Nieuws

LOKAAL: Kalmthout - Willen we woningen? Of enkel huisvestingsmaatschappijen?

Vooruit Kalmthout

Wednesday 27

October 2021 21:00

Maandagavond besliste de gemeenteraad in Kalmthout welk het nieuw werkingsgebied wordt voor de sociale huisvestingsmaatschappijen die hier tot nog toe actief zijn (ARRO en De Ideale Woning). Op vraag van de Vlaamse overheid moet er een fusie komen van maatschappijen. Dat zou de dienstverlening ten goede komen. Er komt dan een éénloketsysteem, één inschrijvingsregister, een duidelijker zicht op het volledig aanbod.

Het gemeentebestuur zou de lokale betrokkenheid én zeggenschap in het nieuwe, gefuseerde geheel moeten waarborgen. 

Vooruit Kalmthout keurde het voorstel goed, maar gaf de schepen huiswerk mee.

Dat er schaalvoordelen kunnen ontstaan bij een fusie, zal niemand ontkennen. Maar het staat evenzeer al vast, dat de fusie een tijdverslindend proces is. Op veel plaatsen in Vlaanderen zorgen de fusies ervoor dat de dynamiek stilvalt. De huisvestingsmaatschappijen focussen op hun fusie-onderhandelingen en hebben minder tijd voor hun kerntaak: bouwen en plannen om te bouwen. Dat laatste blijkt ook: het aantal nieuwe leningen voor toegewezen projecten is erg laag. We verliezen nu  dus tijd die mensen (overigens op de langste wachtlijst ooit) niet hebben.

Inga Verhaert, fractieleider Vooruit Kalmthout, stelt "De schepen zal er in de nieuwe huisvestingsmaatschappij op moeten toezien dat deze hervorming ook effectief bijdraagt tot de vermindering van de wachtlijsten. Want daar is het om te doen: goede en betaalbare woningen. Niet om grote en dure maatschappijen." 


Ga naar Vooruit Kalmthout
Over de Auteur

Vooruit Kalmthout

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant