Het wetsvoorstel van Kris helpt kwetsbare gezinnen vooruit
Team Vooruit
Wednesday 20
October 2021 17:18
Kris Verduyckt voert al lang de strijd om energierekeningen betaalbaar te houden. De federale regering gebruikte nu ook zijn oplossing voor ‘slapende’ energiecontracten voor kwetsbare gezinnen.
De federale regering zorgt voor een verlenging van het sociaal tarief tot na de winter voor een half miljoen gezinnen.
“Dat helpt veel gezinnen om de stijgende energietarieven de baas te kunnen en is een belangrijke stap”, zegt Kris.
LEES OOK Vijf vragen over de energiefactuur >
“Ik heb mij wel grote zorgen gemaakt over de gevolgen voor vele gezinnen, wanneer in april de tijdelijke maatregel voor het sociaal tarief afloopt. Leveranciers kunnen hen dan om het even welk duur contract geven. We mogen die gezinnen niet in de steek laten.”
Gelukkig is daar een oplossing voor. De federale regering werkt nu aan een regeling gebaseerd op de wet van Kris die 'slapende energiecontracten’ verbiedt.
(Lees verder onder de Facebookpost.)
Automatisch goedkoopste contract
De wet van Kris over 'de slapende energiecontracten' zorgt ervoor dat mensen die een verouderd, vaak te duur, energiecontract hebben automatisch een nieuw contract krijgen dat voordeliger is.
Energieleveranciers kunnen vanaf 1 januari 2022 die oude contracten niet langer stilzwijgend verlengen.
Kris: “Ik ben enorm trots dat die wet ook voor kwetsbare gezinnen kan ingezet worden. Dit zorgt ervoor dat energieleveranciers automatisch hun goedkoopste contract moeten aanbieden wanneer het sociaal tarief afloopt.
Gezinnen die vandaag door het sociaal tarief beschermd worden, kunnen niet meer geconfronteerd worden met een te duur energiecontract. Dat helpt absoluut veel mensen vooruit.”
Ontdek The Big Shift > |
De wet op 'slapende energiecontracten'
Volgens de wet op 'slapende energiecontracten' moet elke leverancier de klant twee maanden voor het aflopen van zijn contract informeren over het actuele aanbod van contracten. Gaat het om een slapend contract? Dan moet de leverancier dat melden aan de klant én meteen een nieuw contractvoorstel doen. Zelfs wanneer de klant niet reageert, moet de energieleverancier de klant automatisch overzetten naar het goedkoopste tarief op dat moment. De wet bevat ook concrete data waarop de leveranciers in actie moeten schieten. Voor contracten van onbepaalde duur moeten de leveranciers in 2022 al starten om de mensen die met een verouderd contract zitten te verwittigen. Voor contracten van bepaalde duur is het wachten tot de einddatum van het contract.
|
Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur
Team Vooruit
Deel dit artikel met je vrienden.
Dit vind je misschien ook
interessant
-
Voor een beter en socialer Vlaanderen
Team Vooruit29.09.2024
-
Hoe stem je geldig?
Team Vooruit23.09.2024
-
Maak kennis met onze nieuwe parlementsleden
Team Vooruit14.06.2024