Nieuws

Meryame Kitir versterkt de toekomst van Palestina

Ronny Wolfcarius

Friday 13

May 2022 09:47

Meryame Kitir, onze minister van Ontwikkelingssamenwerking, bezoekt deze week de bezette Palestijnse gebieden. Duizenden mensen leven er al generaties lang in de moeilijkste omstandigheden. Meryame maakt met concrete projecten het verschil op het terrein. Want iedereen heeft recht op onderwijs, gezondheidszorg en bescherming.

Het leven in bezet Palestina

De oorlog tussen Palestina en Israël woedt al jaren. Palestijnse vluchtelingen leven in Jeruzalem en de West-Bank in moeilijke omstandigheden. Uithuiszettingen, scheidingen en checkpoints zijn voor de mensen die er wonen dagelijkse kost.

Ik zag hier jongetjes voetballen tussen de controleposten. Dat beeld vergeet ik nooit. Het toont de ongelooflijke kracht die mensen en jongeren hebben. 

In de wijk Sheikh Jarrah leven mensen elke dag in onzekerheid. Elke dag worden Palestijnse families uit huis gezet. Meryame: “De onzekerheid waarin deze families leven, moet vreselijk zijn. Iedereen wil leven in vrede en veiligheid, zonder geweld en zonder grote zorgen voor hun kinderen. Ik zag hier jongetjes voetballen tussen de controleposten. Dat beeld vergeet ik nooit. Het toont de ongelooflijke kracht die mensen en jongeren hebben. Daarom is het belangrijk dat we investeren in bescherming. Want pas als mensen in veiligheid leven, kunnen ze hun leven in eigen handen nemen.” 

Lokale, kwaliteitsvolle en menswaardige gezondheidszorg

Door de scheidingen en checkpoints gaat alles moeizamer in Palestina. Meryame zag dat ook tijdens haar bezoek aan het gezondheidscentrum van UNRWA (het United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East) en Zone C op de Westelijke Jordaanoever. Zone C is Palestijns grondgebied dat volledig onder Israëlische controle staat. Door de vele checkpoints ondervinden Palestijnen die er wonen heel wat moeilijkheden om op tijd een ziekenhuis in de buurt te bereiken.

Alle vluchtelingen zijn mensen. Door de steun van België krijgen Palestijnen de bescherming die ze verdienen. Lokaal, kwaliteitsvol en menswaardig.

Meryame: “Alle vluchtelingen zijn mensen. Wie bescherming nodig heeft, moet geholpen worden. Zonder uitzondering. Daarom steunt België UNRWA, zodat Palestijnen de bescherming en de gezondheidszorg krijgen die ze verdienen: lokaal, kwaliteitsvol en menswaardig.”

LEES OOK Meryame: "Producten op onze markt mogen niet door kinderen gemaakt zijn" >

Palestijnse jongeren zijn de toekomst

Ondanks de moeilijke omstandigheden, is 1 ding overal hetzelfde: jongeren willen vooruit in het leven. Ook in Palestina. Alleen zijn daar niet zoveel kansen. De jeugdwerkloosheid is gigantisch. Maar liefst 40% van de jongeren tussen 18 en 29 jaar vindt geen job. En ook naar school gaan is niet vanzelfsprekend. Door de nederzettingen moeten kinderen en jongeren soms uren naar school wandelen. 

"In Palestina groeien jongeren op midden in een aanhoudend conflict. Dan maakt ondersteuning het verschil”, benadrukt Meryame. “Als kinderen en jongeren vooruit kunnen, heeft Palestina hoop op een toekomst. Door onze investeringen, kunnen zij het leven zelf in eigen handen nemen. Met investeringen in basisscholen en professionele beroepsscholen maken we het verschil en werken jongeren aan hun toekomst.”

Als kinderen en jongeren vooruit kunnen, heeft Palestina hoop op een toekomst.

Eén van die basisschooltjes is de “Green school” in Hebron, waarin België investeerde. In Palestina kan het snikheet zijn. Dit duurzaam schooltje verkoelt de klaslokalen op een ecologische manier via een tunnelsysteem en vangt regenwater op. “De leerlingen mogen hier ook zelf eigen wetenschapsprojecten ontwikkelen. Zo bouwen ze niet alleen aan hun eigen toekomst, maar helpen ze ook hun gemeenschap duurzaam ontwikkelen.”

(Het artikel gaat verder onder de Facebookpost.)

Nieuw samenwerkingsprogramma

De uitdagingen in Palestina zijn enorm. Daarom lanceert Meryame, samen met de Palestijnse Premier Shtayyeh, een nieuw bilateraal samenwerkingsprogramma. Dit programma zet de volgende 5 jaar in op 2 prioriteiten: de versterking van jongeren en vergroening in het bezet Palestijns gebied.

Met dit nieuw samenwerkingsprogramma wil ik Palestijnse jongeren en vrouwen versterken en het bezet Palestijns gebied vergroenen.

“Ik weet zelf hoe belangrijk onderwijs en tewerkstelling zijn om vooruit te gaan in het leven. Met dit nieuw samenwerkingsprogramma wil ik Palestijnse jongeren en vrouwen perspectief geven op een kansrijkere toekomst. Een goede opleiding en een job zijn de basis om iets van het leven te maken.”

Elk kind verdient het ook om in een groene en gezonde omgeving op te groeien. In bezet Palestijns Gebied heeft het leefmilieu zwaar te lijden onder afvalverontreiniging en vervuiling. Daardoor leven kinderen dikwijls in ongezonde omstandigheden. “Kinderen moeten spelen op groene pleinen, niet in betonnen kampen. Door te investeren in recyclage en afvalbeheer, kunnen kinderen in een gezonde omgeving opgroeien. Hoe moeilijk de situatie hier ook is, leven in een conflict mag nooit uitzichtloos zijn. Jongeren moeten altijd aan de toekomst kunnen bouwen”, besluit Meryame.


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.