Nieuws

Joris & Els: “Een bezoek aan Pairi Daiza of de kust met trein, tram, bus moet simpeler en goedkoper”

Ronny Wolfcarius

Thursday 31

March 2022 09:00

Wie vandaag naar de Ardennen of de kust reist met het openbaar vervoer, betaalt afhankelijk van waar je op- of overstapt verschillende tarieven (De Lijn, TEC, MIVB of NMBS) voor de trein, bus of tram. Dat maakt het complex en op den duur onbetaalbaar voor iedereen. Vooruit introduceert het combiticket: een dagticket aan een vaste prijs voor al het openbaar vervoer in België. Kamerlid Joris Vandenbroucke en Vlaams parlementslid Els Robeyns slaan de handen in elkaar om dit voorstel kracht bij te zetten. 

Waarom is een combiticket belangrijk? 

Els: “De Lijn voert op 1 april een tariefverhoging voor de losse bustickets in. Terwijl een ticket in 2020 nog 1,80 euro kostte is dat nu al gestegen naar 2,50 euro. Dat is voor veel mensen onbetaalbaar. Als we het openbaar vervoer aantrekkelijk willen maken, moeten we het simpeler en goedkoper maken. Vandaag blijft het, ondanks de hoge prijzen aan de pomp, nog steeds goedkoper om de auto te nemen. Dat is absurd.”

Joris: “Voor een bezoek aan bijvoorbeeld Pairi Daiza in Bergen, moet je 3 verschillende tickets kopen voor de trein, tram en bus. Dat moet simpeler en goedkoper. Met het combiticket doen we dat. Zo overtuigen we mensen om bij uitstapjes het openbaar vervoer te gebruiken en de wagen te laten staan. Dat is goed voor het klimaat, goed voor het toerisme in ons land én goed voor onze portemonnee.”

Hoe werkt zo’n combiticket? 

Joris: “Een combiticket is 1 dagpas voor tram, trein én bus. Vandaag bestaat dit systeem al in Oostenrijk. Ook in ons land is er een gelijkaardig systeem: de BruPass, voor het Brussels hoofdstedelijk gewest.” 

Els: “Het combiticket zou 7 euro kosten. Daarmee kan je een hele dag al het openbaar vervoer (NMBS, De Lijn, MIVB, TEC) in België gebruiken. Op elk tijdstip van de dag en van de week, zonder een onderscheid te maken tussen dal- en spitsuren of week- en weekenddagen.”

(Het artikel gaat verder onder de Facebookpost.)

Welk verschil maakt het combiticket concreet? 

Joris: “HLN toonde het enkele weken geleden nog duidelijk aan in een opiniestuk over een fictief gezin van 4 dat een uitstapje Wilrijk - Oostende plant. Het gezin zou 83 euro kwijt zijn aan bus- en treintickets, tegenover 50 euro aan diesel en parking als ze de auto nemen. Zelfs als ze voordelige treinkaarten voor meerdere ritten zouden kopen, ligt de kost voor het openbaar vervoer met 73 euro nog altijd een stuk hoger.” 

Els: “Als we de vergelijking nog gedetailleerder maken en we voegen de jaarlijkse kosten van de auto (verzekering, taksen en onderhoud) toe, stijgt de prijs van het uitstapje naar zee met de wagen tot 56 euro. Dat is nog altijd 30% goedkoper dan de goedkoopste trein- en busformule. Ondanks de historisch hoge prijzen aan de pomp. Met een combiticket zou het gezin van 4 dus voor 28 euro naar Oostende kunnen reizen.”

Het blijft niet enkel bij een combiticket. Vooruit voert vandaag ook actie aan verschillende bushaltes? 

Joris: “Dat klopt. De prijs van het goedkoopste busticket stijgt naar 2,5 euro. Heen en terug naar de cinema, naar de markt of naar je oma? Dat is dan 5 euro alsjeblieft. Ondertussen blijft de dienstverlening wel hetzelfde met hetzelfde zitje en dezelfde halte.”

Els: “Onder het motto: ‘Voor luxeprijzen een luxebehandeling’ deelden we vandaag een glaasje bubbels uit aan heel wat bushaltes in Vlaanderen. Want voor deze prijzen verwacht je toch een luxebehandeling. Vooruit voerde actie in Sint-Niklaas, Gent, … Voor Vooruit is betaalbaar openbaar vervoer basis, geen luxe.”


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.