Nieuws

LOKAAL: Hasselt- Wandelbus wordt even geparkeerd

Team Vooruit

Tuesday 17

August 2021 19:02

Sinds kort is de Wandelbus, het elektrische busje dat vooral minder mobiele mensen langs de Hasseltse hotspots vervoerde, uit het straatbeeld verdwenen. Geheel volgens plan, zo verduidelijkt schepen van mobiliteit Marc Schepers. “Hasselt zet sterk in op toegankelijkheid. Daarom reed de voorbije maanden een Wandelbus rond in onze stad. Het was een proefproject, met een looptijd van drie maanden. Onze overeenkomst voor het gebruik van de busjes liep tot eind juli.”

 

 

Zoals het een proefproject betaamt, werd het project nadien geëvalueerd. “We hebben niet het verhoopte succes behaald. Op de 25 dagen dat de bus reed, mochten we 1200 reizigers verwelkomen? Niet slecht, maar wij hadden het dubbele gehoopt. De mens is een gewoontedier. Als je een vernieuwend initiatief lanceert, hebben inwoners, toeristen, ... dus wat tijd nodig om eraan te wennen. Wat ons positief stemt, is dat de gebruikerscijfers constant in stijgende lijn gingen en dat er positieve feedback van gebruikers kwam. Het potentieel kwam dus wel degelijk bovendrijven in deze korte periode.”

 

Werkpunten 

Tijdens het proefproject doken natuurlijk ook een aantal werkpunten op. “Zo vielen de busjes wat groot uit voor onze binnenstad en bleken de opstapjes een tikkeltje te hoog.” Los van die technische specificaties waren de haltes niet altijd even zichtbaar en was de route nog niet voldoende duidelijk.

Of en wanneer de Wandelbus terug zal rijden, ligt nog niet vast. “We hadden dit project goed voorbereid. Zo hadden we al een vooronderzoek gedaan en waren al eens over de muur gaan kijken bij andere steden zoals Leuven en Gent. Maar natuurlijk kan je pas echt lessen trekken wanneer je een concept toepast in je eigen omgeving”, aldus Schepers. “We gaan nu aan de slag met de werkpunten Technisch maar ook financieel moeten er antwoorden gezocht worden. Als we deze vinden, gaan we verder. Eind van dit jaar hakken we de knoop door.”

 

 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant