Nieuws

INTERVIEW: Vooruit toont hoe mooi gelijkheid en liefde kan zijn - Maxim Veys

Team Vooruit

Thursday 24

June 2021 16:18

Maxim is niet te spreken over de beslissing van UEFA. Zij besloten niet op te komen voor de rechten van de LGBTQIA+-gemeenschap. Zo mocht het stadion in München niet verlicht worden in de regenboogkleuren. Volgens UEFA zou dit een politiek standpunt zijn tegen Hongarije, waar vorige week een anti-LGBTQIA+-wet werd gestemd. Als iemand voor liefde en gelijkheid op de barricades staat, is het Vlaams parlementslid Maxim Veys. Hij ondernam meteen actie. 

 

LEES OOK: In de spotlight: Maxim Veys >>

Waarom was het verlichten van het stadion juist een goed statement geweest tegen de regering van Viktor Orbán?

Hongarije heeft op dinsdag 15 juni een wet gestemd waarbij homofilie wordt gelijkgesteld met pedofilie. Dit druist helemaal in tegen de Europese waarden en normen. Dit druist in tegen alles waar wij als Vooruit voor staan. 

Als UEFA niet wil opkomen voor de gelijkheid van de regenbooggemeenschap, doen we het zelf

UEFA had dinsdag een statement kunnen maken door het stadion van München te verlichten in de regenboogkleuren. Ze besloten om dit niet te doen. Het zou een politiek standpunt zijn, wat niet mag volgens hun regels.

Hier kwam heel wat kritiek op. Terecht volgens jou?

Absoluut. Als zelfs het opkomen voor mensenrechten controversieel is geworden, wat zijn we dan aan het doen? Ik kreeg echt enorm veel berichten van mensen die hun ongenoegen uiten. Ik ben dan ook echt kwaad. Ik zal blijven strijden tot elke Europese burger veilig zichzelf kan zijn.

Veel Europese politici maken nu wel goed klinkende statements, we gaan op alle manieren zorgen dat ze ook effectief tot daden overgaan

We kunnen niet strijden voor gelijkheid in Vlaanderen en tegelijk blind zijn voor wat elders in Europa gebeurt. Politiek is meer dan praten alleen. Vooruit wil voor de gelijkheid van de LGBTQIA+-gemeenschap strijden en dat doen we met concrete acties. 

Over welke acties gaat het juist? 

Gisteren heb ik via mijn sociale media opgeroepen om vanaf 21 uur, tijdens de match tussen Duitsland en Hongarije, de pride te tweeten met de hashtags #DUIHON #GERHUN en #UEFA. Als UEFA niet wil opkomen voor de gelijkheid van de regenbooggemeenschap, doen we het zelf. 

Iedereen was boos en verontwaardigd. Enorm veel mensen stonden dan ook achter deze actie. We hebben laten zien hoe mooi gelijkheid en liefde kan zijn. Het heeft opnieuw laten zien dat we onze strijd moeten blijven verder zetten. Politiek is meer dan praten. We moeten actie ondernemen. Het zal hier niet bij stoppen.

Daarom lanceerden we vorige week vrijdag ook een briefschrijfactie, het is de Europese Commissie en de lidstaten die nu hun werk moeten doen. Iedereen kan de Commissie aanschrijven met onze voorgemaakte brief. Hoe meer mensen hun stem laten horen, hoe zwaarder we kunnen wegen.

Wat wil je met de acties bereiken? 

De reactie van UEFA en de gebeurtenissen in Hongarije tonen nog maar eens aan dat de strijd nog lang niet is gestreden. België is juridisch gezien het tweede beste land voor leden van de LGBTQIA+-gemeenschap. Op vlak van onze samenleving en mentaliteit zijn we er nog lang niet. We mogen niet blind zijn voor wat in het buitenland gebeurt. Homo’s gelijkstellen met pedofielen en discrimineren is schandalig en vloekt met onze “westerse waarden”. En ook met de vrije meningsuiting trouwens.

Politiek is meer dan praten alleen. Vooruit wil voor de gelijkheid van de LGBTQIA+-gemeenschap strijden en dat doen we met concrete acties

Dit thema gaat over partijgrenzen heen, voor deze strijd is geen oppositie en meerderheid. Daarom werkte ik samen met collega's van andere partijen (N-VA, VLD, CD&V en Groen) aan een resolutie die daar wil aan werken. We vroegen de Vlaamse regering om te werken op 21 werven, die we ieder jaar gaan evalueren. Er zijn genoeg resoluties die gestemd worden en daarna in een doos belanden. Dat mag niet gebeuren.

Heel ons team, ook mijn collega’s Annick Lambrecht, Vicky Reynaert op federaal en Kathleen Van Brempt op Europees niveau, strijden voor de vrijheid van de LGBTQIA+-gemeenschap. We blijven dit verder opvolgen. Veel Europese politici maken nu wel goed klinkende statements, we gaan op alle manieren zorgen dat ze ook effectief tot daden overgaan.”

Maak mee impact

We kunnen niet pleiten voor gelijkheid in Vlaanderen en tegelijk blind zijn voor wat elders in Europa gebeurt. Doe mee en schrijf of mail de Europese Commissie aan.

 

 

 

 


Ga naar Laatste nieuws
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.