Nieuws

LOKAAL: Onze lokale afdelingen strijden mee tegen corona

Ronny Wolfcarius

Friday 14

January 2022 18:06

 Lokaal 
De lokale afdelingen van Vooruit ondersteunen gezinnen tijdens deze gezondheidscrisis. Met Leuven, Kortrijk en Oudenaarde zetten we 3 centrumsteden in de spotlight waar onze mensen zich met hart en ziel inzetten voor de gezondheid van hun inwoners. 

In een tijd waar een virus en haar varianten de hele wereld teistert, worden we met zijn allen nog eens herinnerd aan het belang van een goede gezondheid. Steeds vaker komt de betaalbaarheid van onze zorg onder druk te staan. 

Onze lokale afdelingen in Leuven, Kortrijk en Oudenaarde strijden mee tegen corona. Ze ondersteunen de vaccinatiecampagne en steunen gezinnen financieel tijdens deze gezondheidscrisis.

 LEES OOK  Hannelore Goeman: "Het onderwijs is niet klaar voor deze omikron-golf" >

 • Leuven: vaccinatiecampagne op maat van de Leuvenaars

  Dankzij de inzet van honderden vrijwilligers en een goede samenwerking met Eerstelijnszorg Leuven verloopt de vaccinatie in de Brabanthal al een jaar zeer vlot.

  “De vaccinatiecampagne in Leuven loopt echt als een trein”, zegt schepen voor Gezondheidspromotie, -beleid en -preventie Bieke Verlinden.

  Grote vaccinatiebereidheid

  De vaccinatiebereidheid is dan ook groot, ook voor de boosterprik. Ondertussen is 76 % van de volwassen Leuvenaars geboosterd. Bij de Leuvenaars ouder dan 65 jaar, die omwille van hun leeftijd het meest kwetsbaar zijn voor corona, liet maar liefst 95 % het boostervaccin zetten. 

  Corona krijgen we alleen samen onder controle. Vaccineren is daarbij een belangrijk hulpmiddel. Sinds kort kunnen daarom ook kinderen tussen 5 en 11 jaar zich laten vaccineren. 

  Bieke: “We vinden het belangrijk dat een bezoekje aan het vaccinatiecentrum aangenaam en positief verloopt. Kinderen kunnen een quiz oplossen terwijl ze zich laten vaccineren en ook de Cliniclowns zorgen voor entertainment en afleiding. De medische medewerkers die de prik geven zijn het allemaal gewoon om met kinderen te werken."

   MEER INFO  over het belang van vaccinatie, ook voor kinderen lees je hier >

  Vaccineren op verplaatsing

  Sinds de start van de vaccinatiecampagne is ook vaccinatie op verplaatsing mogelijk als dat nodig is. 

  “Mensen die slecht ter been zijn worden thuis gevaccineerd. Ook in kloosters of instellingen voor mensen met een beperking gaan we ter plaatse vaccineren. En in de winteropvang vaccineerden we dak- en thuisloze mensen. Kortom: in Leuven is het goed leven én vaccineren!”, besluit Bieke.

 • Kortrijk - gratis zelftests 

  In de strijd tegen corona biedt de stad Kortrijk gratis zelftesten aan voor kwetsbare inwoners en schoolkinderen.

  De Stad Kortrijk wil daarmee kwetsbare mensen financieel ondersteunen en ervoor zorgen dat het veilig is op scholen en op de werkvloer. “De aankoop van zelftesten is voor heel wat gezinnen  een financieel grote dobber.” zegt schepen van Sociale Vooruitgang Philippe De Coene.

  “Daarom willen wij gezinnen die het moeilijk hebben helpen. De groep die we helpen is ook ruimer dan enkel de mensen met een zogenaamde verhoogde tegemoetkoming. Wij kijken naar het inkomen en niet naar statuut. Met deze maatregelen ondersteunen we ongeveer 20.000 Kortrijkzanen.”

  (Het artikel gaat verder onder de afbeelding).


  Hoe gaat het in zijn werk? 

  De zelftesten worden in pakketten van 4 testen per gezinslid per maand verdeeld, zodat wekelijks getest kan worden. De financiële ondersteuning gebeurt door het OCMW en financiële steun die door de federale regering aangeboden werd. Meer informatie is te vinden via deze link. 

  “Veiligheid en gezondheid zijn basisrechten voor iedereen, ook voor wie het financieel moeilijk heeft. In Kortrijk maken we daar alvast werk van ”, besluit Philippe.

  Veiligheid en gezondheid zijn basisrechten voor iedereen, ook voor wie het financieel moeilijk heeft
 • Oudenaarde - gratis zelftests 

  Ook Dagmar Beernaert, fractieleidster van Vooruit Oudenaarde, die in de oppositie van de gemeenteraad zit, is van dezelfde mening. “Wat in Kortrijk kan, moet ook in Oudenaarde mogelijk zijn. Daarom formuleren wij alvast een gelijkaardig voorstel op de volgende OCMW-raad.”

  “We krijgen spijtig genoeg heel wat signalen dat zelfs 1 euro voor sommige gezinnen in armoede nog steeds een drempel is. Daar willen wij vanuit Vooruit wat aan doen en zij die het financieel moeilijk hebben,  ondersteunen”, besluit Dagmar.

   


Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.