Nieuws

Melissa: “Overdreven hoge notariskosten bij de aankoop van je huis verlagen? We doen het. Voor u”

Ronny Wolfcarius

Wednesday 23

February 2022 07:42

De notariskosten bij aankoop van een huis zijn overdreven duur. "Vooruit verlaagt die kosten nu met één vierde." Dat vertelt Melissa Depraetere in dit interview. Ik blijf verder strijden om de aankoop van een eigen huis betaalbaarder te maken voor iedereen.” 

Vooruit verlaagt de notariskosten bij aankoop van een woning. Waarom is dat nodig Melissa?

"Een woning kopen wordt alsmaar duurder. Voor starters betekent dat lang genoeg sparen of steun krijgen van je ouders. Maar dan botsen ze meteen op een tweede obstakel: de kosten eigen inbreng. Dit zijn kosten verbonden aan de aankoop, waarvoor je geen lening kan afsluiten. Het gaat dan onder meer over registratierechten en notariskosten. 

België heeft de hoogste notariskosten in Europa. Enkel in Italië is het nog duurder. Dat is toch waanzin?"

Met 10 concrete voorstellen maakt Vooruit wonen opnieuw betaalbaar voor iedereen die koopt of huurt. Teken de petitie >

Hoe pakt Vooruit dit aan? 

"Tijdens de regeringsonderhandelingen hebben we keihard gestreden om de notariskosten bij de aankoop van een huis te verlagen. En dat gaat nu ook gebeuren met dit akkoord. We verminderen de kosten van de notaris met één vierde. 

Als je nu een huis koopt met een aankoopprijs van bijvoorbeeld 250.000 euro, dan betaal je vandaag 5.470 euro notariskosten. Die kosten verminderen we met één vierde. Dat is 1.130 euro minder op je factuur. 

Voor wie een woning koopt boven de 800.000 euro of een 2de, 3de, ... woning koopt, worden de notariskosten niet verlaagd. Integendeel, voor hen stijgen deze kosten. Zo geven we starters meer kansen op een eigen woning en stoppen we de groeiende ongelijkheid op de woningmarkt."

Vandaag 5.470 euro notariskosten. Die kosten verminderen we nu met één vierde. Dat is 1.130 euro minder op je factuur.

(Het interview gaat verder onder de Facebookpost.)

Is dat voldoende? 

"Het verlagen van die notariskosten met één vierde is zeker een goede zaak. Als het aan Vooruit ligt gaan we nog een stap verder om de notariskosten te drukken. Zo moeten we het takenpakket van de notarissen grondig herzien. 

Eenvoudige taken zoals het verlijden van koopaktes, kunnen we bijvoorbeeld overlaten aan een administratie die het werk goedkoper kan doen of organiseren via blockchaintechnologie. Zo kunnen notarissen zich focussen op de moeilijke juridisch-technische transacties. Maar zolang notarissen die eenvoudige taken blijven uitvoeren, moet de vergoeding die ze daarvoor krijgen in lijn liggen met het effectief geleverde werk. En dat betekent dus een stevige verlaging van de kosten. 

Het verlagen van notariskosten met één vierde is dus een stap in de goede richting, maar we zijn er nog niet. We blijven strijden om die notariskosten verder te verlagen." 

Het verlagen van de notariskosten met één vierde is een stap in de goede richting. Ik blijf strijden om de notariskosten verder te verlagen. 
En wat met de stijgende woningprijzen? 

"Dat blijft ook een belangrijk strijdpunt voor Vooruit. Als je elke dag keihard je best doet, moet je een eerlijke kans krijgen op een eerste eigen woning. Nu zien we dat jonge starters zonder steun van ouders of familie vaak geen eigen woning kunnen kopen.

Mijn collega’s Maxim Veys en Conner Rousseau deden onlangs 10 concrete voorstellen om het kopen én huren van woningen opnieuw betaalbaar te maken. We hebben ook een renovatieplan waar we inzetten op betaalbaar je huis renoveren. Of het nu gaat om het verlagen van de notariskosten bij de aankoop van je huis of het invoeren van een opkoopbescherming, Vooruit doet het. Voor u."

 

 

 

 

 

 

 

 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.