Nieuws

Meer mensen aanzetten om te renoveren? Niet met Vlaamse energieleningen

Ronny Wolfcarius

Wednesday 01

December 2021 10:51

Op vraag van Bruno Tobback publiceerde de commissie Leefmilieu cijfers over de Vlaamse energieleningen. Wat blijkt? Ze worden voor de helft minder ingezet dan in 2019. En toen gebeurde dat al amper. Bruno: “We moeten mensen over de drempel trekken om te renoveren. Dat werkt niet met bijkomende leningen en afbetalingen."

Klimaatdoelstellingen

Vlaanderen moet jaarlijks 3 procent van de woningen renoveren om de klimaatdoelstellingen te halen. Nu wordt slechts 1 procent van de woningen gerenoveerd. 

De Vlaamse regering stelde ook zelf een aantal doelstellingen op. Om die te halen, moeten ongeveer 90.000 woningen energiezuinig gerenoveerd worden. Dat is 3 keer meer dan vandaag het geval is.

De Vlaamse regering zet daarvoor energieleningen in als instrument. Die leningen moeten meer burgers overtuigen om hun huizen energie-efficiënt te maken. Vlaams parlementslid Bruno Tobback was verre van overtuigd over deze aanpak. 

“Als jonge mensen net een huis hebben gekocht, is die lening al zo hoog dat een bijkomende lening gewoonweg niet mogelijk is.” 

(Het artikel gaat verder onder de Facebookpost.)

De aanpak van de Vlaamse regering werkt niet

Bruno vroeg cijfers op bij de commissie Leefmilieu. Uit die cijfers blijkt dat de Vlaamse energieleningen amper worden ingezet. 

Sinds 2019 is het gebruik van Vlaamse energieleningen gehalveerd van 2.545 opnames naar 1.223 opnames. De Vlaamse energieleningen worden dus amper ingezet. De Vlaamse regering zet stappen achteruit in plaats van vooruit. 

 LEES OOK  Kathleen Van Brempt: "De eerste maanden voelde ik me écht als Alice in Wonderland" >

Bruno: “We moeten Vlamingen aanzetten om te renoveren. We zien nu duidelijk dat het niet werkt met bijkomende leningen en afbetalingen.

Renovaties prefinancieren zou een veel efficiënter instrument zijn om mensen over die drempel te helpen. Daarmee voorkom je ook dat het de gezinnen met het kleinste budget zijn die het langst blijven zitten met een woning die energie vreet. 

We moeten Vlamingen aanzetten om te renoveren

Met de huidige energieprijzen zijn de voordelen van snelle renovatie voor klimaat én eigenaars groter dan ooit."


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant