Nieuws

LOKAAL: Onze afdelingen deden mee aan “Maai-mei-niet”

Ronny Wolfcarius

Friday 27

May 2022 09:00

De maand mei stond ook dit jaar weer in het teken van “Maai-Mei-Niet”. Dé oproep om je gras niet af te rijden en je tuin volop te laten bloeien. En die boodschap hebben ze in Bredene, Herk-de-StadEssen en Sint-Truiden goed begrepen.

Private tuinen nemen een groot deel van het Vlaams landschap in beslag. Die tuinen spelen een grote rol voor ons milieu, in onze strijd tegen de klimaatcrisis en voor een gezonde leefomgeving. Voor iedereen. Vele kleine inspanningen maken een groot verschil voor het klimaat. En die boodschap hebben ze in Bredene, Herk-de-StadEssen en Sint-Truiden goed begrepen.

LEES OOK  Hannelore & Bruno: "Maak nu de omslag naar meer, propere én betaalbare energie" >

 • Bredene

  Bredene ligt aan de kust en is al jaren een gemeente waar socialisten mensen vooruit doen gaan in het leven. Bij de meest recente gemeenteraadsverkiezingen haalde de Vooruit-ploeg zelfs een absolute meerderheid. 

  Het bewijs dat Bredenaars het socialistische beleid, onder leiding van burgemeester en Vlaams parlementslid Steve Vandenberghe, enorm appreciëren. En in dat beleid is er ook aandacht voor lokale uitdagingen. 

  (Het artikel gaat verder onder de afbeelding.)

  "In Bredene doen we er alles aan om de klimaat-en milieucrisis aan te pakken. Daarom nemen we deel aan de actie Maai-Mei-Niet”, aldus Kelly Spillier, schepen voor Milieu en gemeenteraadslid Randy Vanderputte.

  Bij 'Maai-Mei-Niet' worden tuinen en groenzones minder gemaaid om zo de vlinders en bijen meer kansen te geven. “Stukken waarbij de zichtbaarheid van het verkeer in het gedrang komt, blijven we wel onderhouden”, aldus Kelly en Randy. 

  “We willen de gemeentelijke groendienst danken voor het ondersteunen van deze actie. Daarnaast willen we ook de inwoners oproepen om mee te doen met “Maai-Mei-Niet”. Zo laten we vlinders en bijen extra genieten in onze graszones”, besluiten Kelly en Randy.

 • Herk-de-Stad

  Ook Vooruit Herk-de-Stad doet mee aan “Maai-Mei-Niet”. “We vinden ecologisch groenbeheer enorm belangrijk”, reageert Sofie De Waele, schepen van Leefmilieu. "Daarom laten we op verschillende plaatsen in Herk-de-Stad het gras een maandje staan."

  (Het artikel gaat verder onder de Facebookpost.)

 • Essen

  Helmut Jaspers, schepen voor Milieu en Vooruit-mandataris, zet in Essen sterk in op natuur- en groenbeleid. Een nieuwe deelname aan “Maai-Mei-Niet” is voor hem dan ook essentieel.

  “Door anders te maaien, krijgen we meer bloemen en dus ook meer bestuivers in onze tuinen. Denk maar aan hommels, bijen en vlinders”, zegt Helmut. “Tijdens de maand mei besteden we nog extra aandacht aan ons groenbeheer door op verschillende locaties het gras niet of op sommige minder te maaien.”

  “Het doel van deze actie is een fleurig resultaat waar ook onze bewoners van kunnen genieten. Tegelijk zorgt minder maaien voor een betere waterinfiltratie bij droogte, wat onze groenpercelen wapent tegen de klimaatverandering. Of hoe je met een kleinschalige ingreep de natuur een handje helpt!”, besluit Helmut.

  (Het artikel gaat verder onder de Facebookpost.)

 • Sint- Truiden

  Ook Limburg, de groene long van Vlaanderen, strijdt tegen de klimaatcrisis. Vlaams parlementslid en Truiens gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove doet alvast met volle overtuiging mee. 

  Dat is wat anders dan het gemeentebestuur in Sint-Truiden. De stad roept in het stedelijk informatieblad de inwoners op om mee te doen met de Maai mei niet-actie, maar zelf geeft ze het slechte voorbeeld. Lokale nieuwswebsite trudocs bracht dat verhaal naar buiten.

  “Onvoorstelbaar, maar het houdt ons niet tegen om wél het goede voorbeeld te geven. Door actieve promotie hoop ik alvast zoveel mogelijk Truienaars te inspireren hetzelfde te doen”, aldus Ludwig.Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant