Nieuws

Tine Jans: “Binnen elk thema denk ik aan jongeren en de impact die een beslissing op hen heeft”

Ronny Wolfcarius

Tuesday 29

March 2022 11:49

Hoe een stageplaats kan leiden tot een vaste job. Dat weet Tine Jans als geen ander. 10 jaar na haar stage bij (toen nog) sp.a zet ze zich elke dag keihard in voor onze beweging. In de provincieraad van Limburg strijdt ze om het leven van alle Limburgers beter te maken. En als medewerker in de federale Vooruit-fractie ondersteunt ze onze federale parlementsleden. Passie, engagement en enthousiasme, dat is Tine.

Foto van © Lise Lynen

Tine, hoe ben je bij Vooruit terechtgekomen?

In 2012 polste ik bij sp.a Zonhoven of het mogelijk was om stage te doen op de communicatieafdeling. Ze waren druk bezig met het vormen van de lijst voor de verkiezingen. En in Zonhoven hadden ze nog jonge mensen nodig. Naast het stageaanbod kwamen ze met de vraag of ik mee op de lijst wilde staan in Zonhoven. Mijn nieuwsgierige ik dacht: ‘Goh, hoe zou dat zijn? Dat interesseert me wel. Ik ben er gewoon voor gegaan. En 10 jaar later zit ik hier nog altijd. Dat is me dus goed bevallen (lacht).

Nu werk je voor de federale Vooruit-fractie. Hoe ben je daar terechtgekomen?

Voor ik deze job deed, werkte ik op het kabinet van onze schepenen in Hasselt. De federale thema’s triggerden mij enorm. Ook Brussel sprak mij aan. Er kwam een vacature om te werken in de Kamer bij Meryame Kitir. Ik heb geen seconde getwijfeld en meteen gesolliciteerd. 

Als parlementair medewerker zorg ik ervoor dat de parlementairen hun werk zo goed mogelijk kunnen doen. Ik zorg ervoor dat hun dossiers in orde zijn, leg contacten en ben hun eerste aanspreekpunt. 

Naast je werk als parlementair medewerker zit je ook in de provincieraad in Limburg.

We zitten in de provincieraad in de oppositie. Dat is niet evident als je met eigen voorstellen komt. Toch is het me al een aantal keer gelukt om een voorstel goedgekeurd te krijgen. Daar ben ik best trots op. 

We zorgden bijvoorbeeld vanuit de oppositie voor studieplekken voor jongeren tijdens de coronacrisis. Veel jongeren waren op zoek naar een rustige plaats om te studeren. Ik heb ervoor gezorgd dat de provincie het provinciehuis openstelde. Zeer recent ben ik ook het engagement aangegaan om banken en picknicktafels rolstoeltoegankelijk te maken in de hele provincie.

(Het interview gaat verder onder de Facebookpost.)

Wat vind je de belangrijkste thema’s die je in de provincieraad behandelt?

Toegankelijkheid en jongeren vind ik zeer belangrijke thema’s. Het thema jongeren is geen specifieke bevoegdheid van de provincies, maar alle beslissingen hebben een invloed op jongeren én op hun keuze om in Limburg te blijven. En laat dat net 1 van de uitdagingen zijn van onze provincie: jong talent in Limburg houden. 

Binnen elk thema denk ik aan jongeren en de impact die een beslissing op hen heeft. Zo geef ik ook jongeren een belangrijke stem in de provincie.

Binnen elk thema denk ik aan jongeren en de impact die een beslissing op hen heeft. Zo geef ik ook de jongeren een belangrijke stem in de provincie. Daarnaast probeer ik vooral te focussen op klimaat, want dat is ook een enorm belangrijk thema voor onze provincie. 

Op welke manier kan je in de provincie impact maken op het vlak van klimaat?

Op verschillende manieren. Van waterwegen tot mobiliteit, of het patrimonium dat de provincie zelf in handen heeft. Zo moeten we erop toezien dat de provincie zelf het goede voorbeeld geeft en alle gebouwen klimaatneutraal maakt

Mijn focusthema's jongeren en klimaat komen bijvoorbeeld samen als het over het provinciaal onderwijs gaat. Onze scholen staan voor een enorme uitdaging met de stijgende energieprijzen en de verouderde schoolgebouwen. Een enorme uitdaging die ik binnenkort in de provincieraad zal aankaarten.

(Het interview gaat verder onder de Facebookpost.)

Welke impact hebben de provincies? 

Voor Limburg is de provincie enorm belangrijk. Ik kan me inbeelden dat dat bijvoorbeeld in Antwerpen anders is. De provincie Antwerpen heeft een grootstad die zaken regelt voor de rest van de provincie. Daarom lijkt de impact van de provincie voor sommige mensen misschien niet zo groot. 

In Limburg is dat anders. Daar hebben we geen uitgesproken grootstad. Limburg heeft ook een hele geschiedenis van tegenslagen. Maar het Limburggevoel bestaat echt. En dat komt voort uit de vele uitdagingen die wij als Limburgers al moesten overwinnen. Iedereen die ik ken, heeft wel een band met de Ford-fabriek of heeft een mijnverleden. Dat zorgt voor samenhorigheid en goesting om samen te strijden. 

De provincie zorgt ervoor dat we allemaal samen vooruit kunnen in Limburg.

De provincie zorgde er altijd voor dat we die tegenslagen te boven zijn gekomen. Dat we ons mannetje kunnen staan tegen de grote steden. Daarom is in Limburg de provincie zo belangrijk. Ze zorgt ervoor dat we allemaal samen vooruit kunnen.

Waar zie je jezelf binnen 5 jaar?

Over 5 jaar ben ik zeker nog met politiek bezig. Of het als uitvoerend mandataris of achter de schermen is, weet ik niet. Ik ben gewoon heel graag met politiek bezig en help graag mensen. 

In de politiek, merk je echt hoeveel impact politiek heeft op de mensen. 

Als je in de politiek zit, merk je echt de impact ervan op mensen. Zowel op lokaal niveau, als op hoger niveau. Van een origineel lokaal sportevent, zoals een containercup voor sporters met een handicap, tot zorgen voor hogere pensioenen na jaren van hard labeur. Je kan mensen helpen.

Ik hoop ook dat we in de toekomst meer mandatarissen hebben in Hasselt. We hebben nu 2 sterke schepenen. We gaan er alles aan doen om dat uit te breiden in 2024. Dan kunnen we lokaal nog meer impact hebben. Ik woon nu 6 jaar in Hasselt. Ik hoor van onze lokale vrijwilligers uiteraard veel verhalen uit de tijd van Steve Stevaert. Laten we daar terug op mikken!


Foto van © Lise Lynen

Op lokaal niveau strijd je voor toegankelijkheid, jongeren en klimaat. Vind je dat ook als fractiemedewerker belangrijk?

Uiteraard. Denk maar aan de toegankelijkheid van de treinstations en het mentaal welzijn van studenten tijdens de coronacrisis. Of de klimaatproblematiek die vorig jaar in de Vesdervallei en bij ons in Limburg nogmaals pijnlijk duidelijk werd. Het zijn allemaal thema’s die op hoger niveau veel aandacht verdienen.

Als fractiemedewerker ben ik nu veel bezig met sociale zaken: ervoor zorgen dat mensen een degelijk inkomen hebben en dat iedereen toegang heeft tot de arbeidsmarkt. Ook mensen die uit de boot vallen moeten we ondersteunen. Een sociaal vangnet is enorm belangrijk. 

Iedereen moet de kans hebben om te werken en zijn/haar steentje bij te dragen aan onze maatschappij. En als je bijdraagt, moet je ook geholpen worden wanneer je eens tegenslag hebt. Dat is de kern van het socialisme. Dat is voor mij echt belangrijk. 

Wat is voor jou de weg vooruit?

Als je jezelf kan ontplooien binnen iets waar je goed in bent of graag doet . Dat is voor mij de weg vooruit. Dat creëert een gevoel van eigenwaarde. Je voelt je dan ook deel van de samenleving. Wij moeten er in de politiek voor zorgen dat mensen zich ook ten volle kunnen ontplooien. 

Jezelf ontplooien binnen iets waar je goed in bent. Dat is voor mij de weg vooruit. 
Naar wie kijk je op?

Ik kijk op naar de vrouwen die ik de afgelopen jaren heb leren kennen. Zowel binnen als buiten onze beweging. 

Hier focus ik me even op zij die een rol hadden binnen mijn politiek engagement. Want de lijst is eindeloos. Toen ik in Zonhoven begon, was dat Ingrid Lieten. Dan leerde ik ook heel snel Meryame Kitir kennen, die nu onze minister van Ontwikkelingssamenwerking is. Ik ben enorm trots op haar en op alles wat ze doet. 

Nog een straffe madame is Valerie Del Re. Zij is nu directeur van Greenpeace. Dat is echt een vrouw die tegen de schenen durft schoppen en out of the box denkt. Eigenlijk geldt dat voor alle vrouwen die ik opnoemde. Dat zijn gewoon echt straffe madammen. 

Wat doe je in je vrije tijd?

Veel (lacht). Ik basketbal al 22 jaar en heb ook enkele jaren gecoacht. Daarnaast ben ik vrijwilliger bij de Special Olympics uiteraard bij het team voor vrijwilligers. We zorgen ervoor dat de omkadering in orde is zodat onze atleten een geweldig weekend beleven. 

Ik ben ook vrijwilliger bij 11.11.11. Daar werkte ik bijvoorbeeld mee aan de organisatie van de 11trail: een familiaal loopevenement. Door corona is dat helaas in het water gevallen. En ik ben ook nog mee trekker van de groep Hasselt Curieus. 

De impact van corona op je vrije tijd was dan waarschijnlijk groot?

Die impact was gigantisch. Ik ben single, woon alleen en hield me goed aan de regels. Ik ging van een overvolle agenda en mijzelf voorbij lopen naar vastroesten in mijn zetel. Na een tijdje begon dat enorm te wegen. De muren kwamen dan echt op mij af. Je had wel veel videochats, maar dat is niet hetzelfde als spontaan met vrienden iets gaan drinken. Ik heb de festivalweekends ook echt gemist. Gelukkig kan dat deze zomer opnieuw.

Ik heb gelukkig veel goede vrienden die af en toe voor de deur stonden. Daar heb ik veel steun aan gehad.

Midden in de coronacrisis ben ik ook van job veranderd en in de Kamer beginnen werken. Ik moest dan natuurlijk ook volledig telewerken. Dat was als nieuweling in het begin echt zoeken. Als je dan ‘s avonds niet met iemand kan babbelen, weegt dat na een tijdje wel door. Ik heb gelukkig veel goede vrienden die af en toe voor de deur stonden en waar ik mee ging wandelen. Daar heb ik veel steun aan gehad.

Wat is je meest typerende eigenschap? 

Ik ben heel uitgesproken en eerlijk. Als je mijn mening vraagt, zal ik die zelden verbloemen (lacht).

Welke karaktertrek vind je bij jezelf het meest irritant?

Ik ben nogal ongeduldig. Het moet vooruit gaan. Dat is niet zo praktisch in de politiek (lacht). 

Wat is je meest dierbare bezit?

Het samenzijn met anderen en weten dat zij er in zowel goede als slechte tijden voor je zijn. 

Hoe klinkt je motto?

Ik heb er 2 die ik belangrijk vind. “Everyone you will ever meet knows something you don’t”. iedereen heeft andere ervaringen en je zal altijd bijleren van andere mensen. 

En ook “Until you’re ready to look foolish, you’ll never have the possibility of being great”. Je moet durven vallen om vooruit te kunnen gaan.


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.