Nieuws

In de spotlight: Kris Verduyckt

Team Vooruit

Tuesday 11

May 2021 16:25

Kris Verduyckt is opgeklommen van gemeenteraadslid in Lommel tot federaal parlementslid. In al die jaren leerde hij dus alle kanten van de politiek kennen. Daarnaast is hij geen onbekende in het Lommelse verenigingsleven. Als federaal parlementslid zetelt hij nu in de commissies Klimaat & Energie en Defensie. Zijn tienpuntenplan voor eerlijke en goedkopere energiefacturen is voor hem prioriteit.  Zijn wetsvoorstel om oude, dure energiecontracten aan te pakken, is alvast een duidelijke voorzet.

Dag Kris, we hebben elkaar al een tijdje niet gezien. Hoe gaat het met jou?

Als ik corona weg denk, mag ik eigenlijk niet klagen. Er is veel werk, er gebeurt van alles achter de schermen. Het zijn boeiende tijden. Ik heb het geluk dat ik nog veel mensen spreek, weliswaar meestal achter mijn computerscherm. Het enige dat mist, is een écht sociaal leven zoals in 2019, maar dat is bij iedereen zo.

Wat mis je dan het meest? 

Cultuur! Ik ging graag en veel naar concerten of theater. Dat viel allemaal weg. Gelukkig zag ik nog  veel vrienden en net zoals iedereen in België zijn we samen gaan wandelen. Net voor de corona hadden we een hond gekocht, dat bleek een geweldige zet te zijn. Daar hebben we enorm veel liefde van gekregen de afgelopen periode.

Ik ben een echte ‘mensen mens’. Ik ben graag onder het volk. Ik werk heel graag met mensen samen en leer graag nieuwe mensen kennen

Vertel eens over jouw hond?

We hebben hem Bubbel genoemd. Het heeft niks met corona te maken. Ik ben ooit naar een performance van een artiest geweest, die liet zich van 4 meter hoog vallen op beton in bubbelplastiek. Dus eigenlijk is onze hond naar bubbelplastiek genoemd (lacht).

Heb je nieuwe activiteiten met vrienden ontdekt?

Ja, dat wandelen met vrienden was eigenlijk vrij nieuw. Normaal gezien doen we samen gezelschapsspelen of escaperooms. We hebben de digitale versie geprobeerd, maar dat is toch niet hetzelfde. Je voelt dat dat zaken zijn die in het echt moeten gebeuren. Samen ontdek je dan mooie gebieden die je niet kende. Zelfs in de streek waar ik afkomstig van ben. Het is ook gewoon leuk eh. Je pakt wat drinken en eten mee voor onderweg. Ik zie me dat na de corona ook nog wel doen.

Ondanks verschillende karakters en visies zoeken we samen naar oplossingen

Qua werk, zit je zoals iedereen ook vooral thuis. Wat zijn de voor- en nadelen?

Het voordeel is efficiëntie. Ik ben vaak lang onderweg naar Brussel met de trein. Het grote nadeel aan thuiswerk is dat in politiek menselijke relaties erg belangrijk zijn. Daar werk je aan bij een tas koffie. Dat aspect is moeilijker. Je kan de telefoon pakken en iemand opbellen maar dat is toch niet helemaal hetzelfde.

Je bent ook een lokale federaal politicus. Iemand die nog steeds veel aanwezig is in Lommel. Dat lokale aspect lijkt een rol die op jouw lijf lijkt geschreven is. Is dat een bewuste keuze geweest?  

Ik ben een echte ‘mensen mens’. Ik ben graag onder het volk. Ik werk heel graag met mensen samen en leer graag nieuwe mensen kennen. Ik was reisbegeleider van avontuurlijke reizen in kleine groep: zo’n groep onbekenden naar elkaar zien groeien, vond ik geweldig. In de politiek is dat ook zo. Ondanks verschillende karakters en visies zoeken we samen naar oplossingen. Over de meeste zaken zijn we het immers eens, alleen de conflict dossiers komen terecht in de media. 

Schrijf je hier in voor de digitale sessie met Kris Verduyckt over sociaal klimaatbeleid

Je geeft aan dat in de commissies waarin jij zit er eigenlijk weinig discussiepunten zijn. Ik heb  het gevoel dat dit ook de commissies zijn waarbij er moeilijk wetten worden doorgevoerd. Aan wat ligt dat?

Bij energie ligt het aan de techniciteit. Het zijn ongelooflijk complexe dossiers waar enorm veel bij komt kijken. Dat leerde ik ook bij mijn eigen wetsvoorstel over het verbod van de slapende energiecontracten. Vergeet niet dat het gaat over elk huisgezin in België, want elk gezin heeft een energiefactuur. De belangen zijn dus erg groot. Vandaar dat daar veel energie in kroop. Nu we er bijna zijn, is dat heel fijn.

Mijn vader groeide op in een arm gezin van elf. De verhalen over zijn jeugd kwamen binnen als kind

Je hebt ook in de oppositie gezeten. Je bent blij dat we nu in de meerderheid zitten?

De oppositie is leuk omdat je je soms duidelijker kan profileren op de thema’s. In de meerderheid is het vooral een zoektocht naar oplossingen. Uiteindelijk ben ik wel in de politiek gegaan om dingen te veranderen. Ik bijt me graag vast in de dossiers en wil wegen op het beleid. 

Je hebt alle stappen van de politiek doorlopen. Van medewerker naar parlementslid en ondertussen ook jaren schepen geweest. Waar is dat socialistisch verhaal begonnen? 

Mijn vader groeide op in een arm gezin van elf. De verhalen over zijn jeugd kwamen binnen als kind. Ondanks die moeilijke start, kregen zowel mijn vader als nonkels en tantes allemaal wel kansen en kwamen ze goed terecht. Ik vind dat het mooie in ons land dat hier veel mogelijk is. Daar hebben socialisten voor gezorgd. Toen Elio Di Rupo premier werd, was ik dan ook echt fier, als zoon van Italiaanse migranten en met zijn geaardheid eerste minister worden, bewees voor mij dat er veel mogelijk is in ons land. 

LEES OOK: Kris Verduyckt stelt voor: 10 oplossingen voor je energiefactuur

Elio Di Rupo is niet zo lang geleden. Was er niet eerder een moment dat je dacht: "Ik ben socialist”? 

Bij mij was de trigger om de politiek te gaan, toen ik leider was bij de jeugdbeweging eind jaren ‘90. Ik zag er hoe zelfs daar het Vlaams Blok steeds meer aanhang kreeg, terwijl we in een jeugdbeweging vooral leren om niet te veroordelen maar samen te werken. Ik dacht toen: "Als ik daar iets aan wil doen, dan moet ik zelf actief worden.” 

Tijdens mijn jaren als schepen kreeg ik steeds meer aandacht voor ons milieu. De groene thema’s zijn bij uitstek ook sociale thema’s. Want wie zijn de eerste slachtoffers? Bij ons zijn dat gezinnen met een beperkt budget die hun huis niet goed geïsoleerd krijgen en internationaal zijn het ook de zwakkere landen die nu als eerste de gevolgen zien van de klimaatopwarming. Met een goed klimaatbeleid moeten we die verhoudingen proberen recht te trekken.

Als twintiger fractievoorzitter worden, was een echte leerschool. Daarna werd ik parlementair medewerker en ook schepen. Ik ken onze beweging dus vanbinnen en vanbuiten

Hoe is jouw politieke carrière gestart? 

Al als tiener organiseerde ik festivalletjes en fuiven. Dat was altijd een passie. Na corona plannen we in Lommel een jeugdfuif. Jongeren kijken daar al lang naar uit. Als organisator liep ik in de kijker en kwam in contact met de lokale SP-afdeling. Amper een jaar later was ik al fractieleider in de gemeenteraad. Het ging toen al vooruit (lacht).

Was je daar klaar voor?

Als twintiger fractievoorzitter worden, was een echte leerschool. Daarna werd ik parlementair medewerker en ook schepen. Ik ken onze beweging dus vanbinnen en vanbuiten. Daarom besef ik ook dat mijn huidig mandaat een unieke kans is die ik moet waarmaken. Dat ik zowel het nationaal niveau als de afdelingen goed ken, zorgt er ook voor dat ik nog steeds heel veel begrip heb voor die kleine frustraties waar mensen in de afdelingen wel eens tegenaan lopen. 

Waar zitten de grote verschillen toen jij begon als medewerker en nu? 

De snelheid van communiceren. De sociale media heeft een ongelooflijke impact, ook op het politieke leven. Politici zijn heel bereikbaar. Vroeger moest je op café om de polsslag te voelen.  

Uiteraard zijn er soms moeilijke momenten als er keuzes worden gemaakt. Anderzijds zijn we allemaal deel van het team en moeten we zo ook denken. Zeker als we verandering willen brengen als resultaat

Wat de beweging betreft, zie je een trend die in het volledige verenigingsleven aanwezig is. Het aanbod is gigantische groot. Verenigingen vinden steeds moeilijker vrijwilligers die al jaren alles geven. Zo’n levenslange vrijwilliger, dat is aan het uitsterven. Jongeren vandaag zijn even geëngageerd als vroeger, alleen is dat engagement anders en meer gespreid.

Ook in de politiek veranderen kiezers sneller van kleur en kijken eerder naar inhoudelijke standpunten. Structuren zijn minder belangrijk en dus moeten we een thuis bieden aan iedereen die onze waarden deelt en wil meewerken aan een eerlijke maatschappij waarin iedereen kansen krijgt.

Je hebt tijdens corona iedereen ook ontspanning geboden met uw facebook live quizzen, die ongelooflijk populair waren. Hoe kwam je op dat idee? 

Eigenlijk was dat heel simpel. Ik maak elk jaar een zaalquiz ten voordele van de voetbalploeg waarbij ik speel. Dat is een vrij populaire quiz in Lommel. Ik wou graag iets doen voor de mensen. In de eerste golf was het echt absurd hoeveel mensen meespeelden en er enthousiast over waren. Ik heb me daar echt zelf ook mee geamuseerd en duoquizzen met Marcel Vanthilt of Rick de Leeuw waren een fijne afsluiter ervan.

Er is een uitspraak die zegt: “Je maakt geen vrienden binnen de politiek.” Als ik jou hoor, lijkt me dat absolute onzin. 

Ik ken de stelling en inderdaad, ik ben het daar niet mee eens. Uiteraard zijn er soms moeilijke momenten als er keuzes worden gemaakt. Anderzijds zijn we allemaal deel van het team en moeten we zo ook denken. Zeker als we verandering willen brengen als resultaat. En dus ja, ik durf gerust te zeggen dat ik in al die jaren heel wat vriendschappen binnen de politiek ben aangegaan. 

 

Waar liggen jouw ambities? 

Als er één ding is in de politiek dat ik heb geleerd, is het om niet ver vooruit te plannen. In al die jaren heb ik al heel wat zien gebeuren. Ik ben blij met de mooie kans en de steun die ik kreeg de laatste verkiezingen. Ik wil al die mensen die op mij hebben gestemd daarom straks ook recht in hun ogen kijken en zeggen: voilà, ik heb alles gedaan wat ik kon. 

Ik kijk er ook enorm naar uit om vanaf dit najaar ook terug fysiek met mensen in gesprek of debat te gaan. Dat geeft mij altijd extra energie

Waar ligt jouw sterkte? 

In debatten of tussenkomsten probeer ik altijd zo concreet mogelijk mijn verhaal te duiden. Anekdotes, goede voorbeelden helpen daarbij en je hebt al snel de aandacht van de collega’s. Daarvoor moet je niet altijd de moeilijkste woorden uit je hoed toveren. Politici durven zich al eens te verliezen in hoogdravende taal. Ik vind het belangrijk dat iedereen kan volgen. 

We hebben een naamsverandering gehad. Hoe was dat voor jou? 

Ik had al een tijdje een voorgevoel dat het Vooruit ging worden. Het leuke is dat ik ooit lokaal campagne heb gevoerd met de slogan “Kris kijkt vooruit”. Vooruitziend dus. De naamsverandering is uiteindelijk gewoon de kers op de taart want er is natuurlijk al erg veel veranderd binnen onze beweging.

Zoals de inhoud, die nu door de leden wordt bepaald. Hoe kijk je daar naartoe?

Ik vind dat op zich prima, zolang het in dialoog is. Elke beslissing heeft namelijk gevolgen en als je dat samen kan bespreken, kom je tot goede ideeën. Ik kijk er ook enorm naar uit om vanaf dit najaar ook terug fysiek met mensen in gesprek of debat te gaan. Dat geeft mij altijd extra energie. Al kijk ik ook uit naar de digitale sessies over klimaat of over een goed leven die ik zelf ook ga aansturen. Praten over politiek, dat is praten over het leven en de toekomst. Dat is toch het schoonste deel van onze job. 

 

Meer weten over Kris Verduyckt? Volg hem via Facebook. 

 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.