Nieuws

Melissa: “Blokkeer bijkomende kosten voor wie energiefactuur niet langer kan betalen”

Ronny Wolfcarius

Thursday 15

September 2022 13:52

Gezinnen en bedrijven dreigen in schulden te geraken door de torenhoge energieprijzen. De schuldindustrie duwt hen nog verder in de miserie met hoge kosten voor het invorderen van facturen. Melissa Depraetere komt met 5 voorstellen om gezinnen en bedrijven die hun energiefactuur niet langer kunnen betalen te beschermen.  

 

De federale regering, met socialisten, nam al verschillende maatregelen om de energiefacturen te drukken: automatische indexering, uitbreiding van het sociaal tarief voor 1 miljoen gezinnen en de verlaging van btw op energie naar 6%. Binnenkort komt daar nog een basispakket verwarming bovenop voor de werkende mensen die niet kunnen genieten van het sociaal tarief.

LEES OOK Conner: “We moeten alles op alles zetten om de energiefactuur omlaag te krijgen” 

5 maatregelen om gezinnen en bedrijven te beschermen

Vooruit ziet nog bijkomende gevolgen van de energiecrisis. “Een steeds grotere groep mensen verliest twee keer”, reageert fractieleider in De Kamer Melissa Depraetere. “Eerst door de hoge energierekening en vervolgens door torenhoge bijkomende kosten, net omdat ze hun energiefactuur niet kunnen betalen.”

Voor Vooruit is dat onaanvaardbaar. Melissa: “Energie is een absolute basisvoorziening en moet voor iedereen betaalbaar zijn. Kwetsbare gezinnen moeten niet nog extra opdraaien tijdens deze energiecrisis.”

Kwetsbare gezinnen moeten niet nog extra opdraaien tijdens deze energiecrisis.

Vooruit eist dat de federale regering ook maatregelen neemt om gezinnen en bedrijven die hun energiefacturen niet kunnen betalen, te beschermen tegen de schuldindustrie. 

Wat stellen we voor?

  1. Verhoog het onbeslagbaar deel bij loonsbeslag. Zo houden de meest kwetsbaren meer nettoloon over;

  2. Bevries de bijkomende kosten bij de aanvraag van een afbetalingsplan;

  3.  Plafonneer de inningskosten en zorg voor een gratis eerste herinnering;

  4.  Beperk de tijdelijke rente ‘onder nul’ tot 5%;

  5.  Zorg voor een uitstel van betaling op consumenten- en hypothecaire kredieten voor wie minder dan 10.000 euro spaargeld heeft. 

“Gezinnen en bedrijven dreigen in schulden te geraken door de torenhoge energieprijzen. We gaan er alles aan doen om hen te beschermen tegen extra kosten van gerechtsdeurwaarders, incassobureaus en banken”, besluit Melissa. 

Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant