering. Daarom komt er een wettelijk en bindend kader. Zo kunnen overheid en privé als volwaardige partners aan hetzelfde zeel trekken. Om samen zaken echt te veranderen. Zodat we er allemaal op vooruit kunnen gaan.”

 LEES OOK  Bert Moyaers: "Iedereen heeft recht op geluk" >


Ga naar Laatste nieuws
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.