Nieuws

Meryame: “We kunnen duizenden levens redden met het vaccin tegen malaria”

Team Vooruit

Friday 08

October 2021 17:36

De Wereldgezondheidsorganisatie keurde een vaccin tegen malaria goed. Meryame Kitir: "Dankzij dit vaccin kunnen we duizenden levens redden. Nu is het belangrijk dat dit vaccin ook toegankelijk en betaalbaar wordt voor iedereen."

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaf deze week voor het eerst haar goedkeuring voor de uitrol van een malariavaccin voor kinderen ten Zuiden van de Sahara. Dat is een eerste, belangrijke stap. 

 LEES OOK  Vooruit wil jouw energiefactuur betaalbaarder maken >

Maak het vaccin toegankelijk én betaalbaar

“Iedereen die ooit een tropische bestemming heeft bezocht weet hoe belangrijk het is je te wapenen tegen deze sluipmoordenaar. Met meer dan 400.000 doden per jaar blijft het een belangrijke doodsoorzaak in Afrika. 

Het malariavaccin kan dus duizenden mensenlevens redden. We moeten ervoor zorgen dat het vaccin ook betaalbaar en toegankelijk is voor iedereen die het nodig heeft”, zegt Meryame.

Malaria is sterk aanwezig in de partnerlanden van de Belgische ontwikkelingssamenwerking. Momenteel zet Meryame via haar beleid in op het versterken van de gezondheidssector in acht Afrikaanse landen.

Samenwerking met partnerlanden

Meryame: “We blijven werk maken van zelfredzaamheid in onze partnerlanden. Om daar een succesvol en veilig leven op te kunnen bouwen, is er een gezondheidsstelsel nodig. De erkenning van dit vaccin is een stap in de juiste richting. Dat het vaccin daarenboven in België ontwikkeld werd, daar mogen we fier op zijn.

Nu is het volgens Meryame een kwestie om de vaccins ook toegankelijk en betaalbaar te maken. Dat zal ze – samen met partners als UNICEF – op de voet volgen. Zodat iedereen die het vaccin nodig heeft, dit ook krijgt.

“Net zoals voor het coronavaccin, is het ook belangrijk dat we kennis en technologie delen zodat de vaccins ook lokaal geproduceerd worden. Ook daar zullen we met onze partners op blijven inzetten", besluit Meryame

 

 

 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant