Nieuws

Ontdek de speech van Melissa Depraetere: "Wij zijn het enige alternatief voor extreemrechts"

Melissa Depraetere

Voorzitter, Federaal Parlementslid

Sunday 21

January 2024 12:41

Wij willen dit jaar absoluut verkiezingen winnen. Wij willen de verkiezingen zo hard winnen dat we extreemrechts mathematisch onmogelijk maken. Alleen wij kunnen dat. Want alleen wij zijn groot genoeg om te zorgen dat de N-VA niet kan kiezen voor het Vlaams Belang. Alleen wij zijn groot genoeg om de deur naar gegarandeerde achteruitgang met extreemrechts te sluiten. Alleen wij kunnen verhinderen dat we na 9 juni wakker worden in een extreemrechtse nachtmerrie. De keuze is glashelder: Het is extreemrechts na 9 juni. Of het is Vooruit.

Goedemorgen,

Welkom in West-Vlaanderen.
Welkom in het mooie Brugge.

Lieve vrienden,

Ik ben mega content dat we hier met zovelen zijn. Want ik weet dat jullie allemaal vroeg zijn opgestaan om hier op tijd te geraken. En ook een heel dikke merci voor de man die van het verst gekomen is, helemaal vanuit Charleroi: Paul Magnette.

Nog een kwartiertje en dan kunnen jullie eindelijk gaan klinken en bijbabbelen. Maar eerst het allerbelangrijkste: ik wens jullie allemaal een schitterend 2024! Een nieuw jaar waarin je gezond bent, waarin je gelukkig bent en waarin wij op 9 juni, als alle stemmen geteld zijn, samen een ongelooflijk feestje gaan vieren.

Vrienden,

Ik ben ongelooflijk trots dat ik vandaag voor de eerste keer hier sta als jullie nieuwe voorzitter.

Maar we weten allemaal dat hier normaal een jonge gast van 31 gestaan had, met een Sint-Niklaas accent die al zingend opkwam. Iemand die onze beweging een elektroshock heeft gegeven en ons weer sterk gemaakt heeft. Maar vooral iemand die de vriendschap en eenheid in onze partij heeft teruggebracht en ons weer trots gemaakt heeft op wie wij zijn.

Vrienden,

Hij is hier vandaag niet maar geef een daverend applaus voor ónze Conner Rousseau.

Vrienden,

Er is veel veranderd de afgelopen maanden, heel veel. Maar ik kan u één ding verzekeren. Wij zijn niet veranderd! Wij zijn nog steeds één en ondeelbaar. Wij voelen ons nog steeds sterker dan ooit. En wij gaan nog steeds op 9 juni de verkiezingen keihard winnen om ons land te hervormen en eindelijk weer vooruit te gaan.

De keuze op 9 juni is heel eenvoudig: Het is Vooruit of het is achteruit.

Maar vrienden, 
Ik kan het niet in mijn eentje. Ik heb jullie nodig. Ik heb iedereen hier nodig. De afgelopen weken en maanden heb ik veel van onze afdelingen bezocht, van Harelbeke tot Hasselt. En ik heb met mijn eigen ogen gezien dat wij klaar zijn voor de strijd. En ik wil elk lid en elke sympathisant uit de grond van mijn hart bedanken voor hun inzet en om mij zo warm te ontvangen als jullie nieuwe voorzitter. Ik heb eigenlijk maar drie vragen voor jullie:

 • Strijden jullie met mij mee om op 9 juni te winnen?

 • Strijden jullie mee om extreemrechts tegen te houden?

 • Strijden jullie mee om ons land eindelijk weer vooruit te doen gaan?

Vrienden,

Ik weet dat heel veel mensen de politiek kotsbeu zijn. Ik weet dat je boos bent. Omdat je vooral theater en gedoe ziet dat u weinig vooruit helpt. Je ziet dat uw winkelkar duurder wordt en dat uw facturen stijgen. Je ziet dat de rijksten met hun privéjet van Antwerpen naar Londen over en ‘t weer vliegen terwijl jij elke dag vroeg opstaat en hard uw best doet. Je ziet dat dingen die vroeger heel gewoon waren steeds moeilijker worden: uw eigen huis kopen, een betaalbare crèche of een leerkracht voor uw kinderen, een bushalte of bankautomaat in de buurt. We hebben allemaal het gevoel dat het de foute richting uitgaat. Dat wij het moeilijker gaan hebben dan onze ouders en dat onze kinderen het moeilijker gaan hebben dan wij.

Dat, vrienden, is achteruitgang. En ik weiger die achteruitgang te aanvaarden. Daarom ben ik in de politiek gestapt: om die achteruitgang te stoppen en al die gewone dingen weer mogelijk te maken. 

Waarom?
Waarom wil ik dat?
Omdat ik uit eigen ervaring weet hoe belangrijk die gewone dingen zijn.

Mijn eigen wieg stond niet in een chique villa maar in een gewoon huis in Harelbeke. En toch sta ik hier vandaag als parlementslid en voorzitter. Heb ik dat allemaal aan mezelf te danken? Natuurlijk niet. Ik dank dat in de eerste plaats aan mijn ouders die mij goed opgevoed hebben en mij geleerd hebben wat hard werken is. Maar daarnaast dank ik heel veel aan onze welvaartsstaat. En dus aan de solidariteit van alle Vlamingen en alle Belgen. In bijna geen enkel ander land ter wereld is mijn verhaal mogelijk. Maar hier is het heel gewoon. 

Elio Di Rupo was de zoon van een mijnwerker. Bart De Wever is de zoon van een spoorwegarbeider. En Georges Louis Bouchez - al heeft die nu alleen nog oog voor de belangen van het grootkapitaal - is gewoon de zoon van kleine zelfstandigen. Wat hebben wij alle vier gemeen? We zijn allemaal kinderen van de welvaartsstaat, gedragen door de solidariteit van alle Belgen. En het enige wat ik wil na 9 juni is dat onze kinderen en jongeren hetzélfde krijgen wat wij ook gekregen hebben. 

En wat is dat, hetzelfde? Het beste onderwijs voor iedereen, met voldoende leerkrachten. Een betaalbare en deftige crèche voor elk kind. Toegankelijke en betaalbare zorg van topkwaliteit. En een goeie job tegen een deftig loon. Dat is wat wij willen doen met Vooruit. Al de dingen die ooit normaal waren, al die dingen die mensen vooruit helpen in het leven opnieuw mogelijk maken. 

De volgende vraag is natuurlijk: hoe gaan wij dat doen? Hoe gaan we ons land een elektroshock geven en weer vooruit doen gaan? Want laat ons een kat een kat noemen: er komen moeilijke tijden aan. Om onze begroting gezond te houden, gaan we inspanningen moeten doen en moeilijke keuzes moeten maken. De vraag is alleen of die keuzes rechtvaardig zullen gebeuren, zonder de factuur bij de gewone mensen te leggen. Daarom is Vooruit nodig.

En daarom willen wij een afspraak met u maken. Een glasheldere afspraak met de kiezer. Een afspraak met drie punten.

Eén. We gaan al onze energie focussen op de zaken waar gewone mensen van wakker liggen. Op uw koopkracht, op uw gezondheid en op de beste kinderopvang en het beste onderwijs voor kinderen en jongeren. Dus, met ons géén maandenlange communautaire ruzie. Met ons geen eindeloze discussies over woke. Met ons geen politieke spelletjes om mensen tegen elkaar op te zetten. Wij beloven échte oplossingen voor échte problemen.

Maar wij hebben natuurlijk geen absolute meerderheid. En dus kunnen wij alleen de problemen van mensen oplossen door volwassen met andere partijen samen te werken. En daarmee ben ik bij punt twee van onze afspraak met de kiezer. Wij gaan niet roepen, tieren en ruzie maken om ons interessant te maken. Wij gaan volwassen en redelijk aan politiek doen. Wij gaan samenwerken en resultaten boeken. Frank en Caroline werken alle twee keihard om zoveel mogelijk beslissingen te nemen die het leven van mensen écht beter maken. 

Vrienden,

Vooruit heeft gewoon de bekwaamste bestuurders van het land. Geef dus een daverend applaus voor de twee beste ministers van België, het powerkoppel van de wetstraat: Frank en Caroline!

En hiermee ben ik bij het derde en laatste punt van onze afspraak met de kiezer. Wij gaan niet te veel beloven, maar wat we beloven gaan we doen. Je moet alleen maar kijken naar Vooruit in de federale regering om te zien wat ik daarmee bedoel. Wat hebben wij allemaal beloofd in 2019 voor we in de federale regering stapten? Vijf dingen:

 • Hogere minimumpensioenen: minstens 1500 euro netto? Gerealiseerd.

 • Hogere minimumlonen? Gerealiseerd.

 • Meer bijdragen door multinationals en grote vermogens? Gerealiseerd.

 • Lagere BTW op energie? Gerealiseerd.

 • Lagere facturen in de gezondheidszorg? Gerealiseerd.

Dat zijn vijf belangrijke beloftes die wij allemaal hebben ingelost. Zo doen wij dat bij Vooruit We zeggen het. We doen het.

Maar Frank heeft nog veel meer gedaan:

 • De inkomens van alle mensen verhoogd met de index.

 • De lonen van het zorgpersoneel extra verhoogd.

 • De koopkracht van de mensen het beste beschermd van alle landen in Europa.

 • Gezorgd dat veel meer mensen voor vier euro naar de huisarts kunnen, voor elf euro naar de psycholoog en voor jongeren is dat zelfs gratis.

En vrienden,

Terwijl Frank bezig was uw koopkracht en uw gezondheid te versterken was Caroline de eerste die het lef had om in de oorlog tussen Israël en Hamas keer op keer de kant te kiezen van de gewone mensen. De kant van de honderden onschuldige Joodse mensen die afgeslacht of gekidnapt werden door de extremisten van Hamas én de kant van de tienduizenden onschuldige mensen waaronder duizenden kinderen die in Gaza gedood zijn door de bombardementen van Israël. Alle gewone mensen die in deze oorlog verminkt of gestorven zijn - Israëlische en Palestijnse - zijn het slachtoffer van extreme regimes. Deze zinloze oorlog is een afschuwelijk voorbeeld van wat er kan gebeuren als extremen aan de macht zijn. Extreme leiders doen extreme dingen. En het zijn altijd de gewone mensen die daar de dupe van zijn. Dat is overal in de wereld zo…ook hier bij ons.

Kijk maar naar de extreemrechtse premier Meloni in Italië. Zij voert gelukkig geen oorlog met wapens, maar wel met beleid. Het eerste wat ze deed toen ze aan de macht kwam, was de de burgerinkomens voor de allerarmsten afschaffen. Waardoor tienduizenden Italiaanse gezinnen en gepensioneerden in armoede gestort zijn. Het tweede wat ze deed was homokoppels de vrijheid afpakken om kinderen te adopteren. En het derde, gebeurde een paar weken geleden, toen Meloni weigerde te veroordelen dat honderden in het zwart geklede fascisten in het centrum van Rome samen de Hitlergroet uitbrachten …alsof we terug zijn in de jaren dertig van de vorige eeuw. 

Het is heel eenvoudig. Waar extremen ook aan de macht komen, tasten zij de veiligheid, vrijheid en welvaart van de mensen aan. Daarom willen wij de verkiezingen dit jaar absoluut winnen. En niet zomaar winnen. Wij willen de verkiezingen zo hard winnen dat we extreemrechts mathematisch onmogelijk maken. Alleen wij kunnen dat. Want alleen wij zijn groot genoeg om te zorgen dat de N-VA niet kan kiezen voor het Vlaams Belang. Alleen wij zijn groot genoeg om de deur naar gegarandeerde achteruitgang met extreemrechts te sluiten. Alleen wij kunnen verhinderen dat we na 9 juni wakker worden in een extreemrechtse nachtmerrie.

De keuze is glashelder:
Het is extreemrechts na 9 juni.
Of het is Vooruit.

Maar vrienden,

Maak u geen illusie. Ze gaan het ons niet cadeau doen. Ze gaan alles uit de kast halen om ons tegen te houden. En ze durven tot ver onder de gordel te stampen. Maar ik heb nieuws voor al degenen die dat nog eens willen proberen. Elk van ons die je raakt, vangen wij samen op. Voor elk van ons die je laat struikelen, staan er twee nieuwe recht. Voor elk van ons die je neerslaat, staat er hier een hele zaal klaar om de strijd dubbel zo hard voort te zetten.

Wij zijn niet de partij van Conner
Wij zijn ook niet de partij van Melissa
Wij allemaal samen zijn Vooruit en niemand krijgt ons klein.

Vrienden,

Nog één ding voor we samen gaan klinken: juni '24 is geen gewone verkiezing. Juni '24 is een keerpunt dat onze toekomst gaat bepalen.
En de keuze is glashelder:

Wil je weer maandenlang communautair geruzie
Of wil je dat je koopkracht, je gezondheid en ons onderwijs vooruitgaan?
Wil je roepers en ruziemakers die mensen tegen elkaar opzetten
Of wil je redelijke mensen die hun verantwoordelijkheid nemen?
Wil je extreemrechts dat overal in de wereld voor achteruitgang zorgt,
Of wil je dat onze kinderen opgroeien in vrijheid en veiligheid?

Jij - en niemand anders - kiest straks hoe de toekomst er zal uitzien.
En je keuze is heel simpel:

Het is vooruit.
Of het is achteruit.

Ik beloof u al dit:

Wij zijn klaar om te doen wat nodig is
Wij zijn klaar om het land te hervormen.
Wij zijn klaar om het land weer vooruit te doen gaan.

Gelukkig nieuwjaar lieve mensen en vergeet nooit: Rood is troef!


Ga naar Melissa Depraetere
Over de Auteur

Melissa Depraetere

Voorzitter, Federaal Parlementslid

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant