Nieuws

Melissa over noodhulp: “De chiro had dit beter georganiseerd”

Team Vooruit

Friday 03

September 2021 13:24

Newsflash: de slachtoffers van de watersnood hebben helemaal niets aan vergaderende politici. Melissa Depraetere: “Die mensen hebben nú hulp nodig. Verwarming, maaltijden, een huis. Daarna telt maar één vraag: hoe garanderen we dat het de volgende keer wel goed georganiseerd is?”

Iedereen bevoegd, niemand verantwoordelijk

In juli zette noodweer grote delen van België, Nederland en Duitsland onder water. In twee van die landen kregen slachtoffers relatief vlot hulp. Het derde land is België.

De ramp maakte tientallen dodelijke slachtoffers. Honderden gezinnen verloren hun huis en bezittingen. De golf van solidariteit die erop volgde was ongezien.

Die golf van solidariteit sloeg kapot op het ingewikkelde België. Het land waarin iedereen bevoegd is, en niemand verantwoordelijk.

Dat is niet alleen de mening van Vooruit. Het is de conclusie van de grote groep vrijwilligers die de hulp van het Rode Kruis niet afwachtte, maar direct ging helpen.

(Lees verder onder de Facebookpost.) 


Vertrouwen

Melissa: “Het Rode Kruis stuurt die vrijwilligers naar huis en vervangt ze niet. Ik schrijf mij in om te helpen. Wat dan gebeurt? Je krijgt na een maand reactie. Niet omdat alles zo goed loopt. Gewoon omdat nog niets georganiseerd is.”

Het Rode Kruis gaat rond om thuis hulp aan te bieden. Alleen, in heel wat woningen is niemand thuis. Logisch, als je huis onbewoonbaar is. 

Melissa: “Hulporganisaties zijn slechter georganiseerd dan de lokale chiro. Hoe kunnen mensen dan nog vertrouwen hebben?”

 Lees ook   Kris Verduyckt: “Noodweer wijst op urgentie van moedig klimaatbeleid” >

(Lees verder onder de Facebookpost.) 


Mensen moeten nú geholpen worden

“Politici vergaderen nu in stoffige zalen, terwijl mensen in tenten leven”, zegt Melissa. “Straks begint de herfst. Hoe zorgen we ervoor dat zij tegen de winter een woning hebben?

Natuurlijk moeten we het debat voeren. En grondig. Om echt te voorkomen dat dit ooit opnieuw gebeurt. Niet om dit thema af te vinken en vergaderen als excuus te gebruiken om ervan af te zijn.

Mensen moeten kunnen rekenen op een sterke overheid die hen helpt wanneer ze in nood zijn.

Het kan in Duitsland en Nederland. Het kan ook bij ons.”


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.