Nieuws

Melissa: “Als het leven duurder wordt, stijgen onze lonen en pensioenen automatisch. Vooruit blijft dat verdedigen”

Ronny Wolfcarius

Thursday 31

March 2022 20:38

→ Als het leven duurder wordt, stijgen onze lonen en pensioenen automatisch. Toch zijn er werkgevers die dit principe onder druk zetten. Vooruit blijft de index jaar na jaar verdedigen. Melissa Depraetere doet dat vandaag opnieuw in De Kamer. Lees meer▼


→ Onze koeriers rijden vaak uren onbetaald rond. Zonder verzekering en soms zelfs zonder rijbewijs. Anja Vanrobaeys: “Met een aanpassing van de postwet maken we een einde aan de barre werkomstandigheden van onze koeriers.” 
Lees meer▼


→ Vaccinatie is de beste manier om de pandemie aan te pakken. Karin Jiroflée benadrukt het belang van een boostervaccin en vraagt een duidelijke aanpak om de druk op onze ziekenhuizen te verlagen. Lees meer▼

 

  • Melissa: “Wij socialisten voerden de index in en blijven die jaar na jaar verdedigen”

    Als het leven duurder wordt, stijgen onze lonen en pensioenen automatisch. Zo eenvoudig is het principe van de index. Vooruit heeft dit principe altijd verdedigd en zal dat ook blijven doen. 

    Werkgevers moeten hun werknemers eerlijk betalen

    “Is het leven vandaag duurder dan gisteren?” begint onze fractieleidster Melissa Depraetere in De Kamer. “Is het moeilijker om je energierekeningen te betalen? Betaal je meer voor een gevulde winkelkar? Ons leven is duurder. Punt. Daar moeten we toch niemand van overtuigen?”

    Toch zijn er werkgevers die vandaag oproepen om de automatische indexering een keer over te slaan.  “Onbegrijpelijk”, stelt Melissa. “Die werkgevers hebben het voorbije jaar enorme winsten geboekt en de prijzen zelf opgetrokken. Zij zijn nu niet bereid om hun werknemers eerlijk te betalen. Waar is de logica?”

    (Het artikel gaat verder onder de Facebookpost.)

    Vooruit blijft de index verdedigen

    De onzekerheid neemt alleen maar toe: de pandemie, de oorlog in Oekraïne, schaarste aan grondstoffen … “Steeds meer gezinnen en alleenstaanden vragen zich af hoe ze hun facturen op het einde van de maand kunnen betalen”, gaat Melissa verder. “Er moet zekerheid zijn over de stijging van onze lonen en pensioenen. Een sterke overheid moet die duidelijkheid geven.” 

    Als het leven duurder wordt, moeten we mensen beschermen door onze lonen en pensioenen te laten stijgen.

    “Wij als socialisten voerden de index in en blijven die jaar na jaar verdedigen. Als het leven duurder wordt, moeten we mensen beschermen door de lonen en pensioenen mee te laten stijgen. Dat is het principe van de index. Dat doen we om onze koopkracht te beschermen. Dat is solidariteit”, besluit Melissa

  • Anja: “Maak een einde aan de barre werkomstandigheden van onze koeriers”

    Op maandag 28 maart arresteerde de politie van Antwerpen 9 mensen in de depots van PostNL in Willebroek, Wommelgem en Turnhout. Onder hen ook de CEO van het bedrijf. PostNL reageert verbaasd en verontwaardigd. 

    Zware gevolgen voor onze koeriers

    Federaal parlementslid Anja Vanrobaeys vindt de reactie van PostNL onbegrijpelijk: “Hoe kan het dat een bedrijf denkt boven de arbeidswetgeving te staan? Terwijl onze kmo’s eerlijk werknemers aanwerven en sociale zekerheidsbijdragen betalen, vond PostNL 10 jaar geleden al een manier om de cao’s (collectieve arbeidsovereenkomst n.v.d.r.) te omzeilen.”

    De gevolgen van die overtredingen zien we vandaag. “Onze koeriers krijgen 1 euro per pakje. Is er niemand thuis? Geen betaling. Zij rijden vaak dus uren en uren onbetaald rond. Zonder verzekering en zelfs soms zonder rijbewijs. Hoe moeten zij rondkomen? Dat gaat gewoon niet", stelt Anja. 

    Een structurele aanpak is nodig

    Vooruit tolereert deze ‘race to the bottom’ niet. Anja: “Het begint met het omzeilen van cao’s en eindigt met kinderen die op de achterbank pakjes moeten sorteren. Gelukkig zijn er steeds meer controles en invallen bij koeriersbedrijven, steeds meer waarschuwingen, boetes en nu ook arrestaties."

    Maak een einde aan deze ‘race to the bottom’ voor onze koeriers.

    “Ik pleit ook voor meer structurele maatregelen. Een aanpassing van de postwet die een einde maakt aan de wantoestanden en wanpraktijken voor onze koeriers”, besluit Anja.

    (Het artikel gaat verder onder de Facebookpost.)

  • Karin: “Boosteren is de beste manier om de pandemie aan te pakken”

    Dankzij de inzet en solidariteit van duizenden Vlamingen is er nu weer veel mogelijk. We kunnen met vrienden op café, naar concerten en tijdens de paasvakantie kunnen we opnieuw op vakantie. 

    Maak mensen warm voor een boosterprik

    Toch is de situatie in onze ziekenhuizen nog niet verbeterd. Federaal parlementslid Karin Jiroflée maakt zich zorgen: “Onze ziekenhuizen ervaren nog elke dag het effect van 2 jaar corona. De druk loopt weer op en we stellen de zorg opnieuw uit door stijgende griep- en coronacijfers en uitval van zorgverleners.”

    “Vaccinatie is de beste manier om de pandemie aan te pakken”, gaat Karin verder. “Toch neemt het aantal mensen die een boostervaccin laten zetten steeds verder af.” Ze benadrukt het belang van de (booster)vaccinatiecampagne en vraagt een duidelijke aanpak voor de stijgende druk op onze ziekenhuizen. 

    Vaccinatie is de beste manier om de pandemie aan te pakken.
    Iedereen moet de beste zorg krijgen

    Ook onze minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke benadrukt dat de pandemie nog niet voorbij is. “Ziekenhuizen hebben het opnieuw moeilijk. Gelukkig niet op de afdeling intensieve zorgen, maar op de gewone afdelingen neemt de druk opnieuw toe.”  

    Frank: “De cijfers laten ons zien dat we de coronabarometer nog niet kunnen opbergen. Ze tonen ook dat het niet nodig is om over te gaan naar code oranje. De federale regering pleit voor 3 voorzichtige weken in code geel tot het Overlegcomité na de paasvakantie, op 22 april.”

    3 voorzichtige weken, wat betekent dat?

    Frank stelt 5 stelregels voor:

    1. Laat je boosteren. Te veel mensen, ook jonge mensen, hebben zich nog niet laten boosteren. Dat maakt hen onnodig kwetsbaar. We moeten mensen blijven motiveren om zich te laten boosteren.

    2. Draag je mondmasker op plaatsen waar dat verplicht is. Op het openbaar vervoer, bij de dokter en bij de apotheker. We moeten begrip tonen voor mensen die een mondmasker blijven dragen omdat ze zich kwetsbaar voelen.

    3. Blijft thuis als je je ziek voelt en gebruik op tijd een zelftest. 

    4. Wees voorzichtig als je in contact kwam met een zieke. Zeker als het iemand uit je gezin is. Als iemand bij je thuis besmet is, wees dan zeker 7 dagen extra voorzichtig als je buiten komt. 

    5. Ventilatie blijft van groot belang in cafés, restaurants, feestzalen en sportzalen. Hang een goed zichtbare CO2-meter op en onderneem actie als de CO2-waarden te hoog worden. Dat geldt ook in ons onderwijs. 

    “We rekenen erop dat deze regering blijft doen wat ze de afgelopen periode heeft gedaan: de cijfers opvolgen, de situatie goed monitoren en geen paniekvoetbal spelen”, besluit Karin. 



 





 

 


Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.