Nieuws

Kalmthout - Te nat of te droog?

Vooruit Kalmthout

Sunday 03

March 2024 09:41

Te droog of te nat: het is altijd wat. Na een droogteplan is er nu nood aan een beleid voor vernatting. In Essen zorgde dat voor heel wat stennis. De gemeenteraad keurde met ruime meerderheid het “Beleidsplan Ruimte” goed. Boze boeren bekogelden daarop het gemeentehuis met eieren.

Er was drie jaar hard gewerkt aan dat plan, met schepen Arno Aerden als gangmaker. Hij kreeg lofbetuigingen van zowel meerderheid als oppositie. In het plan worden enkele gebieden aangeduid als “beekdalgebieden”. Die zou de overheid nog mogen opkopen tijdens de aangekondigde aankooppauze. Maar het plan bevestigt dat landbouw een essentiële rol blijft spelen in de ruimtelijke en economische structuur van Essen.

Toch is de frustratie van landbouwers te begrijpen. Schaalvergroting laat steeds meer bedrijven verdwijnen. Het stikstofakkoord, de Europese natuurherstelwet, mestactieplan en bureaucratie maken het de boeren moeilijk. Ze moeten een eerlijk loon kunnen verdienen met ecologisch geproduceerd voedsel.

Maar een ernstig beleid voeren wordt onmogelijk als luide lobbyisten met hun acties meerderheidsbeslissingen laten afvoeren. De fractieleider van CD&V Essen ontdekte ineens “een gebrek aan draagvlak” en stemde dus niet voor het plan dat hij zelf heeft mee voorbereid.

Dat hebben we ook in Kalmthout al meegemaakt, waar de kandidatuur voor “nationaal park” werd ingetrokken wegens zogezegd “gebrek aan draagkracht” Het kan ook gebrek aan moed heten.


Ga naar Vooruit Kalmthout
Over de Auteur

Vooruit Kalmthout

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant