Jean-Pierre Zanni ligt wakker van een goed en gelukkig leven voor zijn kinderen
Team Vooruit
Friday 07
May 2021 08:27
“Waar lig jij wakker van?” is onze oproep om zonder taboes het gesprek aan te gaan met iedereen die gelooft in de kracht van solidariteit, maar zich niet gehoord voelt. Jean-Pierre Zanni die van een welverdiende rust geniet na een leven hard werken, ligt wakker van de vraag of zijn kinderen goed en gelukkig kunnen opgroeien.
Al bij al is Jean-Pierre Zanni (67) uit Retie een tevreden mens. Na een leven hard werken, geniet hij nu van een welverdiende rust. En van zijn kleinkinderen. Zijn oogappels, voor wie hij net als elke opa het beste wil. Jean-Pierre is een kind van Italiaanse ouders. “Mijn vader kwam naar België om in de mijnen te werken en leerde hier mijn moeder kennen. Hij werd op termijn vakbondsafgevaardigde. Vanuit zijn achtergrond in Italië was hij erg sociaal geëngageerd.”
Zo stond ik na twintig jaar dienst plots op straat. Ik was 58 jaar en wilde niet bij de pakken blijven zitten. Ik ging weer solliciteren, met succes
Geen studiehoofd - of toch?
Aanvankelijk was Jean-Pierre geen studiehoofd. “Als tiener liep ik niet erg hoog op met school en op m’n 18de hield ik het voor bekeken. Al snel besefte ik dat dit niet mijn beste idee was en ging ik avondles volgen. Zo werd ik eerst elektrotechnieker, klom daarna op tot operationeel productieleider en groeide ik uiteindelijk zelfs door tot bij het management.”
Lig jij ook wakker van een goed en gelukkig leven voor jezelf of je kinderen? Schrijf je hier in!
In 2011 ging het bedrijf failliet door de bankencrisis. “Zo stond ik na twintig jaar dienst plots op straat. Ik was 58 jaar en wilde niet bij de pakken blijven zitten. Ik ging weer solliciteren, met succes. Zo had ik uiteindelijk nog vier jaar een mooie carrière. Na 43 jaar werken, ging ik op pensioen, maar startte een vennootschap en werkte nog vijf jaar deeltijds als consultant. Nu geniet ik van m’n pensioen en ben actief bij een zangkoor en in de plaatselijke harmonie. Ik startte zelfs in de academie met beeldhouwen.”
Er zijn wel behoorlijk wat klimaatdoelstellingen, maar de uitvoering ervan loopt soms mank. Om dat aan te pakken, is er wereldwijde solidariteit nodig. We moeten verder kijken dan onze eigen straat
Een nieuw leven..
Nu Jean-Pierre meer tijd kan vrijmaken voor zijn kleinkinderen, beseft hij ook hoe belangrijk het is dat die een mooie toekomst krijgen. “Hun toekomst ligt me nauw aan het hart. Daarom denk ik graag mee over hoe het beter kan.
Een globale strategie is wat we nodig hebben. Hoe organiseren we een wereld waarin iedereen het goed heeft? Met dat antwoord kunnen we ook lokaal aan de slag
Zo heb ik vragen bij onze expansie gerichte economie. Ik denk dat we aan het plafond zitten. Het huidige systeem kunnen we niet blijven volhouden.
Bedrijven denken enkel aan maximale winst. Daarom lijkt het me beter als we een deel van die winst investeren in bijvoorbeeld sociale verbeteringen, in continue leren of in kinderopvang. Of nog beter, in een sluitend klimaatbeleid.”
.. in een gezonde wereld
Jean-Pierre wil natuurlijk ook dat de volgende generaties opgroeien in een gezonde wereld. “Er zijn wel behoorlijk wat klimaatdoelstellingen, maar de uitvoering ervan loopt soms mank. Om dat aan te pakken, is er wereldwijde solidariteit nodig. We moeten verder kijken dan onze eigen straat. We hebben een algemene strategie nodig die klimaatwetenschappers mee uitbouwen.”
De laatste periode dat ik heb gewerkt, was de beste. Ik haal ook erg veel energie uit samen dingen doen met de kleinkinderen. Ik help ze groeien als het ware. Op die manier investeer ik iets van mezelf in anderen
Vanuit zijn levenslange werkervaring heeft Jean-Pierre heel wat ideeën om dat aan te pakken. “Elk bedrijf weet tegenwoordig hoe belangrijk veiligheid is. Vroeger bestond een veiligheidsbeleid op papier, maar bleef het dode letter. Tegenwoordig schakelen bedrijven een veiligheidsadviseur in voor de meest diverse taken. Als we ons denken over veiligheid zo kunnen bijschakelen, dan kan dat ook voor ons klimaat.”
“Een globale strategie is wat we nodig hebben. Hoe organiseren we een wereld waarin iedereen het goed heeft? Met dat antwoord kunnen we ook lokaal aan de slag.”
LEES OOK: het verslag van de digitale sessie "goed en gelukkig leven"
Jean-Pierre beseft dat al die wijzigingen niet evident zijn. ”Het spreekt vanzelf dat sommige mensen dat niet graag gaan zien gebeuren. Iedereen wil z’n eigen vrijheid invullen, maar zo werkt een samenleving niet. Uiteraard ben je vrij om te doen wat je wil, maar wel binnen een bepaald frame of binnen bepaalde afspraken. Je verantwoordelijkheid nemen is ook een vorm van solidair zijn.”
Met minder gaat het ook
“We permitteren ons teveel luxe. Zou het niet beter zijn financieel te streven naar voldoende in plaats van naar altijd meer? De nieuwste iPhone of dat Netflix-abonnement is uiteindelijk niet de essentie. Dat vergeten we soms.”
Uiteraard ben je vrij om te doen wat je wil, maar wel binnen een bepaald frame of binnen bepaalde afspraken. Je verantwoordelijkheid nemen is ook een vorm van solidair zijn
“Weet je, ik spring elke maand een gat in de lucht als ik mijn pensioen krijg. Dat is toch helemaal niet evident. En eigenlijk ben ik een contente mens. Mijn geluk stijgt met de jaren. De laatste periode dat ik heb gewerkt, was de beste. Ik haal ook erg veel energie uit samen dingen doen met de kleinkinderen. Ik help ze groeien als het ware. Op die manier investeer ik iets van mezelf in anderen.
Ik ben tevreden met genoeg hebben. Dat is wat me eigenlijk écht gelukkig maakt.”
De vraag wat je nodig hebt voor een goed en gelukkig leven komt ook aan bod tijdens onze digitale sessies. Wil je er mee over praten, schrijf je dan hier in.
Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur
Team Vooruit
Deel dit artikel met je vrienden.
Dit vind je misschien ook
interessant
-
Voor een beter en socialer Vlaanderen
Team Vooruit29.09.2024
-
Hoe stem je geldig?
Team Vooruit23.09.2024
-
Maak kennis met onze nieuwe parlementsleden
Team Vooruit14.06.2024