Nieuws

Kaat deelt haar vaccinatievreugde: “De eerste stap vooruit naar terug een normaal leven”

Team Vooruit

Friday 04

June 2021 12:27

Elke week deelt iemand zijn of haar vaccinatievreugde om samen uit te kijken naar het mooie leven na corona. Zo ook leerkracht Nederlands en leerlingbegeleider Kaat Vanacker: “Ik hoop echt dat onze jeugd spoedig terug kan naar het normale leven”

Haar gezin met vijf kinderen is Kaat haar grootste engagement: “Het meeste miste ik de kinderen en kleinkinderen het afgelopen jaar. Normaal gezien is het thuis de zoete inval, maar tegenwoordig schrikken we als de bel gaat. Samenzijn met mensen heb ik echt gemist.”

LEES OOK: Karl deelt zijn vaccinatievreugde: "In de vaccinatiecentra voel je de solidariteit"

Sinds het begin van de coronapandemie noteerde ze alle cijfers van de besmettingen en ziekenhuisopnames. Zo bleef ze van alles op de hoogte. “ Dat klinkt misschien raar, want je kan alle statistieken online raadplegen, maar voor mij was dit de beste manier om ermee om te gaan. Ik keek ook iedere avond naar het nieuws, vaak met de boterhammen mee in de sofa”, zegt Kaat. 

Ik hoop op een spoedige vrijheid voor iedereen: elkaar ongeremd kunnen zien, heftige feestjes en niets meer moeten plannen. Als je zin hebt: go!

Armoede bij leerlingen werd pijnlijk zichtbaar

De cijfers gaan de goede richting uit, dat is voor Kaat een hele geruststelling. Naast leerkracht is ze ook leerlingbegeleider in het eerste en tweede middelbaar op de Prizma Middenschool in Izegem. “Ik maak me de laatste tijd echt zorgen over het welbevinden van de kinderen. Het aantal psychologische klachten neemt toe. Vaak hebben ze ook problemen thuis, waardoor ze niet meer aan leren toekomen. Ook armoede is pijnlijk zichtbaar: soms is er maar één computer in het hele gezin die de kinderen moeten delen. Gelukkig kon de school daarvoor hulp bieden.”

Uiteindelijk zijn het toch de fijne momenten uit je schoolcarrière die bijblijven. Gelukkig kunnen we nu beperkt weer activiteiten opstarten en zie ik een positief effect

Hoe pakken we kinderarmoede aan?

Dat wil Vlaams fractieleider Hannes Anaf heel graag van jou weten. Schrijf je snel in voor de digitale sessie op donderdag 1 juli 2021 en zeg je gedacht. Met jouw input gaan we de slag om de prioriteiten te bepalen.

 

Ook ontspannen was moeilijk op school: alle leuke schoolactiviteiten werden geschrapt en sporten kan maar heel beperkt. Kaat gaat verder: “Uiteindelijk zijn het toch de fijne momenten uit je schoolcarrière die bijblijven. Gelukkig kunnen we nu beperkt weer activiteiten opstarten en zie ik een positief effect. Ik hoop oprecht dat onze jeugd spoedig het normale leven weer kan oppakken, zodat ze mekaar niet langer online moeten ontmoeten, terug kunnen sporten, familie zien en feestjes houden.”

Vaccinatievreugde: “Elkaar ongeremd kunnen zien”

Begin mei kreeg Kaat haar eerste vaccin, eind juli volgt het tweede: “Ik keek vanaf ‘s ochtends al uit naar het moment van mijn eerste vaccin. Dat is echt de eerste stap vooruit naar terug een normaal leven. Het is het gespreksonderwerp bij uitstek in de familie: ‘Heb jij je uitnodiging al gekregen? Wanneer ben jij aan de beurt?’”

Deze zomer hebben ze met vrienden een fietsvakantie gepland in eigen land. Een reisje naar het buitenland ziet Kaat ook wel zitten: “Bretagne bijvoorbeeld, een mooie Franse bestemming met atypisch mooi onderhouden tuinen. 

“Ik hoop op een spoedige vrijheid voor iedereen: elkaar ongeremd kunnen zien, heftige feestjes en niets meer moeten plannen. Als je zin hebt: go! En dat zonder afstand of mondmaskers. We hebben al een paar trouwfeesten gemist. Die werden allemaal uitgesteld en kunnen hopelijk spoedig doorgaan, want ik heb er zin in!”, besluit Kaat. 

Hoe zorgen we voor duurzame en veilige mobiliteit?

Dat wil federaal parlementslid Joris Vandenbroucke heel graag van jou weten. Schrijf je snel in voor de digitale sessie op maandag 14 juni 2021 en zeg je gedacht. Met jouw input gaan we de slag om de prioriteiten te bepalen.

 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant