Nieuws

Energiezuinig je huis renoveren én aan koopkracht winnen? Vooruit bewijst dat het kan

Ronny Wolfcarius

Thursday 17

February 2022 18:07

Te veel woningen zijn slecht geïsoleerd met als gevolg een peperdure energiefactuur. Met ons renovatieplan renoveren we tegen 2035 alle woningen in Vlaanderen. Dat is goed voor je energiefactuur, het comfort van je woning en voor het klimaat. 

De woning- en huurprijzen zijn nog nooit zo hoog geweest. Als jonge koppels of alleenstaanden al een woning vinden met een lager prijskaartje, heeft de woning vaak verschillende gebreken en is die slecht geïsoleerd.

Je moet al heel wat geld sparen en neerleggen voor een eigen woning. Door slechte isolatie moet je nadien ook nog elke maand een peperdure energiefactuur betalen. De wirwar van premies, energieleningen en fiscale maatregelen zorgden er in de afgelopen jaren niet voor dat we onze woningen massaal energiezuinig maakten. Dat kan toch niet de bedoeling zijn? Daarom zetten we met Vooruit in op betaalbaar en haalbaar renoveren.

Met 10 concrete voorstellen maakt Vooruit wonen opnieuw betaalbaar voor iedereen die koopt of huurt. Teken de petitie >

Betaalbaar je huis renoveren

We leggen een duidelijk renovatieplan op tafel: tegen 2035 renoveren en vergroenen we de warmtevoorziening van het volledig Vlaamse woningpark. 

Je huis energiezuinig renoveren en aan koopkracht winnen? Vooruit bewijst dat het kan. Via het “terugbetaling via de meter”-systeem kan iedereen zijn woning energiezuinig of -neutraal maken op een betaalbare manier. 

Een “terugbetaling via de meter”-systeem?

Je netbeheerder schiet via groepsaankopen en -aanbestedingen de investeringen voor om je woning energiezuinig of - neutraal te maken. Het gaat onder andere over: 

  • de installatie van zonnepanelen en warmtepompen;

  • het isoleren van daken, gevels en vloeren. 

Deze kosten betaal je als eigenaar of huurder terug via de energiefactuur. We doen dat op zo’n manier dat de nieuwe energiefactuur en de terugbetaling van de investering steeds lager ligt dan de huidige energiefactuur. Als eigenaar of als huurder voel je dit niet in je portefeuille. Zo kan je duurzaam wonen en win je koopkracht. 

We koppelen dit systeem aan de woning en niet aan de huurder of eigenaar. Toekomstige bewoners kunnen dus ook rekenen op een woning met een lagere energiefactuur én meer comfort. 

(Het artikel gaat verder onder de Facebookpost.)

Massaal woningen renoveren dankzij gefaseerd plan

Gemeenten en regio’s brengen in kaart waar de warmtebronnen en warmtevraag zich bevindt. Op basis van die analyse maken ze een gefaseerd en haalbaar plan voor de renovatie van alle woningen tegen 2035. 

Op die manier kan de netbeheerder kostenefficiënt aan de slag. Een hele straat of wijk wordt in één keer gerenoveerd of van een warmtenet voorzien. Door ons terugbetaling op de meter-systeem kost het je niets. En het zorgt voor minder CO2-uitstoot tegen 2035. 

Vooruit maakt renoveren betaalbaar én haalbaar voor iedereen. Dat is goed goed voor je energiefactuur, goed voor ons klimaat en je comfort.

Lig jij ook wakker van het klimaat? Ga op 10 maart in gesprek met Mohamed Ridouani. Registreer je gratis >


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant