Nieuws

Met een koopkrachtbijdrage verdelen we de lasten eerlijk

Ronny Wolfcarius

Thursday 28

April 2022 14:00

→ De 1% rijksten bezitten een kwart van alle rijkdom in ons land. En ook de grootste Belgische bedrijven, de BEL-20, hebben in 2020 en 2021 hun winst verdubbeld. Melissa: “Voor ons is het duidelijk: we moeten de koopkracht beschermen én de lasten eerlijk verdelen. We halen het geld waar het zit.” Lees meer ▼

→ 10% van de gezinnen vraagt een afbetalingsplan voor de energiefactuur. Zonder het sociaal tarief en de BTW-verlaging lag de koopkracht van onze gezinnen nóg meer onder vuur. Kris: “De btw-verlaging naar 6% was duidelijk noodzakelijk. Daarom moeten we ons beginnen voorbereiden op nog een winter vol onzekerheid. We kunnen dan niet plots de btw terug verhogen. Die 6% moet blijven.” Lees meer ▼

 • Melissa: “Met een koopkrachtbijdrage verdelen we de lasten eerlijk”

  Alles wordt duurder en onze koopkracht staat onder druk. “Een volle winkelkar, hoge facturen, een huis kopen of huren. We voelen het allemaal. Het leven wordt onbetaalbaar. 10% van onze gezinnen kunnen hun energiefactuur niet meer betalen en hebben een afbetalingsplan aangevraagd”, begint federaal parlementslid Melissa Depraetere.

  Koopkrachtbijdrage

  “Waar gaat al dat geld naartoe?”, vraagt iedereen zich af. Melissa: “Dat geld verdwijnt niet magisch. Sommigen worden wel degelijk beter van deze crisis. De Nationale bank is duidelijk: De grootste Belgische bedrijven, de BEL-20, hebben in 2020 en 2021 hun winst verdubbeld. Sterker nog, de 1% rijksten bezitten een kwart van alle rijkdom in ons land. Die bedragen zijn zo hallucinant hoog. Zij zouden het zelfs niet voelen om iets extra bij te dragen.”

  De 1% rijksten bezitten een kwart van alle rijkdom in ons land. Zij zouden het zelfs niet voelen om iets extra bij te dragen.

  Geen enkele regering investeerde op korte termijn zoveel in de koopkracht als deze socialistische regering: 3 miljard euro aan maatregelen om de energiefactuur te drukken, prijzen aan de pomp bevroren en minimumlonen en -pensioenen die stijgen. Er wordt niet alleen geïnvesteerd, ook de indexering van de lonen is gegarandeerd.

  Melissa: “En toch staat de koopkracht onder druk. Voor ons is het duidelijk: we moeten de koopkracht beschermen én de lasten eerlijk verdelen. 10% kan zijn energiefactuur niet betalen, terwijl 1% een kwart van alle rijkdom bezit. Die cijfers spreken toch voor zich? Een eerlijke verdeling van de lasten is er vandaag niet.”

  LEES OOK Waarom vieren we eigenlijk 1 mei? > 

  Feest van de arbeid

  Een expertencommissie gaat de economische crisis nu aanpakken. “Dat is een goed signaal”, reageert Melissa. “Iedereen die de voorbije jaren keihard gewerkt heeft, dreigt nu de dupe te worden. Zij hebben de voorbije jaren zware lasten gedragen. Zij hebben ons met hun solidariteit doorheen de coronacrisis gesleurd. Nu moeten wij er zijn voor hen. We moeten snel overgaan tot actie.” 

  Iedereen die de voorbije jaren keihard gewerkt heeft, dreigt nu de dupe te worden. We moeten er nu zijn voor hen.

  Zondag is het Feest van de Arbeid. Die dag staat in het teken van iedereen die elke dag keihard werkt. De crisis van vandaag toont aan hoe relevant hun strijd is. “De voorbije crisissen deden we er alles aan om de bedrijven, ziekenhuizen en de mensen in Oekraïne te ondersteunen. De koopkracht van mensen staat nu onder druk. Laat ons nu hetzelfde doen voor al die gezinnen”, besluit Melissa.

  (Het artikel gaat verder onder de Facebookpost.)

 • Kris: “Wij doen wat nodig is: ons voorbereiden op een onzekere winter”

  Mensen zijn erg onzeker over wat nog moet komen. Federaal parlementslid Kris Verduyckt hoort die signalen al langer. “Al enkele weken organiseer ik energiecafé's”, begint Kris. “Iedere avond vragen Limburgers mij: Wat als ik straks mijn eindfactuur niet kan betalen? Wat dan?”

  Poetin gebruikt energie als wapen

  De afgelopen dagen werd duidelijk dat Poetin energie nu als wapen gebruikt. Kris: “Poetin doet dat met 1 duidelijke reden: hij probeert ons te raken in onze portemonnee. Hij wil zo onze principes en ons geloof in democratie onderuit halen.”

  Poetin gebruikt energie nu ook als wapen. Hij wil zo onze principes en ons geloof in democratie onderuit halen.

  Extreme partijen in Europa spelen het politieke spel van Poetin mee. De PVDA veroordeelt de wapenleveringen aan Oekraïne. Het Vlaams Belang loopt volop achter Poetin en zijn vrienden aan. Of het nu Orban of Le Pen is. Intussen wrijft Poetin zich in zijn handen en draait hij de gaskraan naar Polen en Bulgarije dicht.

  6% btw is én blijft noodzakelijk

  “Daardoor stijgen de torenhoge energieprijzen nog méér. En dat terwijl 10% van onze gezinnen al een afbetalingsplan vraagt voor hun energiefactuur. Zonder het sociaal tarief en de btw-verlaging lag de koopkracht van onze gezinnen nóg meer onder vuur”, reageert Kris.

  Zonder het sociaal tarief en de btw-verlaging lag de koopkracht van onze gezinnen nóg meer onder vuur.

  Dat bewijst nog maar eens: 6% btw is én blijft noodzakelijk. Kris: “Je huis verwarmen mag nooit een luxe zijn. Vandaag straalt de zon. Dit is hét moment om ons voor te bereiden op een winter vol onzekerheid. Mensen verwachten dat van ons. We moeten er alles aan doen om die onzekerheid, de komende winter, aan te pakken.” 

  Deze federale regering is een regering van oplossingen. Dat toonde onze corona-aanpak aan. “Corona was een stevige uitdaging, maar het is ons gelukt. Dankzij de solidariteit van mensen. Die sterke aanpak hebben we nu ook nodig om de koopkracht te beschermen. 

  6% btw is noodzakelijk. Dit is hét moment om ons voor te bereiden op een winter vol onzekerheid.

  Extreme partijen gaan niet voor een oplossing zorgen. Europa verdelen zoals Le Pen voorstelde? Of Hongarije dat zo afhankelijk is van Russisch gas en nu met knikkende knieën Poetin met roebels betaalt? Dat verdient allemaal geen applaus.” 

  Wij doen wat nodig is: ons voorbereiden op een onzekere winter en ervoor zorgen dat gezinnen hun verwarming niet opnieuw onbetaalbaar wordt in het najaar. “Ik ben blij dat de federale regering dat ook inziet en de btw-verlaging naar 6% wil verlengen voor de winter”, besluit Kris.


Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.