Nieuws

In de spotlight: Jinnih Beels

Team Vooruit

Tuesday 30

March 2021 10:07

Dochter van een Belgische vader en Indiase moeder, 20 jaar lang voor de politie gewerkt en politiecommissaris geweest. Nu schepen voor Onderwijs en Jeugd in Antwerpen. Haar vrienden noemen haar een echte daredevil die vooruit wil in het leven. Tijd dat ook wij Jinnih wat beter leren kennen.

Jinnih, waarom ben je eigenlijk in de politiek gestapt? 

Om zoveel redenen… Er is enorm veel onrechtvaardigheid in deze wereld. Ook als politiecommissaris heb ik dit dagelijks meegemaakt. En daar wil ik echt iets aan veranderen. Ik wil moeilijke wegen ‘bewandelbaar’ maken, een stem geven aan iedereen die niet gehoord wordt. Ik wil iets terugdoen voor de samenleving. Het verschil maken om zo dromen waar te maken voor iedereen. 

We zijn nu Vooruit. Wat betekent Vooruit eigenlijk voor jou? 

Vooruit is voor mij elk probleem bespreekbaar maken. Dat is mensen aanspreken, met hen in dialoog gaan, iedereen een stem geven. Dat zal met vallen en opstaan gebeuren, wel altijd vooruit. 

Hoe zie jij de weg Vooruit? 

De weg Vooruit bewandel je niet alleen. Dat doen we allemaal samen met iedereen die hierin mee wil stappen. En écht iedereen is welkom: alle maten en vormen, gewichten en afkomsten. 

Wat is voor jou de grootste maatschappelijke uitdaging? 

Al te vaak bekijken we de maatschappij als een ‘wij-zij’ verhaal. Het alomtegenwoordige ‘pensée unique’. Zo kijken wij daar met onze beweging helemaal niet naar. Wijzen met de vinger of zoeken naar schuld is gewoon de essentie voorbijgaan. Daar moeten we als maatschappij aan werken. 

 

Onbaatzuchtig iets doen voor iemand anders, dat is het mooiste wat er is

 

Wanneer en waar was je het gelukkigst? 

Volmaakt geluk bestaat niet. Het heeft dus ook geen zin om daarnaar te streven. Er zijn zoveel gelukkige momenten in mijn leven. Als ik ze allemaal samen bundel, maken ze dat ik echt gewoon een gelukkig leven heb. 

Wat me laatst wel echt gelukkig maakte, was de glimlach op het gezicht van een 11-jarige Bednetter die enorm blij was met een schoudertas van de Universiteit Antwerpen als kleine attentie. Zijn droom is namelijk om te studeren aan de Universiteit Antwerpen en ingenieur worden. 

Wat is je dierbaarste bezit? 

Foto’s op papier, zoals in de goede oude tijd. Dat zijn tastbare herinneringen die ik altijd zal koesteren. 

Wat is voor jou het dieptepunt van ellende? 

Ik sta erg positief in het leven. Ik voel me ellendig als ik de laatste 15 minuten van mijn favoriete serie vergeten opnemen ben en ik dus het einde helemaal mis. 

Wat is je meest typerende eigenschap? 

Ik ben geen volger. Ik doe graag mijn eigen ding. Meestal komt dat naar boven op erg  avontuurlijke manieren. Ze noemen mij wel eens een grenzenverlegger. Zo heb ik al heel wat dodentochten gestapt, heb ik aan indoor skydiven gedaan, rappellen, … En op mijn lijstje staat ook nog vulkaan Stromboli beklimmen. Dat is echt een fascinatie van mij. Ik wil zo graag eens in die vuurzee willen kijken. 

Wie zijn jouw helden?

Stille weldoeners, zonder twijfel. Mensen die zich inzetten voor anderen, zonder daarvoor iets terug te verwachten. Onbaatzuchtig iets doen voor iemand anders, dat is het mooiste wat er is. Want als je het doet voor de erkenning, doe je het dan om iemand te helpen of doe je het voor jezelf? 

Welke karaktertrek vind je het meest irritant aan jezelf?

Mijn geweten. 

Welke karaktertrek vind je het meest irritant bij anderen? 

Dat ze in mijn plaats denken. Mensen die zomaar voor mij gaan beslissen of dingen voor mijn gaan bepalen, daar heb ik het niet helemaal voor.

Welke verleiding kan je niet weerstaan?

Daar kan ik erg kort en bondig over zijn. Mij mogen ze altijd wakker maken voor cheesecake. 

Welk levend persoon veracht je? 

Dat is voor mij niet specifiek één persoon. Ik kan echt niet om met narcisten. Mensen die vol van zichzelf zijn, zichzelf misplaatst enorm belangrijk vinden en altijd alle aandacht naar zich toe trekken, daar kan ik mij echt niet in vinden. Deze mensen vermijd ik liefst zoveel als kan. 

Waarvan heb je het meeste spijt?

Het klinkt cliché. Ken je de uitspraak: ‘“Je kan enkel spijt hebben van de kansen die je niet grijpt?” Wel, daar heb ik het meeste spijt van. Van alles kansen die ik niet gegrepen heb. En dat kan om verschillende redenen zijn. Een van mijn grootste angsten is trouwens dat ik de tijd die ik heb, niet voldoende benut. Ik wil echt voluit leven. 

Hoe luid je kernspreuk? 

What doesn’t kill you, makes you stronger. 

 

Meer weten over Jinnih Beels? Volg haar via Facebook. 

 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.