Nieuws

Conner: “Vooruit zet alles op alles om de energiefactuur te verlagen”

Ronny Wolfcarius

Thursday 01

September 2022 10:47

De energiefactuur ging maal 10. Mensen zijn radeloos en weten niet hoe ze hun factuur aan het einde van de maand moeten betalen. Het overlegcomité, dat er op vraag van Vooruit kwam, zette eerste belangrijke stappen voor onze energiefactuur. Conner Rousseau: “Het is echt belangrijk dat alle regeringen in dit land samenwerken. We moeten nu alles op alles zetten om de energiefactuur omlaag te krijgen.”

De energieprijzen gaan door het dak. “Ik maak me echt zorgen”, reageert voorzitter Conner Rousseau. “Ik krijg heel wat verontrustende berichten via sociale media en via mail. Een vrouw moest haar juwelen verkopen om de energiefactuur te kunnen betalen. Da’s toch niet normaal? Al die berichten waren een drijfveer om aan de alarmbel te trekken en een overlegcomité af te dwingen. De winter staat voor de deur. Het is nu écht tijd voor actie."

Op initiatief van Vooruit kwam een overlegcomité samen om de energiecrisis aan te pakken. Conner: “Wie van het overlegcomité een praatcafé wil maken, blijft beter thuis. Alleen door samen te werken kunnen we de energiefactuur verlagen. Want 1 parlement kan dit niet bolwerken.”

Het overlegcomité zette de eerste belangrijke stappen om de energiefactuur te verlagen.

Verlenging van de bestaande steunmaatregelen: 

  • Btw- verlaging blijft op 6%: energie is basis, geen luxe

  • Verlenging, hervorming én uitbreiding van het sociaal tarief: Te veel mensen vallen nu net uit de boot. Door het sociaal tarief progressief te maken, beschermen we de koopkracht van een grotere groep mensen. Afhankelijk van draagkracht.

  • Verlaging van de accijnzen op benzine en diesel

  • Stookoliepremie

Woekerwinsten aanpakken: 

Het geld dat mensen betalen aan die torenhoge facturen komt op iemands rekening terecht. Energiebedrijven behalen woekerwinsten tijdens deze crisis, terwijl werkende mensen hun facturen niet meer kunnen betalen. Het is niet meer dan fair dat diegene die profiteren van deze crisis een eerlijke bijdrage leveren die we rechtstreeks investeren in het verlagen van de energiefacturen. Met de opbrengsten uit die bijdrage moeten we ervoor zorgen dat werkende mensen netto meer overhouden op het einde van de maand.

Steun van de bankensector om gezinnen te ondersteunen: 

Het gaat dan in de eerste plaats over een uitstel van de hypotheekaflossing. Verder moeten de banken ook makkelijker kredieten toestaan voor mensen die energiebesparende maatregelen - zoals renovatie en isolatie - willen nemen.

Energieverbruik verminderen: 

De goedkoopste energie is de energie die je niet gebruikt. In overheidsgebouwen gaat de verwarming daarom enkele graden omlaag en ook de lichten zullen in federale gebouwen en aan monumenten gedoofd worden. 

Steun voor kleine bedrijven, zelfstandigen en kmo’s:

De komende dagen wordt bekeken welke maatregelen genomen kunnen worden om de factuur voor kmo's, zelfstandigen en bedrijven te verzachten.


Conner: “We staan voor een enorme uitdaging. Meer dan ooit moet de politiek tonen dat ze kan samenwerken. Meer dan ooit moeten we een concreet verschil maken voor de mensen. Meer dan ooit moeten we de facturen verlagen en de koopkracht verhogen.

We moeten alles op alles zetten om de energiefactuur omlaag te krijgen. Dat gaan we met Vooruit blijven doen.”


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.