Nieuws

INTERVIEW: welke lessen trekken we uit een jaar telewerk? - Anja Vanrobaeys

Team Vooruit

Friday 21

May 2021 12:37

Telewerk is een blijver. Anja Vanrobaeys vindt het hoog tijd om te zorgen voor een betere omkadering: “Telewerk biedt heel wat voordelen en moet daarom voor meer mensen mogelijk zijn. Bedrijven moeten de extra kosten voor de werknemer, zoals verwarming en papier, vergoeden. Én werknemers verdienen het recht om onbereikbaar te zijn na de werkuren.”

Wat is de balans na een jaar massaal telewerken?

Telewerk is nog te vaak improviseren. Werknemers zijn aangewezen op een oncomfortabele stoel aan de keukentafel. Ze maken extra kosten voor elektriciteit, verwarming en papier die niet vergoed worden. Ze hebben meer stress en minder informeel contact met collega’s.

Uit enquêtes blijkt dat een kwart van de werknemers zich mentaal niet goed voelt door het verplichte telewerk. 1 op de 4 is helemaal niet tevreden over zijn werkplek thuis. En slechts 1 op de 5 is onbereikbaar na de werkuren. Die cijfers moeten dringend beter.

Tegelijk is het duidelijk dat telewerk heel wat voordelen biedt. Veel Belgen geven aan dat ze werk, gezin en vrije tijd nu makkelijker combineren. Om nog maar te zwijgen over de files.

Wie meer bereikbaar is, ervaart meer stress. Het bewijst dat de slinger van de digitalisering kan doorslaan

Daarom wordt het tijd om telewerk voor meer mensen toegankelijk te maken én de nadelen op te lossen. Nu we stilaan terug naar de werkvloer mogen, is dit het ideale moment om telewerk een duurzame plaats te geven in onze samenleving.

Krijgen werknemers dan geen vergoeding voor telewerk?

De overgrote meerderheid telewerkt nog steeds zonder compensatie voor de extra kosten. Het gaat om uitgaven als verwarming, papier, water en koffie. Dat weegt op een krap gezinsbudget. 

Bij zij die wel een vergoeding kregen, bedroeg die gemiddeld 64,15 euro in januari 2021. De regering voerde die vrijstelling net in om kosten op te vangen en heeft ze intussen nog verhoogd naar 144,31 euro. Telewerk moet dus meer zijn dan gewoon een besparing op kantoorruimte.

Vóór de crisis was telewerk vooral iets voor mensen met een hoger inkomen. Een kwart van de telewerkers had een netto-gezinsinkomen van meer dan 4.000 euro. Zo’n vergoeding zorgt er ook voor dat thuiswerken niet alleen iets voor die happy few is. 

In Frankrijk bestaat het recht om in je privétijd niet gestoord te worden. Heeft België ook zoiets?

Nee. Hier bestaat nog geen uitdrukkelijke wettelijke basis voor dat recht. Er is wel een tijdelijke regeling over telewerken in coronatijd. Dat is een begin, maar in de praktijk is het aanmodderen. We moeten dus werk maken van een sterkere wettelijke basis.

Wie meer bereikbaar is, ervaart meer stress. Het bewijst dat de slinger van de digitalisering kan doorslaan. Zeker wanneer leidinggevenden niet duidelijk zijn over wat ze van medewerkers verwachten.

De work-life balance van veel werknemers is erop verbeterd. Waar sommigen vroeger uren in de file stonden, pendelen ze nu van hun slaapkamer naar hun bureau. Dat scheelt

Sommige bedrijven nemen zelf opvallende initiatieven om hun werknemers gezond en gemotiveerd te houden. Opvallend voorbeeld is autobouwer Porsche in Duitsland, dat mails na de werktijd automatisch wist.

Hoe maak je thuiswerken aangenamer?

Een degelijke werkplek thuis is essentieel, met een comfortabele stoel en een goed bureau. Meer dan de helft van de telewerkers heeft dan wel een apart bureau. Liefst 93% van hen betaalde die volledig zelf. Sommige bedrijven zorgden wel voor een bureaustoel, maar nog heel wat mensen werken op een tabouret aan de keukentafel.

Nochtans bestaat zoiets als de Codex Welzijn. Die verplicht werkgevers om in te zetten op een aangename werkplek, waar je ook werkt. Sinds telewerk zit het aantal muisarmen, nekklachten en ontstoken gewrichten in stijgende lijn.

Heeft thuiswerken dan geen voordelen?

Natuurlijk wel. Er zijn heel wat mensen die graag thuiswerken. De work-life balance van veel werknemers is erop verbeterd. Waar sommigen vroeger uren in de file stonden, pendelen ze nu van hun slaapkamer naar hun bureau. Dat scheelt. Telewerk is een blijver. We moet er gewoon op toezien dat de nadelen niet groter worden dan de voordelen.

 

Geef ook jouw gedacht

Wat betekent goed en gelukkig leven voor jou? Die vraag stellen we aan elk van jullie op onze digitale sessies. Met jullie input gaan we dan aan de slag om de prioriteiten te bepalen. Schrijf je gratis in en ga in gesprek met geluksexpert Dajo De Prins en de andere deelnemers, zaterdagavond 22 mei 2021 om 20 uur.

 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant