Nieuws

Kortrijks Menswaardig Inkomen helpt mensen sneller uit armoede

Team Vooruit

Friday 15

October 2021 10:55

In Kortrijk zorgt Philippe De Coene ervoor dat Kortijkzanen die het niet breed hebben een Kortrijks Menswaardig Inkomen (KMI) krijgen: “Door die bijpassing hebben ze minder zorgen om rond te komen en kunnen ze weer sneller vooruit in het leven."

In heel veel steden en gemeenten waar Vooruit mee bestuurt, zoals Gent, Leuven, Brugge en Beernem zorgt het OCMW voor een extra bijpassing. Die zorgt ervoor dat iedereen in de stad een menswaardig inkomen heeft en zo goed mogelijk kan deelnemen aan de samenleving.

De extra bijpassing wordt berekend via de REMI tool (voluit: Referentiebudget voor een Menswaardig Inkomen), die gezin per gezin berekent wat het verschil is tussen het beschikbaar gezinsinkomen en een menswaardig inkomen. Dat bedrag past het OCMW dan uit eigen middelen bij.

Kortrijks Menwaardig Inkomen

Ook in Kortrijk gebruiken ze een variant van de REMI tool om iedere Kortrijkzaan een Kortrijks Menswaardig Inkomen te geven. Schepen van Sociale Vooruitgang en Armoedebestrijding Philippe De Coene legt uit hoe dat in zijn werk gaat.

"Concreet kijken we aan de ene kant naar de inkomsten en de sociale voordelen (bijvoorbeeld het huren van een sociale woning), aan de andere kant naar de nodige uitgaven van een gezin om menswaardig te kunnen leven.

Steeds meer mensen hebben het elke maand moeilijker om de eindjes aan elkaar te knopen

De nodige uitgaven van een gezin gaan over basisuitgaven, zoals huur, voeding en energie, maar ook over uitgaven voor onder meer vrije tijd. In functie daarvan kijken we of en hoeveel aanvullende steun er nodig is. Iemand die een sociale woning huurt aan 250 euro krijgt dus minder bijpassing dan iemand die een flat moet huren aan 600 euro per maand." 

 LEES OOK  Vooruit investeert in de toekomst >

Een tijdelijke oplossing

De bijpassing krijg je niet zomaar. “Het leefloon is gelukkig bijna altijd een tijdelijke oplossing”, gaat Philippe verder.

“Daarom vragen we van degenen die de extra bijpassing krijgen ook een engagement. Zo kunnen we van mensen die moeite hebben met lezen en schrijven vragen een alfabetiseringscursus te volgen. Wie het Nederlands niet goed machtig is, vragen we taallessen te volgen. En als tussenstap naar de reguliere arbeidsmarkt bieden we verschillende trajecten aan. We leiden in ons sociaal restaurant VORK jaarlijks zeventig mensen op voor een job in de horeca. Zo raken die mensen echt weer vooruit.” 

Het leefloon is gelukkig bijna altijd een tijdelijke oplossing

Minder kopzorgen

Bij de start van het KMI in 2018 paste het OCMW gemiddeld 80 euro per maand per gezin bij. Inmiddels is dat opgelopen tot zo'n 102 euro. “Dat komt omdat het leven ondertussen duurder geworden is, maar ook omdat we in 2018 het systeem nog niet volledig onder de knie hadden. Die sommen verdienen zich overigens ook terug.

Bij lage inkomens schelen ze een slok op een borrel. Het extra geld zorgt voor wat minder kopzorgen om het eind van de maand te halen. Zo kunnen ze zich meer concentreren op het verbeteren van hun leefomstandigheden en sneller weer aan de slag gaan.”   

Mensen met een job komen niet meer rond

Tot slot wijst Philippe er op dat het KMI er niet enkel is voor mensen die een leefloon krijgen. “Gaan werken is immers tegenwoordig geen garantie meer om elke maand moeiteloos rond te komen.

Steeds meer mensen hebben het elke maand moeilijker om de eindjes aan elkaar te knopen. Het gaat al lang niet meer enkel over mensen met een uitkering. Ook wie een slecht betaalde job heeft komt nauwelijks nog rond. Bijvoorbeeld alleenstaande mama’s met slecht betaalde jobs. Zelfs met het kindergeld erbij komen zij nauwelijks rond. Ook voor hen komen wij op.”

 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.