Mohamed Abdulhakim (26) blij met akkoord voor artsen in opleiding: “Sommigen moesten 24 uur aan een stuk werken, zonder extra rust”
Team Vooruit
Thursday 20
May 2021 13:55
Tot 60 uur werken per week. Geen gewaarborgd inkomen bij ziekte. Meer dan 24 uur aan een stuk werken en nauwelijks tijd om te rusten. Mohamed Abdulhakim (26 jaar), zelf arts in opleiding, bevestigt hoe zwaar de stages van de opleiding voor sommigen zijn. En of hij blij is met een akkoord dat hen meer sociale bescherming geeft: “Hopelijk verandert de mentaliteit nu echt.”
De erkenning van het sociaal statuut van artsen en specialisten in opleiding is een dossier dat al tientallen jaren aansleept. Na maanden onderhandelen, is er nu een akkoord dat een belangrijke stap vooruit zet naar een volwaardig statuut voor artsen en specialisten in opleiding. De Vlaamse vereniging voor arts-specialisten in opleiding spreekt van een historisch akkoord.
Ook arts in opleiding Mohamed Abdulhakim is tevreden: "De belangrijkste verwezenlijking is dat arts-specialisten in opleiding straks meer sociale bescherming krijgen: gewaarborgd inkomen bij ziekte, moederschapsrust en het recht op arbeidsprestaties voor wetenschappelijke opdrachten. Ook worden zwangere assistentes binnenkort beter beschermd. Nog een belangrijk punt is dat ons maandloon en wachtvergoeding nu contractueel verankerd worden."
Het is ook een kwestie van solidariteit. Artsen die meer solidair zijn met hun assistenten, zullen dat ook zijn voor hun patiënten
Artsen in opleiding zaten in een moeilijke onderhandelingspositie, zegt Mohamed. "Er komt een systeem om de gemaakte afspraken te controleren. Dat is nodig. Want de meeste assistenten zitten in een heel dubbelzinnige situatie: hun werkgever is tegelijk hun opleider, en later moeten ze vaak bij diezelfde werkgever solliciteren."
Corona heeft de onderhandelingen een extra duwtje gegeven, vervolgt hij: “Veel assistenten draaiden op coronadiensten en werkten keihard om de boel draaiende te houden. Soms zonder extra vergoeding. Het akkoord is dus ook een erkenning voor hun werk.
Artsen in opleiding hielden de spoeddiensten mee draaiende in deze pandemie. Het akkoord is een erkenning voor hun werk
Het is ook een kwestie van solidariteit. Artsen die meer solidair zijn met hun assistenten, zullen dat ook zijn voor hun patiënten.”
20 miljoen euro voor artsen in opleiding
Onze minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke zorgde voor een doorbraak in dit akkoord. Hij maakte 20 miljoen euro vrij om het akkoord mee tot een goed einde te brengen. “Dankzij de wil en de vastberadenheid van de verschillende partijen werd een oplossing gevonden”, zegt Frank. ”Ook de ziekenhuizen deden een inspanning in de laatste rechte lijn.
Dit akkoord is een kwestie van respect voor al die jonge mensen die zich inzetten voor de wetenschap en de gezondheid van ons allemaal”, besluit Frank Vandenbroucke.
Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur
Team Vooruit
Deel dit artikel met je vrienden.
Dit vind je misschien ook
interessant
-
Maak kennis met onze nieuwe parlementsleden
Team Vooruit14.06.2024
-
What a ride!
Team Vooruit12.06.2024
-
Wij horen bij de winnaars van deze verkiezingen
Team Vooruit13.06.2024