Nieuws

LOKAAL: Kalmthout - Moeten Suske en Wiske vertrekken?

Vooruit Kalmthout

Saturday 30

September 2023 17:49

Kalmthout pakt altijd trots uit met zijn bekendste figuren Suske en Wiske. Maar hoe lang nog?

Het museum (het woonhuis en werkplaats van Willy Vandersteen) aan de Beauvoislaan staat al te koop! De provincie stopt er mee per 1 januari 2025 als er tegen dan geen overnemer is. Ze liet het gebouw in 2019 nog helemaal vernieuwen; het besluit kwam dan ook totaal onverwacht.

Een open marktbevraging leverde alvast geen overnemer op. En nu stelt het provinciebestuur (N-VA - cd&v) de villa gewoon te koop. Wie het hoogste bod doet, kan de vroegere woonst en werkplaats van een van Vlaanderens meest geliefde stripauteurs verwerven. De prijs (minimaal 775.000 €) zal wellicht doorslaggevend zijn. Of een koper daarbij nog enige link met Suske en Wiske of Vandersteen overeind laat, is een bijkomstigheid. Volgens de schatter is de kans ook reëel dat de villa gewoon wordt afgebroken.

Fans van Vlaams striperfgoed zijn bij deze gewaarschuwd. Als er straks een nieuwbouw verschijnt op de plaats waar Suske en Wiske vandaag nog wonen, mogen we al blij zijn dat er in de voortuin nog een bordje komt te staan "Hier woonde ooit een Vlaams striptekenaar, Vandersteen genaamd. Zijn verhaal is nu uit." Dat zal dan het enige zijn dat overblijft van het provinciaal Suske en Wiske Kindermuseum, huis en studio van een van de meest geliefde Vlaamse striptekenaars ooit. En dat met dank aan Vlaams nationalisten. Om de woorden van een paar geliefde Gallische stripfiguren te parafraseren: "Rare jongens die nationalisten."


Ga naar Vooruit Kalmthout
Over de Auteur

Vooruit Kalmthout

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant