Nieuws

Kalmthout - Nijpende woningnood

Vooruit Kalmthout

Monday 11

March 2024 10:25

Eind november vorig jaar stelde Groen Vooruit Kalmthout een schriftelijke vraag over de leegstand in Kalmthout en de rol van sociale huisvestingsmaatschappijen. We wilden weten hoeveel sociale huurwoningen/appartementen er leeg staan. In februari kregen we eindelijk het antwoord. Eind 2022 had onze gemeente 99 sociale huurwoningen/appartementen.  Daarvan staan er 4 woningen leeg. Het zijn woningen van 1952 en ze staan al jaren te verkrotten. Er gebeurt niets mee. Gewoon afwachten dus, in de hoop dat ze nog wel eens verkocht geraken.

Voor Groen Vooruit is dat onbegrijpelijk. Er is een nijpend woningtekort in Kalmthout. Zoek dan maar eens een betaalbare woonplaats. Een huis kopen is gewoon onhaalbaar voor jonge starters. De mediaanprijs voor een koophuis is hier opgelopen tot € 425.000, ver boven het Vlaams gemiddelde. Voor een huur appartement betaal je al gauw gemiddeld € 745 (stijging van 10 %). Op de privémarkt is amper nog iets betaalbaars te vinden. Mensen blijven dus hopeloos zoeken: in 2022 stonden er 308 Kalmthoutenaren op de wachtlijst, 134 van hen al langer dan 5 jaar!  Als je ook de mensen meerekent van buiten de gemeente die graag sociaal zouden huren in Kalmthout, dan zijn het er maar  liefst 1523, waarvan 355 al langer dan 5 jaar op de wachtlijst staan.

Er is een zogezegd excuus voor de stilstand: de hervorming naar één nieuwe woonmaatschappij. Die sleept nu al jaren aan.  Onaanvaardbaar is het dat intussen de dienstverlening en het sociaal woningaanbod stil liggen. Voortaan zullen kandidaten voor een woning  zich digitaal kunnen inschrijven op een centraal inschrijvingsregister. En weer eens is er vertraging: pas vanaf 18 maart. Voorlopig doet men het allemaal nog op papier. Het lijkt wel back to the future.

Iedereen heeft recht op een goed dak boven zijn hoofd. Daarom is de achterstand aan sociale woningen niet langer te aanvaarden. Vlaanderen heeft 6% sociale woningen; in Nederland zijn dat er meer dan 30%. Ook onze eigen gemeente laat het afweten: met 99 sociale huurwoningen/appartementen blijft Kalmthout ver achter bij Wuustwezel (429) en Essen (251).  Er staat wel een sociaal woonproject op stapel in o.a. Zoete Dreef, maar lang niet genoeg om te voldoen aan de komende behoeften.

Het gemeentebestuur kiest er bovendien voor om een eigen doorgangswoning te verhuren aan een bedrijf en zet eigen patrimonium op de verkooplijst ipv er een kleinschalig sociaal project van te maken. 

Het is aangenaam wonen in onze mooie gemeente, maar heel duur. Er zijn gewoon te weinig betaalbare woningen. Voor velen blijft de droom van een eigen woonplaats nog een fata morgana. Daarom maakt Groen Vooruit werk van plannen voor een betaalbaar en kwalitatief woonaanbod voor iedereen in Kalmthout.


Ga naar Vooruit Kalmthout
Over de Auteur

Vooruit Kalmthout

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant