Nieuws

Hannes Anaf: Elk kind een eerlijke start? Investeer in onze kinderopvang

Hannes Anaf

Vlaams Parlementslid, Gemeenteraadslid

Friday 22

April 2022 15:38

 Opinie 
Onze kinderopvang zit in een diepe crisis. “Het moet dringend anders”, stelt Vlaams parlementslid Hannes Anaf in zijn opiniestuk. “Kwaliteitsvolle kinderopvang is cruciaal voor de verdere ontwikkeling van onze kinderen. Het is onbegrijpelijk dat de Vlaamse regering onze ouders, kinderen en kinderbegeleiders in de steek laat. Het is tijd voor een ommekeer. Investeer nù in kwaliteitsvolle en betaalbare kinderopvang.”

Je kind afzetten bij de kinderopvang is vaak een lastig moment als ouder. Logisch ook, want je laat je kostbaarste bezit achter in handen van iemand anders. De laatste tijd wordt het nog moeilijker, want onze Vlaamse kinderopvang staat volledig op z’n kop. 

Mensen zijn bezorgd en spreken mij steeds vaker aan op straat en via sociale media: kersverse ouders die geen plekje vinden voor hun baby in de kinderopvang, bezorgde mama’s en papa’s die twijfelen over de veiligheid van hun crèche en begeleiders die aan de alarmbel trekken omdat de werkdruk veel te hoog ligt.

De Vlaamse regering laat ouders, kinderbegeleiders en kinderen zwaar in de steek. Nochtans is kinderopvang dé basisvoorwaarde om elk kind gelijke startkansen in het leven te geven. Het is dringend tijd om de vicieuze cirkel te doorbreken. 

LEES OOK Nancy: “Als je kind zich in de kinderopvang niet thuis voelt, hoe kan het zich dan ontplooien? ” > 

Meer investeren in de kwaliteit van de kinderopvang

De eerste 1.000 dagen in het leven van je kind zijn cruciaal voor de verdere ontwikkeling. Alle onderzoeken zijn duidelijk: een kwaliteitsvolle kinderopvang heeft positieve effecten op het diploma, op een goede job en op een goed leven van je kind. 

Een kinderopvang waar kinderen kunnen spelen met andere kinderen, waar begeleiders de taal stimuleren met spelletjes en waar kinderen gezonde maaltijden krijgen zijn dus een win-win. Dat is goed voor kinderen, voor gezinnen en voor onze samenleving als geheel. 

Maar in een kinderopvang waar een begeleider 8 à 9 kinderen moet verzorgen, lukt dat gewoon niet. Simpel. Het aantal kinderen per begeleider moet naar beneden. In Europa hebben we het hoogst aantal kinderen per begeleider. 9 is gewoon te veel. 

In Europa hebben we het hoogst aantal kinderen per begeleider. 9 is gewoon te veel. 

We moeten ook zorgen voor betere loons- en arbeidsvoorwaarden om voldoende en meer opgeleide kinderbegeleiders aan te trekken. En zij moeten tijd en ruimte krijgen voor permanente bijscholing. Wat ook kan helpen is 1 pedagogische begeleider per leeftijd. Iemand die ondersteunt en zich inzet voor het ontwikkelen en uitdagen van kinderen op lange termijn. 

Kinderopvang moet betaalbaar en toegankelijk zijn voor elk gezin

Ouders zitten met veel vragen: Moet ik voor mijn zwangerschap al op zoek gaan naar een plekje? Kan ik de kinderopvang wel betalen? Moet ik de grootouders om hulp vragen? 

Ik ken iemand die gestopt is met werken omdat haar zoon niet naar de kinderopvang kon gaan. Dat is toch absurd? Als mensen met jonge kinderen niet kunnen gaan werken, heeft dat ook impact op onze arbeidsmarkt en economie. 

In het kleuteronderwijs is er plaats voor elk kind, maar voor kinderen tot 3 jaar vindt de Vlaamse regering het blijkbaar al voldoende dat 50% van alle kinderen naar de kinderopvang kunnen. Dat is toch onbegrijpelijk, als je weet dat die eerste 1.000 dagen zo cruciaal zijn voor de ontwikkeling van een kind? Waarom slaagt de maatschappij er wél in om elk kind tussen 2,5 en 18 jaar een plekje te garanderen, maar zou dat voor kinderen tussen 3 maanden en 2,5 jaar onmogelijk zijn? Voor ons moet elk kind een plaats krijgen in de kinderopvang. 

Voor ons moet elk kind een plaats krijgen in de kinderopvang. 

Het moet dringend anders: het aantal kindjes per begeleider moet écht naar beneden, voorzie extra plaatsen, stem de prijzen volledig af met het gezinsinkomen én verlaag de minimumtarieven voor kwetsbare gezinnen. We moeten echt gaan voor een mindshift in de kinderopvang, want elk kind verdient de beste start. 

Wij zijn het wachten beu en pakken de uitdagingen in de kinderopvang aan. We gaan voluit voor betaalbare én kwaliteitsvolle opvang voor elk kind. In het belang van onze kinderen, van alle ouders die elke dag gaan werken en van onze kinderbegeleiders die dagelijks het beste van zichzelf geven.

Hannes Anaf - Vlaams parlementslid Vooruit 

 


Ga naar Hannes Anaf
Over de Auteur

Hannes Anaf

Vlaams Parlementslid, Gemeenteraadslid

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant